przerwanie stażu

• Autor wątku Autor wątku Kaha12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kaha12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
W dniu dzisiejszym założyłam pismo do Pup o polubownego przerwanie stażu. Opisalam co spowodowało że to zrobilam. Jak myślicie czy pup stanie po mojej stronie xzy po pracodawcy? Jesli po pracodawcy to co powinnam zrobić dalej? Proszę o pomoc.

Na tak zadane pytanie może odpowiedzieć jedynie wróżka.
Podaj więcej szczegółów, przede wszystkim co skłoniło Cię do przerwania stażu. Skąd mamy wiedzieć, że nie przerwałaś stażu z własnej winy?

Sprawa rozpoczęła się w momencie kiedy poinformowalam pracodawcę ze nie mogę sama zamykać firmy i ze nie mogę odpowiadac za pieniadze. Pracodawca bardzo się zdenerwowal i powiedzial ze dla takiego pracownika nie ma tu miejsca. W następnym dniu powiedział zebym wykonywała te czynności za które nie jestem odpowiedzialna a ona wystawi mi odpowiednią opinie

Boje się że na zakończenie faktycznie zostane złą opinie i cały staż będzie na marne. Dlatego złożyła wniosek i postanowilam aby urząd przeniósł mnie na inny staż. Poza tym do dnia dzisiejszego nie miałam szkolenia BHP i nie przedstawiono mi obowiązków

Ostatnią edycję dokonał moderator:
I taki dokładnie powód podałaś w podaniu do PUP? Zanim PUP skieruje Cię na inny staż (nie przeniesie, a skieruje od nowa), to najpierw musi wyjaśnić sprawę obecną. Na pewno poprosi pracodawcę o wyjaśnienia i dopiero mając wersję Twoja i pracodawcy podejmie decyzję.
Jaka ona będzie... niestety nikt na forum internetowym nie zgadnie. Czekaj na informację z PUP.

Witam serdecznie, jestem nowy i nie potrafię założyć nowego postu:( mam takie pytanie jeżeli urząd pracy skierował mnie na szkolenie na kat.d (autobusy) i przyjąłem oczywiście z radością bo sam nie był bym w stanie zapłacić takiej kwoty, pozostaje mały problem ponieważ w lipcu i sierpniu miał bym dochód bo miał bym możliwość dorobić sobie tylko czy mółgbym się wyrejestrować z up jako bezrobotny ? oczywiście ze szkolenia bym nie rezygnował bo chodził bym na zajęcia. Bardzo proszę od odpowiedź :)

Możesz kontynuować szkolenie mimo podjęcia pracy zarobkowej, tylko stypendium będziesz miał niższe

ale chodzi mi o nie zatrudnianiu się :) są takie czasy że jeżeli jest możliwość przy zbiorach zarobić 600 euro w tydzien to nie patrzy się czy dostanie się umowe .... taka prawda ... dlatego np. czy gdybym w lipcu i sierpniu wyrejestrował się z powodów osobistych np. z braku możliwości podpisania sie na wyznaczony czas albo w poprzednim miesiącu się nie podpisać aby mnie wyrejestrowali czy utracił bym szkolenie ? na szkoleniu mi bardzo zależy po jest drogie i miał bym w końcu stałą pracę a przynajmniej bardziej stałą od innych zakładów pracy przynajmniej na naszym terenie, to smutne że osoba jak ja która nie jest pijąca i nie paląca po 5 latach pracy (od razu po szkole) skończyła pracę w raz z zakończeniem umowy bo firma padła ) nie spi po nocach bo martwi się czy mógłby tak zrobić aby nie uniknąc kary mimo że nie jest się przestępcą tylko chce sie zarobić chociaż 1/5 tego co zarabiają pracownicy w państwowych instytucjach.

Zawiadamiasz UP ze podjąles prace zarobkową. Ten fakt nie oznacza że nie możesz kontynuować szkolenia. Tylko stypendium mniejsze no i bez składek ze strony UP.

Powrót