przesłuchanie

• Autor wątku Autor wątku tynkula
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tynkula

Użytkownik
Odpowiedzi
165
jeżeli prokurator zamierza przesłuchać mojego męża to czy powinien powiadomić o tym adwokata?

Też bym chciała coś na ten temat wiedziec i skoro taka sytuacja ma miec miejsce to można to nazwac jakims przełomem w postępowaniu :?: :?: :?:

Tynkula osobiście uważam że adwokat powinien wiedziec.

jezeli tylko jest w aktach pelnomocnictwo to musi powiadomic adwokata a to ze jest przesłuchanie to nie zawsze swiadczy o przelomie.

Jeśli podejrzany ma ustanowionego obrońcę, to powinien zostac on powiadomiony o każdej czynności procesowej jaka odbędzie się z udziałem podejrzanego.

Od tej zasady jest jednak wyjątek: jeśli podejrzany ma obrocę, a nie chce (z różnych przyczyn) aby obrońca był obecny przy czynności, to wówczas obrońcy nie powiadamia się.

A jeżeli prourator nie powiadomił adwokata o przesłuchaniu to czy adwokat może skaładać zażalenie czy coś takiego?

hmmm.... co w ogóle ma na celu takie przesłuchanie brzmi to poważnie (sama pani prokurator) właśnie mojego A to czeka i jestem zupełnie zielona w tym temacie. Czy to może oznaczac np. rychłe zakończenie śledztwa? :?: :?: :?:

Myslę ze to nie oznacza nic szczególnego, moze prokurator doszedł do wniosku ze podejrzany ma jeszcze coś do powiedzenia. To chyba nie jest wyjątek ze prokurator osobiście przesłuchuje. U nas był prokurator i śledczy. No i właśnie zastanawiam się co powiniśmy zrobić, bo adwokat nie został powiadomiony. Nie będziemy skaładać żadnych zażaleń bo myśle ze nie ma sensu drażnic sie z prokuratorem, ale chciałabym wiedzieć na przyszłość. Czy mąż może odmówić skaładania zeznań jeżeli nie powiadomią adwokata?

[cytat:qhhqtezh]
Czy mąż może odmówić skaładania zeznań jeżeli nie powiadomią adwokata?
[/cytat:qhhqtezh]
Mąż może zawsze odmówić składania wyjaśnień, może też odmówić odpowiedzi na poszczególne pytania.

Wiem ze moze odmówić, ale mąż chce współpracowac, tylko mówi ze prokurator jest bardzo ordynarny w stosunku do niego. Wolałby być przesłuchiwny w obecności adwokata, tylko że prokurator adwokata nie powiadamia.

[cytat="tynkula"] Wolałby być przesłuchiwny w obecności adwokata, tylko że prokurator adwokata nie powiadamia.[/cytat]

Generalnie jeśli jest ustanowiony obrońca, to mając zaplanowaną czynność z udziałem podejrzanego należy powiadomić o tym adwokata.
Trzeba sobie jednak zdać sprawę z tego, że adwokaci często dość swobodnie podchodzą do swoich obowiązków.
Wielu adwokatów zaczyna się interesować sprawą dopiero na etapie postępowania sądowego.
Nadto proszę mieć na uwadze, iż w przypadku pokrycia się terminów tj. rozprawy w sądzie i czynności w prokuraturze, adwokat wybierze udziałw tym pierwszym. Jest to związane z tym że prokurator nie będzie płakał jeśli adwokat nie przyjdzie, a sąd może się zdenerwować na coś takiego. A zdenerwowany sąd nie gwarantuje pomyślnego zakończenia procesu.

Jeśli Twój mąż chce składać wyjaśnienia, jednakże chce robić to w obecności adwokata to niech po prostu złoży taki wniosek.
Co prawda rola adwokata na takim przesłuchaniu sprowadza się do siedzenia i słuchania co inni mają do powiedzenia, ale skoro klient tak sobie życzy..... :lol:

Powrót