Przesłuchanie w charakterze strony.

• Autor wątku Autor wątku wawil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wawil

Użytkownik
Odpowiedzi
166
Witam ,
napisałem ten temat ,w którym będę prosił forumowiczów o odpowiedzi dotyczące - przesłuchania strony postępowania w sprawie przez sąd .
Jeśli pozwolicie , moje kolejne pytania , jeśli takowe się pojawią , będą uzależnione od Waszych odpowiedzi .

1. Czy to przesłuchanie odbywa się w obecności stron sporu ( powód , pozwany) ? czy uczestniczy tylko w nim jedna strona sporu ?

2. Co oznacza w wezwaniu do osobistego stawiennictwa to ,że rozprawa odbędzie się w trybie zwykłym ?
3.Czy takie przesłuchanie jest utrwalane - dźwiękowo ?
4.Jeśli jest utrwalane dźwiękowo - czy mogę wnieść o odpłatne udostępnienie mi tych zapisów z przesłuchania - jakie są koszty ich uzyskania ?
5.Czy wniosek o udostępnienie zapisów składam ustnie czy pisemnie podczas przesłuchania - jak wygląda cała prawidłowa procedura ?
6. Czy po przesłuchaniu stron sporu , kolejnym etapem postępowania jest posiedzenie przygotowawcze ?

Otrzymałem w wezwaniu pouczenie , które jest dla mnie niejasne ( i chyba nie dotyczy w całości wezwania na przesłuchanie ) w wielu podpunktach i zawiera m.in. :

"Każda ze stron jest obowiązana do złożenia oświadczenia co do twierdzeń strony przeciwnej dotyczącej faktów ".

"w uzasadnionych przypadkach , w szczególności w sprawach zawiłych lub obrachunkowych , przewodniczący może zarządzić wymianę przez strony pism przygotowawczych , oznaczając porządek składania pism, terminy , w których pisma należy złożyć .... "

7. Czy takie przesłuchanie stanowi narzędzie pomocnicze dla Sądu w ocenie sprawy ?
8.Czy jako strona tylko odpowiadam na zadane przez Sąd pytania ?
9.Czy mogę wnosić nowe twierdzenia i dowody w sprawie podczas tego przesłuchania ?
10. Czy protokół lub zapis dźwiękowy z przesłuchania jest tylko i wyłącznie dostępny przesłuchującemu Sądowi , a strony sporu nie mają i nigdy nie będą miały żadnego do nich prawnego dostępu?
11. Na co uważać - zwracać uwagę podczas przesłuchania aby nie popełnić jakichkolwiek błędów ?
12 . Zwrot kosztów stawiennictwa w sądzie - jaka procedura , moje obowiązki aby je uzyskać ?

Jak dotąd , to moje wszystkie pytania - za udzielone odpowiedzi bardzo dziękuję , ewentualnie proszę o wskazanie
w sieci , wartościowych stron - informacji traktujących o tym temacie .

Ostatnia edycja:
1. Przesłuchanie odbywa się na rozprawie, na której mogą stawić się obie strony.
2. Osobiste stawiennictwo oznacza, że masz się pojawić na terminie. Jeżeli dany sąd dopuszcza stawiennictwo zdalne (tzw. rozprawa hybrydowa), można stawić się zdalnie, ale najpierw trzeba się dowiedzieć, czy jest w ogóle taka możliwość. Najlepiej stawić się w sądzie.
3. Z tego co kojarzę we wszystkich sądach obecnie nagrywa się rozprawy cywilne, więc co do zasady tak (chyba, że jest to sąd w której nie ma takiej możliwości albo protokolantem będzie osoba, która nie dysponuje uprawnieniami do obsługi programu rejestrującego obraz i dźwięk)
4. Jeżeli będzie nagrywane to masz taką możliwość - opłata 20 zł za sztukę.
5. Najlepiej zrobić to pisemnie po zakończeniu rozprawy
6. Jeżeli sprawa została już skierowana na rozprawę, to znaczy że nie przeprowadzono posiedzenia przygotowawczego. Był w ogóle wyznaczony jego termin?
7. Przesłuchanie stron stanowi dowód w sprawie zgodnie z art. 299 kpc.
8. Tak, jak i również na pytania stron. Możesz też mieć jako pierwsze pytanie typowe swobodne wypowiedzenie się ("Proszę powiedzieć, co panu wiadomo o sprawie", czy coś podobnego)
9. Nie rozumiem pytania. W trakcie przesłuchania wypowiadasz się, co ci wiadomo o sprawie. Czy możesz podnosić w toku niego wnioski dowodowe? Nie. Możesz to (formalnie) zrobić przed, po, ale nie w trakcie.
10. J.w. punkt 4
11. Polecam mówić prawdę.
12. Jeżeli jesteś stroną sporu, to nie przysługuje ci zwrot kosztów stawiennictwa.

