przesłuchanie w charakterze świadka

• Autor wątku Autor wątku tadeuszk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tadeuszk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Otrzymalem wezwanie w charakterze świadka w sprawie ... DS .... (sygnatura) o przestępstwo z art. 270 par 1 kk. Co ciekawsze stawić sie mam w prokuraturze okręgowej (wydział śledczy) w podanym dniu i godzinie. Nie mam pojęcia o co moze chodzić, zawzywszy na treść art. 270 par 1 moze chodzić o wszystko. Osobicie wiem ze nie mam nic na sumieniu, a wiec chcialbym sie czegos wiecej dowidziece.
Tak wiec:
-Czy jest mozliwość wcześniej dowiedzieć sie czegos po sygnaturze DS kto jest podejrzanym w tej sprawie, lub czego ona dotyczy?
-Kiedy Prokuratura wzywa na świadka w postępowaniu przygotowawczym?
-W jakich sprawach postępowanie przygotowawcze prowdzi Prokuratura Okręgowa (a nie rejonowa)?? bo to mnie najbardziej dziwi.
Pozdrawiam

[cytat="tadeuszk"]-Czy jest mozliwość wcześniej dowiedzieć sie czegos po sygnaturze DS kto jest podejrzanym w tej sprawie, lub czego ona dotyczy? [/cytat] Nie - ponieważ nie jest pan stroną postępowania

[cytat="tadeuszk"]-Kiedy Prokuratura wzywa na świadka w postępowaniu przygotowawczym? [/cytat] wtedy gdy ten świadek moze posiadać interesujące ją informacje...

[cytat="tadeuszk"]-W jakich sprawach postępowanie przygotowawcze prowdzi Prokuratura Okręgowa (a nie rejonowa)?? bo to mnie najbardziej dziwi. [/cytat] ponieważ prawdopodobnie sprawa jest "grubszego kalibru"...

dziekuje za odpowiedz, tzn ze musze czekac... mam jeszcze pytanie czy sformułowanie: jako świadka w sprawie .. DS .. o przestepstwo z art.... oznacza ze jestem zwyklym swiadkiem? czy powinno być np. jako świadka w sprawie Jana Kowalskiego ?

[cytat:9utviyw8]
ponieważ prawdopodobnie sprawa jest "grubszego kalibru"...
[/cytat:9utviyw8]

co moze oznaczac w praktyce sprawę grubszego kalibru jezeli chodzi o art. 270 par 1 ?

[cytat="tadeuszk"]dziekuje za odpowiedz, tzn ze musze czekac... mam jeszcze pytanie czy sformułowanie: jako świadka w sprawie .. DS .. o przestepstwo z art.... oznacza ze jestem zwyklym swiadkiem? czy powinno być np. jako świadka w sprawie Jana Kowalskiego ?

nie ma świadków zwykłych i niezwykłych :wink: jest pan po prostu świadkiem, być może w tej sprawie nikomu nie przedstawiono jeszcze zarzutów, dlatego jest to postępowanie w sprawie, a nie przeciwko "komuś" - jeszcze

[cytat="lilu*"] być może w tej sprawie nikomu nie przedstawiono jeszcze zarzutów, dlatego jest to postępowanie w sprawie, a nie przeciwko "komuś" - jeszcze[/cytat]

nie do końca prawda - w sprawie mogą być przedstawione zarzuty różnym osobom ,ale pan dostał wezwanie na chwilę obecną jako świadek...

Witam
Nie chciałam rozpoczynać nowego wątku,dlatego się podpięłam,brzydko mówiąc...
Moje pytanie brzmi:czy będąc przesłuchiwaną na policji,będąc świadkiem w sprawie partnera,MUSZę być przesłuchana na sali sądowej?Czy mają miejsce takie sytaucje,kiedy świadek przesłuchany przez policję nie jest już wzywany na rozprawę?
Dodam tylko,że to o co mnie wtedy pytano,dawno się już zdeaktualizowało.Pytano,czy potwierdzam Jego pobyt stały w miejscu,w którym już na chwilę obecną nie mieszkamy.

to zależy od Sądu czy będzie chciał Cię jeszcze przesluchać czy wystarczy mu to co jest w aktach... W trakcie przesłuchania w Sądzie będziesz oczywiscie mogła uaktualnić dane dotyczące zamieszkania...

Ok,dziękuję.
Uaktualniłam już.Zapomniałam uaktualnić w skarbówce i tym podobnych instytucjach,ale nie tam :) Pzdr

Powrót