Przerysowane auto na parkingu

• Autor wątku Autor wątku dolnoslaska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dolnoslaska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Hej, piszę bo jestem dosyć świeżym kierowcą i niedoświadczonych w kilku kwestiach. Przytrafiła mi się bardzo nie miła sytuacja, a mianowicie miałam auto zaparkowane na noc na parkingu pod blokiem, i rano szłam do garażu po drugie auto ale coś się podkusilo aby zerknąć na to pod gołym niebem, a tam moim oczom ukazało sie przerysowame auto, dokładnie to drzwi i lusterko kierowcy, obok stało auto które ewidentnie mi tą szkodę zrobiło, a więc zadzwoniłam po policje, okazało się ze mieli juz jakies zgłoszenie na to auto, ale to nic, spisali moje dane i wersje wydarzeń i wręczyli mi wezwanie na komisariat. W domu majac nr rejestracyjne tamtego auta sprawdziłam w ufg czy ma OC, i się nie zdziwiłam, nie posiada. I tu moje pytanie, o co mam prosić policjantów podczas wezwania? Jakie dokumenty potrzebuje aby odzyskać za szkodę?
Z góry dziękuję ☺

Po pierwsze policja musi ustalić czy jest związek przyczynowo-skutkowy czyli czy to tym autem została spowodowana szkoda, następnie ustalić kierowcę powodującego szkodę, jeśli nie ma polisy OC za szkodę wypłaci UFG i zwróci się o zwrot do kierowcy ale to już nie Twoje zmartwienie

nowoczesny Rysiek napisał:
Po pierwsze policja musi ustalić czy jest związek przyczynowo-skutkowy czyli czy to tym autem została spowodowana szkoda, następnie ustalić kierowcę powodującego szkodę, jeśli nie ma polisy OC za szkodę wypłaci UFG i zwróci się o zwrot do kierowcy ale to już nie Twoje zmartwienie
Rozumiem, a jak stwierdzi to o jakie papiery, pisma itp mam prosić policje? Zaznaczam że policja na miejscu nie dokonala żadnych zdjęć

Jeśli nie znasz ubezpieczyciela sprawcy zgłoś do swojego TU szkodę, oni zajmą się merytoryczną likwidacją a jak zostanie ustalony sprawca przekażą sprawę.

Powrót