Jeżeli chodzi o "wartościowe strony" - przeczytaj sobie pouczenia, które dostałeś. Jak jesteś stroną sporu, to przy doręczeniu pozwu/zawiadomienia o doręczeniu pozwu dostałeś ogólne pouczenia co do sprawy. Jeżeli chodzi o kwestie, jak zachować się w sądzie, to na stronach internetowych różnych sądów są całkiem przystępne porady.

Dziękuję @Vivecca .
1. Rozumiem - każdy wariant jest możliwy .
2.Tak wezwanie zawiera możliwość skorzystania z rozprawy hybrydowej - ale stawię się osobiście jako strona .
4.Opłata - 20 zł za sztukę oznacza nagranie z całości rozprawy ?
5. Jak mniej ,więcej powinna brzmieć pisemna forma- czy musi spełniać wymogi formalne? co oznacza - po zakończeniu rozprawy ? czy zwracam się do sądu po chwili gdy sąd oznajmi koniec rozprawy ?
6. Nie przeprowadzono posiedzenia przygotowawczego - nie był wyznaczony jego termin .
Opiszę cały dotychczasowy przebieg sprawy aby umożliwić Wam stosowne odniesienie się do całości i ułatwić tym samym odpowiedzi :
-Złożony wniosek do sądu o udzielenie zabezpieczenie roszczenia przed wniesieniem pozwu .
-Sąd udziela zabezpieczenia roszczeń , wskazując termin na złożenie pozwu ,
-Pozew w terminie zostaje złożony ,
-Sąd wzywa do uzupełnienia braków - wskazując na konieczność sprecyzowania i wyliczenia WPS.
- Zostaje sprecyzowana i wyliczona WPS,
-Sąd akceptuje wyliczenia,
-Komornik zabezpiecza tylko część wierzytelności ,
-Otrzymuję odpowiedź na pozew strony pozwanej ( pełnomocnik ) , która widocznie otrzymała od sądu wraz z moim pozwem - wezwanie do mediacji , bowiem w odpowiedzi na pozew dwukrotnie strona wykazuje postawę gotową do mediacji .
-Otrzymuję wezwanie do mediacji , które odrzucam .
Teraz - otrzymuję omawiane -wezwanie na przesłuchanie .

Stąd pytanie - czy Sąd postępuje zgodnie z prawem , procedurami etc. zarządzając w tym postępowaniu rozprawę - przesłuchanie , pomijając posiedzenie przygotowawcze ?

4. Tak
5. Większych wymogów formalnych nie ma, po prostu prosisz o przesłanie nagrania rozprawy z danego dnia, załączasz potwierdzenie wplaty. Po rozprawie możesz wysłać wniosek pocztą albo złożyć na BOI, trzeba dać czas na zakończenie protokołu i jego nagranie.
6. Tak, można nie przeprowadzać posiedzenia przygotowawczego (w rzeczywistości odbywa się ono bardzo rzadko).

Witam. Pozwolę sobie się przyłączyć.
Vivecca napisał:
12. Jeżeli jesteś stroną sporu, to nie przysługuje ci zwrot kosztów stawiennictwa.
Kto jest stroną sporu w przypadku spółki akcyjnej?
Komu z tej spółki przysługuje zwrot kosztów, a komu nie?
Jeśli występuję przeciwko spółce czy mogą puścić mnie z torbami wnioskując o dopuszczenie dowodu z przesłuchania wysoko uposażonych prezesa, członków rady nadzorczej itp?

Jeśli jesteś stroną to może warto się zarejestrować w portalu informacyjnym
portal.waw.sa.gov.pl
i zawnioskować o dostęp do swojej sprawy
Będziesz miał po prostu dostęp do nagranych posiedzeń i ogólnie dokumentów i czynności sądu.
Jeśli posiedzenie nie jest rejestrowane to masz prawo sam je sobie rejestrować, tylko musisz poinformować sąd, że zamierzasz to robić.

mokul napisał:
Kto jest stroną sporu w przypadku spółki akcyjnej?
Spółka akcyjna.

mokul napisał:
Komu z tej spółki przysługuje zwrot kosztów, a komu nie?
Ponownie - to spółka akcyjna jest stroną i to ona ponosi koszty procesu i na jej rzecz są zasądzane koszty, w tym koszty zastępstwa procesowego.

mokul napisał:
Jeśli występuję przeciwko spółce czy mogą puścić mnie z torbami wnioskując o dopuszczenie dowodu z przesłuchania wysoko uposażonych prezesa, członków rady nadzorczej itp?
A niby dlaczego tak miałoby się stać? Jeżeli przegrasz sprawę, gdzie po drugiej stronie występuje spółka akcyjna, to ponosisz normalne konsekwencje przegrania procesu. Praktyka pokazuje, że w sprawach spółki akcyjnej rzadko kiedy jest przesłuchiwany prezes lub ktoś z zarządu, bo osoby te zazwyczaj nie mają pojęcia o poszczególnych sprawach sądowych, w których uczestniczy spółka, jeżeli te sprawy związane są z prowadzeniem przez te spółki działalności gospodarczej.

tomBombadil napisał:
Ponownie - to spółka akcyjna jest stroną
Chyba nie do końca się zrozumieliśmy
Owszem spółka jest stroną.
Jednak spółka nie może zeznawać.:)
Zeznają tylko osoby fizyczne. Można zeznawać w charakterze świadka lub w charakterze strony. Pytam o to od czego to zależy.
A to, że ktoś nie ma pojęcia o sprawie nie znaczy jeszcze, że nie można wnieść o jego przesłuchanie. Czy mam realną możliwość aby temu zapobiec?

