Przerwanie urlopu wychowawczego w Niemczech(druga ciąża)

• Autor wątku Autor wątku kejwus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kejwus

Moja żona jest obecnie na urlopie wychowawczym ( okres trwania 2 lata) do 31.08.2017 .Ma umowę na czas nieokreślony. Planujemy zajść w ciążę z drugim dzieckiem w niedługim czasie, mianowicie w czasie trwania tegoż UW . Żona chciałaby przerwać urlop wychowawczy i wnioskować o powrót do pracy z dniem 01.09.2016. Czy po powrocie do pracy musi przepracować jakiś okres czasu aby nabyć prawo do zasiłku chorobowego czy też może już w pierwszym dniu pracy przedstawić zwolnienie lekarskie (np. z tytułu zagrożenia ciąży) bądź przedstawić zaświadczenie, że jest w drugiej ciąży? .Jak to jest w Niemczech? Czy otrzyma wynagrodzenie na zwolnieniu?. I jeszcze jedna istotna kwestia : czy pracodawca może odmownie potraktować jej podanie o wcześniejszy powrót do pracy, czyli nie wyrazić zgody na przerwanie urlopu wychowawczego. Co wtedy ? I w jakim czasie przed planowanym powrotem do pracy powinna złożyć podanie?
Z góry dziękuję za pomoc i opowiedź.

Podoba mi sie to. Jeszcze nie jest w ciązy, a już wiecie, ze będzie na zwolnieniu z powodu ciaży zagrożonej????????????????????????????????????
Oczywiście, ze pracodawca może odmówić powrotu wcześniejszego. Przeciez w to miejsce kogoś zatrudnił na zastępstwo z kim wiąże go umowa. Dodatkowe koszty są mu nie potrzebne.
Kombinujecie jak koń pod górę.

Nie prosiłem o ocenę i komentarz tylko o pomoc:)Skąd wiesz ,że kogoś zatrudni i jaka to praca i jaka była pierwsza ciąża i jaki jest stan zdrowia mojej żony????,jak nie masz pojęcia w temacie to się nie wypowiadaj pooglądaj sobie seriale.Dzięki za bardzo elokwentną odpowiedź:ok:

Nie ważne czy zatrudnił, czy nie. Ma prawo odmówić ponownego przyjęcia przed upływem okresu urlopu. A jak Ci sie nie podoba konkretna odpowiedź na Twoje pytanie to sam idź do pracy zamiast oglądać seriale, bo na razie to widać jedynie że zajęty jesteś myśleniem, jak tu zarobic a się nie narobić.
I moze Ci się nie podobac moja odpowiedź, ale to jest forum i każdy może się wypowiedzieć. A jak Tobie sie nie podoba, to nie zakładaj tu tematów, tylko idź do prawnika.

Nie wazne poza tym jaka była praca, lecz ważne że była. Poza tym pracodawca musi dostosować cieżarnej warunki pracy. A jeśli to niemożliwe, to wystawia Beschäftigungsverbot. Ale Tobie zapewne to pojecie jest obce. Ty wiesz jedynie, że jak zajdzie, to już bedzie chora. Ciąża to nie choroba. A jak zona jest w złym stanie, tak jak piszesz, to zachodzenie moze być ryzykowne.

A mi szkoda czasu, żeby takim jak Ty próbować coś uświadomić.

Witam serdecznie. Co prawda ostatnie wpisy sa sprzed 3 lat, no ale moze ktos tu zajrzy. pracowalam, urodzilam i jestem juz na elternzeit do 31.03.2020. I wlasnie zaszlam w ciaze. Moja praca byla zwiazana z chemikaliami wiec moj zakaz pracy byl uzasadniony. I teraz moje pytanie- co powinnam zrobic zeby nie zostac z niczym? Nie chodzi tu o to jak pisala poprzedniczka ze kombinuje by sie nie narobic a zarobic, tylko o to ze na dziecko sa potrzebne pieniadze... W zwiazku z tym czy mam szanse otrzymac ponownie elterngeld po urodzeniu dziecka, a podczas ciazy pobierac wyplate od pracodawcy? Lub jej czesc.
Ja myslalam, zeby napisac pismo ws. zakonczenia obecnego wychowawczego np. z dniem 31.05.2019 a od 01.06.2019 mialabym ponowny zakaz pracy (przypominam ze praca zwiazana z chemią szkodliwą). Prosze o odpowiedz czy to dobry pomysl? I czy po zlozeniu tych dwoch dokumentow u pracodawcy moge otrzymywac od niego wynagrodzenie?

