Przerwanie Stażu z UP, a umowa śmieciowa

• Autor wątku Autor wątku blah
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

blah

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dobry wieczór!
Wiem, że temat był przewijany milion razy, ale nie znalazłam konkretnej odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.
Jestem na stażu z UP, jednak firma w której już pracuję od dwóch miesięcy, powiedzmy, hmm... delikatnie... jest kiepska - nie ważne czemu, wolę się nie wypowiadać, żeby nie było kłopotów;p

Postanowiłam to przerwać i czytając regulamin stażu, który podpisałam to jeżeli go przerwę:
1. bez przyczyny, takie moje 'widzimisię' to ponoszę koszty UP (badania, dojazdy, itp) - ok rozumiem, wszystko zwracam, ale stypendium moje, bo to moja zapłata za wykonaną pracę
2. w przypadku podjęcia pracy zarobkowej, staż automatycznie jest przerwany, a stażysta traci status bezrobotnego - też rozumiem, ale:

Pytania:
- czy absurdalna umowa o dzieło się w to wlicza choćby za 5 zł na złożenie dwóch długopisów?
- czy absurdalna umowa zlecenie za 5 zł też się w to może wliczyć?
- czy UP ma jakieś wymagania odnośnie umów i wyrażania zgody na przerwanie stażu?
- czy po wykonanym zleceniu/dziele jestem w stanie się zarejestrować ponownie, mimo, że w krótkim czasie przerwę staż, rozpocznę pracę na absurdalnie krótką umowę i znowu będę bezrobotna?

Pozdrawiam!

Ostatnia edycja:
Szkoda zatem, że nie wczytałeś się uważniej, bo odpowiedzi na te pytania już wielokrotnie padły... chociażby tutaj http://forumprawne.org/zabezpieczenie-spoleczne-zus-pomoc-spoleczna/50442-rezygnacja-ze-stazu-6.html... i tutaj http://forumprawne.org/prawo-pracy/505606-staz-imienny-umowa-zlecenie.html... i tutaj http://forumprawne.org/prawo-pracy/389545-staz-z-urzedu-pracy-rezygnacja-nowa-praca.html
blah napisał:
- czy UP ma jakieś wymagania odnośnie umów i wyrażania zgody na przerwanie stażu?
Staż może odbywać bezrobotny, a świadczenie pracy zarobkowej oznacza utratę tego statusu, czyli też i odbywania stażu. PUP nie stawia wymagań co do rodzaju umowy tylko przyjmuje do wiadomości, że bezrobotny już nim nie jest.
blah napisał:
czy po wykonanym zleceniu/dziele jestem w stanie się zarejestrować ponownie, mimo, że w krótkim czasie przerwę staż, rozpocznę pracę na absurdalnie krótką umowę i znowu będę bezrobotna?
Tak, jeśli udokumentujesz w PUP wykonywanie pracy.

Co dla ciebie jest "absurdalną umową" innym pozwala przeżyć z dnia na dzień.

Ostatnia edycja:
Witam.
Mam podobny problem ze stażem z PUP i chciałbym z niego zrezygnować.
Rozumiem, że po podpisaniu nawet jednodniowej umowy zlecenie lub o dzieło można zakończyć staż bez konsekwencji?
Kiedy ponownie można zarejestrować się w PUPie?

Dziękuję za pomoc

1. Tak
2. Po zakończeniu zlecenia lub dzieła.

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Załóżmy, że umowę zlecenie lub dzieło dostane na dwa dni (tj sob i niedz.) to wniosek o rezygnację stażu należy złożyć przed rozpoczęciem innego zlecenia czy po?, bo jeżeli razu należy do rezygnacji dołączyć umowę a umowę dostanę w dniu zlecenia to nie będę w stanie przedstawić umowy. Jak w tym wypadku powinna wyglądać kolejność postępowania i ile prędzej powinienem poinformować pracodawcę o rezygnacji?
Czy po ustaniu umowy zlecenia lub dzieła i ponownym zarejestrowaniu się w PUPie, będę mógł ubiegać się o inny staż?

Ponownie dziękuję :)

Co znaczy innego zlecenia? O podjęciu pracy bezrobotny musi zawiadomić w ciągu 7 dni od jej podjęcia. Niezależnie od tego czy w danej chwili odbywa staż czy też nie.
Jeśli od razu nie będziesz mieć umowy, to w piśmie informującym PUP o przerwaniu stażu musisz zobowiązać się do kiedy ją dostarczysz.
darq2905 napisał:
Czy po ustaniu umowy zlecenia lub dzieła i ponownym zarejestrowaniu się w PUPie, będę mógł ubiegać się o inny staż?
Skoro chcesz się ubiegać o inny staż, to musisz mieć status bezrobotnego, zatem rejestracja w PUP jest nieunikniona.

Innego zlecenia miałem na myśli podjęcie pracy na inna umowę zlecenie lub dzieło choćby na jeden dzień aby przerwać bez konsekwencji obecnie odbywany staż i ponownie zarejestrować się w PUP.
Nie chodzi o to, że mi się nie chce pracować jednak obecny staż jest delikatnie mówiąc "nieporozumieniem", a rozstać się raczej wypada w pozytywnej atmosferze...

