Przesłuchanie nieletniego

• Autor wątku Autor wątku Robert1995
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Robert1995

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, mam problem jakies 2 misiace temu bylem z pewnym "czlowiekiem" na posiadlosci obcej osoby, ta "osoba" podpaliła zmywaczem mala komórkę obok malego drewnianego domku.komórka sie spaliła doszczetnie, ja stalem obok i nic nie robilem(nie powstrzymalem go). w poniedzialek 23 marca, mam miec przesluchanie, nie wim co robic , podkreslam ze w czasie "bycia w w miejscu wydarzenia" mialem 13 lat, teraz w poniedzialek 14 lat. Nie wiem co mam robic, co mowic, (boje sie).wiem ze to dziecinne ale chce sie dowiedziec! chce sie dowiedziec jakie prawa mi przysluguja i co moga mi zrobic, jesli moi rodzice zaplaca za wyrzadzone szkody!! blagam o szybka odpowiedz!:!:

RE: Przesłuchanie nieletniego( Błagam o szybką odpowiedz!!)

To co możesz zrobic to na przesłuchaniu mówić prawdę!!! pamietaj, że nawet jak nic nie zrobiłeś to nie powstrzymałeś sprawcy!!! Sprawa najpewniej trafi do Sadu Rodzinnego i Nieletnich - nie martw się, nie pójdziesz do pudła. Najsłuszniejsza i najszybsza rada - podczas przesluchania powiedz dokładnie jak było, nie kręć. Następnym razem trzymaj sie z daleka od takich "osób". tak na marginesie - po ukończeniu 13 roku życia podlegasz odpowiedzialnosci jako nieletni sprawca czynu karalnego! Trzmaj sie i pozdrawiam
Jeżeli ropdzice zapłacą za wyrządzone szkody sąd dla nieletnich powienien złagodzić karę. Jeżeli chodzi o twoje prawa to jak będziesz przesłuchiwany w charakterze nieletniego sprawcy czynu karalnego rodzic lub opiekun będzie przy tym obecny, musi podpisać protokół. Policja wykonuje tylko czynnosci w niezbędnym zakresie, potem materiały idą do sądu dla nieletnich. Opowiedz wszystko jak było, wyraź skruchę i żal. Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

Robert1995 napisał:
Witam, mam problem jakies 2 misiace temu bylem z pewnym "czlowiekiem" na posiadlosci obcej osoby, ta "osoba" podpaliła zmywaczem mala komórkę obok malego drewnianego domku.komórka sie spaliła doszczetnie, ja stalem obok i nic nie robilem(nie powstrzymalem go). w poniedzialek 23 marca, mam miec przesluchanie, nie wim co robic , podkreslam ze w czasie "bycia w w miejscu wydarzenia" mialem 13 lat, teraz w poniedzialek 14 lat. Nie wiem co mam robic, co mowic, (boje sie).wiem ze to dziecinne ale chce sie dowiedziec! chce sie dowiedziec jakie prawa mi przysluguja i co moga mi zrobic, jesli moi rodzice zaplaca za wyrzadzone szkody!! blagam o szybka odpowiedz!:!:

przychylam się do postu magdy: zalecam mówić prawdę (z najdrobniejszymi szczególami - zobaczą, że nic nie ukrywasz!), jeśli trzeba będzie wyrazić skruchę - to wyraź (korona z głowy ci nie spadnie!). całe życie przed Tobą, więc głowa do góry!

dzikuje bardzo, mnie chodzi tylko o to czy nie pójdę do poprawczaka , bo wtedy cale zycie zmarnowane

Nie pojdziesz:)

Przesłuchanie bylo latwe ale za to dzisiaj mam sprawe w sadzie poniewaz pani "prokurator" sie nie zgodzila zeby przeszlo mi to na sucho chodz nic nie zrobilem.Boje sie ale moze jakos z tego wybrnę!!:rolleyes::(:-(

Powrót