szynszyl20 napisał:
Witam serdecznie. Co prawda ostatnie wpisy sa sprzed 3 lat, no ale moze ktos tu zajrzy. pracowalam, urodzilam i jestem juz na elternzeit do 31.03.2020. I wlasnie zaszlam w ciaze. Moja praca byla zwiazana z chemikaliami wiec moj zakaz pracy byl uzasadniony. I teraz moje pytanie- co powinnam zrobic zeby nie zostac z niczym? Nie chodzi tu o to jak pisala poprzedniczka ze kombinuje by sie nie narobic a zarobic, tylko o to ze na dziecko sa potrzebne pieniadze... W zwiazku z tym czy mam szanse otrzymac ponownie elterngeld po urodzeniu dziecka, a podczas ciazy pobierac wyplate od pracodawcy? Lub jej czesc.
Ja myslalam, zeby napisac pismo ws. zakonczenia obecnego wychowawczego np. z dniem 31.05.2019 a od 01.06.2019 mialabym ponowny zakaz pracy (przypominam ze praca zwiazana z chemią szkodliwą). Prosze o odpowiedz czy to dobry pomysl? I czy po zlozeniu tych dwoch dokumentow u pracodawcy moge otrzymywac od niego wynagrodzenie?

Witam, czy mogłaby Pani napisać jak rozwinęła się sprawa z drugą ciążą i zakazem pracy? Jestem teraz w bardzo podobnej sytuacji. Elternzeit kończy mi się 2.12.2019 a teraz jestem w ciąży. W pierwszej ciąży byłam na zakazie pracy ze względu na ciężkie warunki pracy, jeśli przedstawię teraz zaświadczenie o ciąży to w grudniu będę znowu na zakazie pracy czy przedłuża mi Elternzeit? Będę wdzięczna za odpowiedz

Zanim przedstawisz zaświadczenie, musisz conajmniej na 1 dzień wrócić do pracy ażeby móc mieć normalnie Elterngeld na drugie dziecko wyliczony na podstawie Twoich zarobków.
Po 1 dniu przepracowanym możesz zgłosić, ze jesteś w ciązy i przedstawić zaświadczenie od lekarza.

Nie musze wracac na ani godzine do pracy. Elternzeit na corke skonczylby sie normalnie 30.03.2020 ale nowe dziecko ma przyjsc na swiat 25.12.2019. Dostalam juz zakaz pracy od lekarza. Bylam w biurze pomocy ciezarnym i Pani napisala mi wypowiedzenie Elternzeit bo spodziewam sie kolejnego dziecka. Szefowa podpisala i odeslala do mnie. Teraz musze isc do kasy chorych z dokumentami by zarejestrowac zasilek 'macierzynski' (13€/dzien).
Na zakazie od lekarza mam napisane ze ostatni dzien roboczy mialby byc 12.11.2019 wiec od tej daty moj pracodawca musi mi wyplacic wynagrodzenie (czesc) plus wyrownanie do pelnego wynagrodzenia z Aok. Wniosek o elterngeld wysle po urodzeniu razem z aktem urodzenia.
W moim przypadku nie musze wracac do pracy na dzien zeby familienkasse wyliczylo nowe elterngeld. Wiem, ze bede otrzymywac podstawe elterngeld 300€ + 75€ bonusu za rodzenstwo. Szału nie ma, ale zawsze cos. Byc moze powrot do pracy zapewnil by wyzsze swiadczenie ale nie sadze, poniewaz familienkasse bierze pod uwage dochody z ostatnich 12 miesiecy... Wiec moim zdaniem nic to nie da