Nie ma żadnych przeciwskazań, aby tak postąpić.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc, mam już pełną jasność.
Pozdrawiam :)

Witam ponowne.
Nadal jestem w trakcie odbywania tego stażu unijnego z PUP który wygasa 16.08 i już bym go odbył do końca no ale...
Dowiedziałem się, że mam gwarancję zatrudnienia na umowę na czas określony chyba na rok.
Czy przy pomocy takiej jednodniowej śmieciowej umowy którą bym podpisał tydzień przed ukończeniem stażu, wybrnę również bez konsekwencji ze stażu i gwarancji zatrudnienia? Jeżeli nie to jak można to zrobić bez konsekwencji?
Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam.
;)

Wolisz popracować 1 dzień niż mieć zagwarantowaną pracę przez 1 rok:o?
A po tym 1 dniu, co? Znów się zarejestrujesz w PUP?

Nie jestem w stanie zrozumieć motywów Twego postępowania, a jest to istotne udzielając odpowiedzi na Twoje pytania.

Ogólnie to jak najbardziej chcę pracować, gdybym nie chciał to to bym już wcześniej przerwał staż.
Choć się staram to jednak nie sprawdzam się w tej dziedzinie w jakiej operuje ten pracodawca, ponad to panuje tam strasznie nie przyjemna atmosfera stres to chleb powszedni, jednak te sprawy są trudne do udowodnienia, a nie mam zamiaru wykończyć się nerwowo. To tak w wielkim skrócie...
I tu ponawiam moje pytanie i jeśli to możliwe proszę o odpowiedź.

W sumie to możesz podjąć pracę na ten 1 dzień, ale nie zagwarantuję Ci, że po ponownym rychłym zarejestrowaniu PUP nie przedstawi Ci propozycji pracy u organizatora stażu. A czemu w takiej sytuacji nie zgłaszasz problemów do PUP?

Nie zgłaszałem problemów ponieważ wyszedłem z założenia iż już dotrwam do końca i się rozejdziemy, jednak perspektywa tego zatrudnienia mnie przeraża, gdyż nawet jak wypowiem umowę za porozumieniem stron i nie znajdę innej pracy to nie będę mógł się zarejestrować w UP.
Poza tym takie sprawy to zazwyczaj słowo przeciwko słowu, ja żadnych dowodów nie gromadziłem a komu UP uwierzy to nawet wróżbita Maciej z TVN nie wie;)
Wnioskuję, że tuż przed zakończeniem stażu mogę go przerwać okazując jednodniową "śmieciówkę" i "prawdopodobnie" uniknę gwarancji zatrudnienia...?

darq2905 napisał:
nawet jak wypowiem umowę za porozumieniem stron i nie znajdę innej pracy to nie będę mógł się zarejestrować w UP.
Mylisz się. Sposób rozwiązania stosunku pracy nie ma znaczenia przy rejestracji jako bezrobotny.

To znaczy, że mogę po ukończeniu stażu i podpisaniu umowy (w ramach gwarancji zatrudnienia) np. po tygodniu wypowiedzieć ja za porozumieniem stron i ponownie zarejestrować się normalnie w UP bez konsekwencji? W takim razie nie ma potrzeby przerywania w ten sposób stażu, gdyż liczy się nawet jakieś doświadczenie stażowe dobrze rozumiem?

Jeżeli tak to już jest jakiś komfort psychiczny i mogę starać się pracować jak najdłużej, i zrobić tak jak już miarka się przeleje, chyba że znajdę coś innego, bo ciągle szukam...

darq2905 napisał:
To znaczy, że mogę po ukończeniu stażu i podpisaniu umowy (w ramach gwarancji zatrudnienia) np. po tygodniu wypowiedzieć ja za porozumieniem stron
Nie ma wypowiedzenia za porozumieniem stron. Albo wypowiadasz ją albo umowa ulega rozwiązaniu w wyniku uzgodnienie pomiędzy stronami czyli za porozumieniem stron. Tak czy inaczej sposób rozwiązania umowy o pracę nie zamknie Ci drogi do ponownej rejestracji.
Nie gwarantuję natomiast czy PUP nie poprosi o wyjaśnienia (prędzej pracodawcy, ale może też Ciebie) dlaczego umowa trwała tak krótko.

W takim razie to chyba najlepsze rozwiązanie dla obu stron, gdyż pracodawcy nie toruje drogi do pozyskiwania ewentualnych kolejnych stażystów, a mi pozwala na ponowną rejestrację w UP i możliwość ubiegania o inny staż.
Czyli wilk syty i owca cała :)

Witam ponownie.
Jak już prędzej napisałem w połowie sierpnia kończę staż, zostały mi dni wolne do wykorzystania i chciałem na koniec je wykorzystać. Czy pracodawca może odmówić mi udzielenia dni wolnych ze względu na to, że w czerwcu i w lipcu byłem po tygodniu za zwolnieniu lekarskim?
Czy jeżeli pracodawca zechce mi przedłużyć staż to czy mogę odmówić przedłużenia?
Ogólnie jak już prędzej wspomniałem z w/w powodów chciałbym "jakoś" zakończyć ten nieszczęsny staż...
Z góry dziękuję.

Witam jestem na stażu ale zastanawiam sie nad zerwaniem go. Mam pracować od 6-14 a pracuje od 5:30 do 14:30. W drugim dniu na stażu stałam juz sama na kasie, a nigdy wczesniej z nia nie mialam do czynienia. Pozatym odczuwam ze ja to jestem ta gorsza, nikt sie do mnie nie odzywa a szefowa mam wrazenie sie na mnie uwziela bo do innych pracownikow jest calkiem inna. Nie wytrzymuje juz psychicznie jak mam isc do pracy to cała sie telepie w środku

Powrót