Prześmiewcza gra komputerowa

• Autor wątku Autor wątku Pasiv
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pasiv

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,

Tworzę właśnie grę komputerową, która będzie zawierała wiele postaci pochodzących z obecnej klasy politycznej. Będzie to dość mocna drwina z konkretnych postaci. Np: jeden z polityków będzie miał ciało świni i swoją głowę. Bohater będzie spotykał na planszy wielu różnych polityków, których będzie musiał zabić aby ruszyć dalej. Chcę, żeby krew lała się wiadrami.

Wiem, że ktoś dostał jakiś wyrok za grę, w której strzela się do Komorowskiego. Czy coś mi grozi za napisanie takiego softu? Jeśli tak, to co?

art. 135 kk
§ 2. Kto publicznie znieważa Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

Jeżeli chodzi o inne osoby to może ci grozić proces cywilny za naruszenie dóbr osobistych.

Warto?

Prezydenta mogę wywalić z gry :) A co grozi w ewentualnym procesie za naruszenie dóbr osobistych?

Duże odszkodowania do wypłacenia.

gringo9 napisał:
Duże odszkodowania do wypłacenia.

Nie wiem jak jest z grami ale w świecie wg kiepskich ciągle sobie żartowano z polytyków czy u szymona na tvnie i z tego nikt awantury nie robił, więc myśle że jak twoi bohaterowie będą mieli łudząco polskie nazwiska to ominiesz prawo chociaż głowy nie dam.

Ale to nie jest kwestia nazwisk tylko, że "jeden z polityków będzie miał ciało świni i swoją głowę".

Wobec tego twórców programu Polskie Zoo powinni również zaskarżyć?

Powrót