Juswys1990 napisał:
Witam, czy mogłaby Pani napisać jak rozwinęła się sprawa z drugą ciążą i zakazem pracy? Jestem teraz w bardzo podobnej sytuacji. Elternzeit kończy mi się 2.12.2019 a teraz jestem w ciąży. W pierwszej ciąży byłam na zakazie pracy ze względu na ciężkie warunki pracy, jeśli przedstawię teraz zaświadczenie o ciąży to w grudniu będę znowu na zakazie pracy czy przedłuża mi Elternzeit? Będę wdzięczna za odpowiedz

Moze Pani wnioskowac o przedluzenie elternzeit. Ja nie wnioskowalam. Gdy corka skonczyla rok i skonczyl sie elterngeld to po prostu siedzialam w domu, bez EG. Mieszkam w bawarii i nie wiem czy to jest w kazdym landzie, ale ja dostaje na corke 250€ dla corki (dotyczy to dzieci w wieku 12-36m-cy). I gdy corka skonczyla rok to zaszlam ponownie w ciaze. Teraz jestem w 31 tyg ciazy a zakaz dostalam jakos w polowie wrzesnia. W pracy mialam do czynienia z chemia szkodliwa.
Moim zdaniem najlepszym rozwiazaniem w Pani sytuacji bedzie przedstawic zaświadczenie o ciazy wraz z zakazem pracy, nie przedluzajac elternzeit (bo i tak jest on teraz bezplatny).
Nie wiem w ktorym miesiacu jest Pani w ciazy, ja w kazdym razie wyslalam list do szefowej z wypowiedzeniem EZ od dnia 12.11.2019 i od tej daty musza mi wyplacic pensje. Ale nawet jesli jest Pani w 1 trymestrze i nie bedzie Pani musiala pisac wypowiedzenia EZ(elternzeit) to bedzie Pani miala zakaz pracy. Bezplatnie do czasu okresu ochronnego czyli 6 tyg przed terminem porodu i 8 tyg po. Na 6 tyg przed terminem pracodawca wyplaca czesc wynagrodzenia a reszte doplaca kasa chorych. Tak jest w przypadku ubezpieczenia spolecznego. Inaczej jest w przypadku ubezpieczen prywatnych.
Nie wiem co jeszcze przydatnego moglabym Pani napisac... Moze ma Pani jakies pytania konkretne? Ewentualnie polecam wybrac sie do takiego biura - schwangerschaftsberatung.
U mnie jest bardzo pomocna Pani. Wyslala jakas prosbe o zapomoge dla ciezarnej w potrzebie i otrzymalam 1150 € jednorazowej zapomogi i mam jeszcze dostac 400€ gdy dziecko skonczy pol roku. Dlatego warto isc i zapytac. Mojej corce idzie drugi rok a ja nie wrocilam do pracy przez co i sytuacja finansowa nie wygladala kolorowo. Taki zastrzyk gotowki znacznie mi pomogl.

Szynszyl, nie na Twoje pytanie odpowiadałam i napisałam najkorzystniejsze finansowo rozwiązanie dla pytającej. Poza tym Elternzeit musi zostać wypowiedziany conajmniej 1 miesiąc przed planowanym powrotem do pracy.
Racz zauważyć, ze pytającej kończy się za miesiąc Elternzeit i jeśli nie wróci do pracy, jej elterngeld będzie wyliczany na podstawie dochodu z Elternzeit ( albo elterngeld albo nic). Gdy wróci na chwile do pracy i zaraz przedstawi zakaz pracy - normalnie na podstawie jej wypłaty, co w zależności od wysokości zarobków może bardzo duża różnice stanowić.

Ostatnia edycja:
nika44 napisał:
Szynszyl, nie na Twoje pytanie odpowiadałam i napisałam najkorzystniejsze finansowo rozwiązanie dla pytającej. Poza tym Elternzeit musi zostać wypowiedziany conajmniej 1 miesiąc przed planowanym powrotem do pracy.
Racz zauważyć, ze pytającej kończy się za miesiąc Elternzeit i jeśli nie wróci do pracy, jej elterngeld będzie wyliczany na podstawie dochodu z Elternzeit ( albo elterngeld albo nic). Gdy wróci na chwile do pracy i zaraz przedstawi zakaz pracy - normalnie na podstawie jej wypłaty, co w zależności od wysokości zarobków może bardzo duża różnice stanowić.
Nika, nie musisz odpowiadac na moje wpisy. Zauwaz ze ktos sie zapytal mnie jak to u mnie wyglada z 2 ciazą a EZ i zdaje sie ze mam prawo odpowiedziec zainteresowanej.
Ja przedstawiłam juz papiery i nie wraxalam do pracy i EG bede miec. Niemniej jednak zwrocilam uwage ze roznica czasowa kiedy konczy sie u Pani powyzej EZ jest znacznie krotsza.

