Przerwanie terminu przedawnienia po przedawnieniu

• Autor wątku Autor wątku pozwanyprzezbank
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pozwanyprzezbank

Użytkownik
Odpowiedzi
311
Takie nietypowe pytanie :)

Jeśli wpłacę kilka złotych powiedzmy rok po terminie przedawnienia, to czy z aspektów prawa jest to dalej przerwanie tego terminu, czy nie?

Czy mozna w ogóle przerwać coś co już jest dawno przedawnione? Z tego co wiem, listy polecone chyba nie przerywają biegu prawda?

FW wysłała mi list polecony z poleceniem zapłaty, gdyż inaczej sprawa trafi do Sądu, czy FW była zobowiązana do wysłania mi pisma informującego, że pozew został wysłany do Sądu?

Ostatnia edycja:
Przepraszam, ale za późno na edycję.

Jeśli to był dług publiczny, to okres przedawnienia mija po 10 latach. 10.2012 to data zwarcia przeze mnie umowy, w międzyczasie dług odkupiła prywatna firma windykacyjna, czyli w takim wypadku okres przedawnienia mija po 3 latach. Czy w takim razie okres przedawnienia mam liczyć ( te 3 lata ) od początku zawarcia umowy, czyli od tego 2012 roku, czy od momentu kiedy stał się długiem prywatnym, czyli od 2013 roku ?

pozwanyprzezbank napisał:
Czy mozna w ogóle przerwać coś co już jest dawno przedawnione?
Nie, nie można przerwać biegu czegoś, co już nie biegnie :)
czy FW była zobowiązana do wysłania mi pisma informującego, że pozew został wysłany do Sądu?
Nie.
Jeśli to był dług publiczny, to okres przedawnienia mija po 10 latach
Jaki dług ? :) Ale ostro namieszałeś :)

Bieg przedawnienia należy liczyć od dnia terminu płatności, 3 lata.
Poczytaj troszkę forum, przynajmniej podstawy zrozum :)

No chodzi o tą nieszczęsną bibliotekę :)
Bo wtedy taki dług się przedawnia po 10 latach, ale został on sprzedany do FW, czyli de facto jakby przedawniał się po 3. Ale to od jakiego momentu liczy się te 3 lata? od daty zawarcia mojej umowy z biblioteką, czy od momentu jak dostałem poleconym wezwanie do zapłaty od FW?

tu podobny temat znalazłem :)
http://forumprawne.org/windykacja/5...rwanie-poprzez-wplate-firma-windykacyjna.html

Czyli w takim wypadku mogę teraz w Sadzie w maju powiedzieć o przedawnieniu długu ?
Byłem głupi i dokonałem wpłaty, no ale wiadomo, po terminie

Czy odsetki można liczyć jako powiedzmy karę umowną, która też się po tych 3 latach przedawnia?

Ostatnia edycja:
Dług będę musiał spłacić, umowa zawarta z biblioteką to 25.10.2012, a pieczątki na pozwie to 07.09.2015

Powrót