Spółkę akcyjną reprezentuje zarząd.

Dlaczego masz zapobiec przesłuchaniu strony? Z jakiego powodu? I o czym w ogóle piszesz z "puszczeniem z torbami"? Nawet jak świadek (nie strona) wniesie o zwrot utaconego zarobku to:
A) tymczasowo pokrywa to Skarb Państwa, a w wyroku rozlicza się to w stosunku do wyniku sprawy
B) zwrot wynagrodzenia nie może przekroczyć ustawowego limitu, który nie jest wysoki (jak chcesz się dowiedzieć dokładnie ile wynosi, to można to znaleźć w Internecie).

Vivecca napisał:
Dlaczego masz zapobiec przesłuchaniu strony?
Spanikowałem bo doczytałem o zwrocie utraconych zarobków.
A te są astronomiczne.
Nie doczytałem o limicie.

Vivecca napisał:
9. Nie rozumiem pytania. W trakcie przesłuchania wypowiadasz się, co ci wiadomo o sprawie. Czy możesz podnosić w toku niego wnioski dowodowe? Nie. Możesz to (formalnie) zrobić przed, po, ale nie w trakcie.

Czy Sąd umożliwi mi - tj.zapyta - czy mam nowe wnioski dowodowe i chcę je przedstawić ? Czy też sam muszę poprosić Sąd o przedstawienie nowych wniosków dowodowych ?

W otrzymanym wezwaniu do mediacji , Sad informuje iż w przypadku zawarcia ugody w mediacji ( którą odrzuciłem) postępowanie zostanie kontynuowane lecz wówczas Sąd umożliwi mi odniesienie się do treści odpowiedzi na pozew strony przeciwnej - stad pytanie - czy na omawianym przesłuchaniu sąd umożliwi mi odniesienie się do tej odpowiedzi na pozew ?
Co w przypadku gdy , Sąd przystąpi do przesłuchania pomijając umożliwienie mi ustosunkowania się do odpowiedzi na pozew ?
-czy mogę wnieść o możliwość odniesienia się ?
-jeśli tak, to na jakim etapie tego przesłuchania mogę upomnieć się o tą możliwość ?

Dziękuję @Vivecca za dotychczasową pomoc .

1. Tak, zapyta.
2. Zostanie Ci zakreślony termin do złożenia pisma procesowego, w którym będziesz mógł się odnieść do treści odpowiedzi na pozew. Możesz też o to poprosić ustnie na rozprawie. Przed przesłuchaniem.

Nigdy nie byłeś na rozprawie? Jak pójdziesz to zobaczysz, co kiedy się dzieje.

Vivecca napisał:
2. Zostanie Ci zakreślony termin do złożenia pisma procesowego, w którym będziesz mógł się odnieść do treści odpowiedzi na pozew. Możesz też o to poprosić ustnie na rozprawie. Przed przesłuchaniem.

Zgodnie z Twoją poradą , muszę poprosić Sąd na rozprawie i co ważne ! przed przesłuchaniem !! , bowiem odpowiedź na pozew strony przeciwnej reprezentowanej przez pełnomocnika ,zawiera szereg ( zrozumiałe - strategia strony przeciwnej ) tez i twierdzeń absurdalnych , niezgodnych z obiektywnymi przepisami prawa itd..

Dlatego też ( moja strategia ) chciałbym ujawnić , przed Sądem i wykazać owe absurdy.

Vivecca napisał:
Nigdy nie byłeś na rozprawie? Jak pójdziesz to zobaczysz, co kiedy się dzieje.
Nigdy nie byłem - wiesz , jak pójdę , to będę ' bogatszy ' - dzięki Tobie i innym Forumowiczom o wiedzę tu od Was uzyskaną - za co ponownie bardzoo Dziękuję .

Możesz poprosić przed, natomiast zazwyczaj ustala się to po przesłuchaniu - wtedy Sąd odracza rozprawę i jednocześnie podejmuje dalsze czynności - wyznacza terminy na pisma, zwraca się o akta /dokumenty itp. Poprosić możesz przed bez problemu, ale w tym przypadku na jakim etapie danego terminu rozprawy to zrobisz nie ma większego znaczenia.

Powrót