szynszyl20 napisał:
Moze Pani wnioskowac o przedluzenie elternzeit. Ja nie wnioskowalam. Gdy corka skonczyla rok i skonczyl sie elterngeld to po prostu siedzialam w domu, bez EG. Mieszkam w bawarii i nie wiem czy to jest w kazdym landzie, ale ja dostaje na corke 250€ dla corki (dotyczy to dzieci w wieku 12-36m-cy). I gdy corka skonczyla rok to zaszlam ponownie w ciaze. Teraz jestem w 31 tyg ciazy a zakaz dostalam jakos w polowie wrzesnia. W pracy mialam do czynienia z chemia szkodliwa.
Moim zdaniem najlepszym rozwiazaniem w Pani sytuacji bedzie przedstawic zaświadczenie o ciazy wraz z zakazem pracy, nie przedluzajac elternzeit (bo i tak jest on teraz bezplatny).
Nie wiem w ktorym miesiacu jest Pani w ciazy, ja w kazdym razie wyslalam list do szefowej z wypowiedzeniem EZ od dnia 12.11.2019 i od tej daty musza mi wyplacic pensje. Ale nawet jesli jest Pani w 1 trymestrze i nie bedzie Pani musiala pisac wypowiedzenia EZ(elternzeit) to bedzie Pani miala zakaz pracy. Bezplatnie do czasu okresu ochronnego czyli 6 tyg przed terminem porodu i 8 tyg po. Na 6 tyg przed terminem pracodawca wyplaca czesc wynagrodzenia a reszte doplaca kasa chorych. Tak jest w przypadku ubezpieczenia spolecznego. Inaczej jest w przypadku ubezpieczen prywatnych.
Nie wiem co jeszcze przydatnego moglabym Pani napisac... Moze ma Pani jakies pytania konkretne? Ewentualnie polecam wybrac sie do takiego biura - schwangerschaftsberatung.
U mnie jest bardzo pomocna Pani. Wyslala jakas prosbe o zapomoge dla ciezarnej w potrzebie i otrzymalam 1150 € jednorazowej zapomogi i mam jeszcze dostac 400€ gdy dziecko skonczy pol roku. Dlatego warto isc i zapytac. Mojej corce idzie drugi rok a ja nie wrocilam do pracy przez co i sytuacja finansowa nie wygladala kolorowo. Taki zastrzyk gotowki znacznie mi pomogl.

Dziekuje za odpowiedz! U mnie sytuacja wyglada tak ze jestem dopiero w 6 tygodniu ciąży, za miesiąc syn kończy roczek i kończy mi się także elternzeit. Dokładnie 2 grudnia 2019 będę już znowu w pracy, jednak miałam jeszcze 21 dni urlopu z czasów ciazy i zakazu pracy (2018 rok), wiec zaraz po elternzeit idę na urlop i wracam do firmy 6 stycznia. Nie wiem czy teraz mogę przedstawić firmie zaświadczenie o ciazy, będąc jeszcze na elternzeit czy lepiej poczekać do 2 grudnia i wtedy będąc znowu „w pracy” powiadomić ich o tym. Jeśli przedstawię im teraz zaświadczenie to po prostu od 2 grudnia znowu przekierują mnie na zakaz? U mnie to firma wystawiła zakaz pracy, nie lekarz. Przez cały okres ciazy dostawałam 100% wynagrodzenie i zależy mi żeby przy tej ciazy nie zostać bez pieniędzy. Zastanawiam się właśnie co po drugim porodzie z elterngeld jeśli trzeba przedstawić dochody z 12 miesięcy a ja wracając do pracy w grudniu będę miała tylko 7 miesięcy.

Powrót