Przerwanie terminu przedawnienia poprzez wytoczenie powództwa?

• Autor wątku Autor wątku Mocus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mocus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.

Niedługo mam sprawę w sądzie o zapłatę 1040zł za kartę kredytową. Otrzymałem oczywiście najpierw pismo z e-sądu z lublina, jednak napisałem skuteczny przeciw i sprawę skierowano do sądu rejonowego. Umowę na kartę zawarto 09.02.2012r. Dostałem pismo z sądu w którym jest list od prawnika firmy windykacyjnej, w którym pisze on, że powód (bank) wytaczając powództwo w przedmiotowej sprawie w trybie elektronicznego postępowania upominawczego w dniu 30.01.2015 przerwał skutecznie bieg 3-letnioego terminu przedawnienia. Czy tak się da? Mam jeszcze jakieś szanse z tą sprawą?

Po pierwsze nie 3 lata - lecz 2 lata. Słownie: dwa lata. Podstawa prawna - art. 6 ustawy o elektronicznych środkach płatniczych (Dz. U. z 2002 r. nr 169, poz. 1385 ze zm.)

Po drugie: bieg terminu przedawnienia liczymy od daty wymagalności pierwszego nieopłaconego wyciągu. Czyli np. przestałeś płacić, przyszedł wyciąg za wrzesień 2012 z terminem płatności 1 października 2012 i tego już nie zapłaciłeś jak i następnych - od 1.10.2012 liczymy 2 lata. Podstawa prawna: wyrok Sądu Najwyższego z dnia 17 grudnia 2008 r., sygn. akt I CSK 243/08 - początek biegu terminu przedawnienia stanowi data wymagalności wpłaty całości bądź kwoty minimalnej, wskazanej na saldzie nieopłaconego wyciągu.

Jeżeli pozew wniesiono po upływie 2 lat od daty płatności takiego nieopłaconego wyciągu, roszczenie było przedawnione. Jeśli powód zdążył przed upływem 2 lat - to przerwał bieg przedawnienia.

Powrót