Przerwanie studiow w Niemczech... i co teraz?

• Autor wątku Autor wątku becia24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

becia24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam Wszystkich!

Mam "maly" problem zwiazany z moim dalszym pobytem w Niemczech (Hamburg), mianowicie: Przez ostatnie 3 lata studiowalam pedagogike na uniwersytecie w Hamburgu, niestety musialam przed miesiacem studia przerwac, bo wprowadzono wysokie (jak dla mnie) oplaty za studia dzienne. Obawiam sie teraz, ze nie bedzie mi wolno dluzej zostac tutaj, bo juz nie jestem studentka. Jaka instytucje musze poinformowac o przerwaniu studiow? Czy moge dalej zostac w Niemczech (mieszkam z moim partnerem-Niemcem, ktory mnie utrzymuje, a co bardzo chcialabym zmienic) czy bede zmuszona opuscic ten kraj??? Ostatnio dowiedzialam sie, ze moge zalozyc w Niemczech firme 1osobowa (myslalam o opiece nad dziecmi)... Czy to jest mozliwe? Jezeli tak, to jakie kroki musze przedsiewziac, aby firme zalozyc, ile to kosztuje i jakie sa progi podatkowe?

Za odpowiedz bede bylabym bardzo wdzieczna, bo naprawde zalamana jestem ta cala sytuacja... :(

pozdrawiam serdecznie
becia

[cytat:181r6cnr]
Dlaczego warto założyć samodzielną działalność lub spółkę cywilną (GbR) na prawie niemieckim?
• W takiej sytuacji nie obowiązują przepisy o zakazie zatrudniania Polaków w niektórych krajach UE np. Austria, Niemcy, Francja).
• Jako niemiecki podmiot gospodarczy działać można w całej Europie i poza nią omijając ewentualne restrykcje lub ograniczenia dotyczące podmiotów gospodarczych z Polski.
• Jako niemiecki podmiot gospodarczy ma się prawo do niemieckich świadczeń socjalnych i rentowych w takim zakresie w jakim obowiązuje to przedsiębiorcę niemieckiego – mi.in prawo do zasiłku rodzinnego na dzieci do lat 24, który wynosi 130 euro /mies.
• Podobnie wygląda sprawa z dostępem do lokalnych , regionalnych i krajowych środków pomocowych dla małych i średnich firm jakie dostępne są niemieckiemu przedsiębiorcy- zakaz dyskryminacji.
• Od lipca 2004 zmieniono prawo dotyczące tzw. „pracy na czarno” w Niemczech. Obecnie jest ono przestępstwem i karane (w przypadku Polaków) więzieniem a nie jak poprzednio wydaleniem i zakazem ponownego wjazdu. Założenie działalności gospodarczej reguluje stan prawny pracującego w Niemczech.
• Zameldowanie firmy w Niemczech daje automatycznie prawo pobytu w Niemczech do 5 lat (podstawą jest rejestracja działalności gospodarczej) oraz do meldunku w wybranym miejscu zamieszkania.
• Skala podatkowa jest nieco wyższa w Niemczech jak w Polsce (ma ulec zmianie w 2007 roku) ale przy dochodzie (obrót pomniejszony o koszty jego uzyskania ) np. 10.000 euro otrzymuje sie (ważne zameldowanie w Niemczech) kwotę wolna od podatku w wysokości ok. 7.700 euro. W tej sytuacji placi się podatek od kwoty 2.300 euro w wysokości 19% czyli 437 euro. W Polsce przy tym samym dochodzie płaci się min 7.125 zł czyli ok 1.782 euro. W Niemczech dochodzą także inne ulgi podatkowe np. z tytułu niepracującej żony, dzieci itp.
• Niemieccy zleceniodawcy kierują się często w odniesieniu do Polaków stereotypami i wolą jak polski przedsiębiorca wystawi rachunek na zasadach niemieckich, po niemiecku i oni wpłacą wynagrodzenie za usługę na konto w niemieckim banku. Poza tym, będąc niemieckim podmiotem gospodarczym z siedzibą i kontaktem w Niemczech (osobny numer telefonu dla każdej firmy a nasze sekretarki mówią po polsku i niemiecku) łatwiej jest zdobyć nowych klientów (także indywidualnych), którzy nie są chętni szukania podwykonawców w Polsce (bariera językowa, odległość, inny kraj itp).
• Łatwiej jak w Polsce uzyska się na prowadzoną działalność gospodarczą samochód w leasingu (mając wcześniej prawo pobytu w Niemczech i zameldowanie) tak nowego jak i używanego. Podobnie jest z innymi środkami rzeczowymi czy finansowymi potrzebnymi w działalności.
• Prowadzący działalność w Niemczech nie ma obowiązku ubezpieczenia emerytalnego (odpowiednik naszego ZUS-u) ale może to zrobić prywatnie. Niekiedy konieczne jest ubezpieczenie OC w niektórych zawodach, które kształtuje się w granicach 60-100 euro na rok. Konieczne jest natomiast ubezpieczenie od kosztów leczenia za granicą wykupione w Polsce (ok. 600 zł na rok) i najlepiej w Allianz lub innej niemieckiej firmie ubezpieczeniowej (ważne do uzyskania prawa pobytu w Niemczech
[/cytat:181r6cnr]

[cytat:1ji253li]
Koszt założenia z naszą pomocą działalności gospodarczej w Niemczech
Oprócz wymienionej stałej kwoty 50 euro na miesiąc za serwis biurowy muszą Państwo uwzględnić następujące kwoty:
• 40 euro opłaty w urzędzie meldowania firmy
• 150 euro brutto za pomoc w wypełnieniu formularza zgłoszeniowego (koszt w nowej firmie)
• 150 euro za pomoc w wypełnieniu formularza do urzędu finansowego 0 nadanie numeru podatkowego (koszt w nowej firmie)
• 120 euro brutto zwrotnej kaucji na serwis biurowy
Daje to w sumie kwotę 340 euro + 120 euro do zwrotu.
Prace dodatkowe np. działanie jako pełnomocnik (nie jest konieczna Państwa wizyta w Görlitz i urzędzie meldunkowym) ustalane są odrębnie.
Należy podkreślić że zameldowanie działalności otrzymujemy z urzędu w Görlitz po max. 3 dniach od złożenia formularza i od tej daty możecie już Państwo legalnie pracować i wystawiać rachunki (mimo braku numeru podatkowego). Dokument zameldowania działalności jest podstawą do wydania prawa pobytu do 5 lat w Niemczech i zameldowania w mieszkaniu. Meldunek w Niemczech nie jest konieczny do prowadzenia działalności w Niemczech.
UWAGA!
Większość prac w budownictwie wymaga nostryfikacji polskich dokumentów rzemieślniczych przez niemiecki Urząd Rzemieślniczy. Jest to procedura długotrwała, skomplikowana i kosztowna. Jedynie prace zwiazane z tzw suchymi tynkami, ścianki działowe i sufity podwieszane (Trockenbau) oraz kładzenie kafelek nie wymaga poświadczenia mistrzostwa w zawodzie (przy kafelkach obowiązkowa jest jednorazowa opłata zgłoszeniowa ok. 180 euro)
[/cytat:1ji253li]

Wielkie dzieki za odpowiedz, mam nadzieje ze sie uda! :)

Powrót