Przestępczość Zorganizowana/CBS/Swiadek

• Autor wątku Autor wątku Tymian
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tymian

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.

Otóż sprowadził mnie na to forum nie lada problem prawny który zamierzam wam przedstawić.
Niespełna 1.5 roku temu jeden z moich znajomych został zatrzymany w swoim domu z pokaźną ilością narkotyków, przedstawiono mu zarzuty handel i przynależność do zorganizowanej grupy przestępczej (PZ) Domyślam się, że nie chcąc wydawać ludzi z tego 'światka' i przy pomocy adwokata skierował uwage CBŚ na mnie i na moich kolegów. I tak zaczęły się najazdy policji, po koleji odwiedzali moich kolegów, dokładnie przeszukając ich mieszkania, samochody. Mnie nie zastali gdyż od 2 lat mieszkam w Norwegi, aczkolwiek zastali moją mame i wreczyli jej moje wezwanie w roli świadka do komendy woj. jednoczesnie mówiąc jej że wiedzą gdzie teraz przebywam i proszą o jak najszybszy kontakt ze mną. Koledzy którzy zostali zatrzymani przez policę CBŚ byli naciskani, kierowano do nich środki przemocy fizycznej aby przyznali się do znajmości z pewnymi osobami i żeby zeznawali na ich nie korzyść. Oskarżali ich jednocześnie o przynależność do światka przestępczego do handlu narkotykami i wielu innych rzeczy dodam tylko ze nigdy nie mielismy takiego kontaktu jak również żadnego problemu z prawem. Dodam że sprawa zatrzymania naszego znajomego miała miejsce podczas odbywania szkoleń w straży pożarnej która łącznie trwała 1.5 roku, zaraz po tym wyjechałem do Norwegi.Po całym zamieszaniu wysłali mi 3 wezwania pocztą abym wstawił się na policje w roli świadka. - od roku nic nie przychodzi, aczkolwiek wiem że sprawa mojego kolegi jest cały czas w toku. Dodam tylko, że z całą tą sprawą nie mam nic wspólnego, poza tym ze znam z widzenia jedną z tych osób o którą chodzi policji. A wiec pytanie : czy przyjeżdżając do Polski policja może mnie zatrzymać na lotnisku i na jakiej podstawie ? Dwa jeśli do tego dojdzie czy mogę na to spotkanie wybrać się z adwokatem wczesniej zaznaczaczając ze nie odpowiem na zadne pytanie bez jego obecnosci trzy czy moge wytoczyc proces osobie która mnie w to wplątała ?

W stosunku do Pana można albo zarządzic zatrzymanie i przymusowe doprowadzenie albo/i poszukiwanie ( jesli uznają Pana za osobę podejrzaną).
Co do adwokata to może Pan go mieć (pełnomocnika), przy czym prokurator może odmówić dopuszczenia do udziału pełnomocnika.
Art,87 kpk, art.278 kpk, art.285 kpk.

[cytat="Tymian":1q4yyf84]
czy mogę na to spotkanie wybrać się z adwokatem wczesniej zaznaczaczając ze nie odpowiem na zadne pytanie bez jego obecnosci trzy czy moge wytoczyc proces osobie która mnie w to wplątała ?[/cytat:1q4yyf84]

1. Prosze przestać oglądac amerykańskie filmy - robią sieczkę z mózgu. :ok:
2. Skoro jest Pan wzywany jako świadek to niby o co chce Pan zakładać temu znajomemu sprawę??
3. Każda osoba wezwana w charakterze świadka ma obowiązek stawienia się i zlożenia zeznań.
4. Prawo do odmowy składania eznań, ma wyłącznie osoba najbliższa dla podejrzanego - czyli członkowie najbliższej rodziny.
5. Skoro - jak sam Pan wielokrotnie podkreśla - został Pan wezwany w charakterze świadka, to oznacza że Policja i Prokuratura (bo wszystkie postepowania prowadzone są wspólnie z Prokuraturą), nie dały wiary temu znajomemu z narkotykami. Gdyby dali mu wiarę, to bylby Pan nie zapraszany jako świadek ale jako podejrzany. Dalej - wiedząc że przebywa Pan poza granicami kraju, nie wysyłano by Panu wezwań, a wydano list gończy i Europejski Nakaz Aresztowania. A to oznacza jedno - do kraju wrócił by Pan w kajdankach, i to niekoniecznie zgodnie z wlasną wolą.
6. Skąd Pan wie, co powiedział ten człowiek który mial na Pana zeznawać? Czytal Pan akta? Wątpię. Jak widać plotki maja bardzo długie nogi.... :P
7. Wobec Pana znajomych stosowano jak Pan twierdzi, przemoc fizyczna. Rozumiem że był Pan przy tym i to widział? A może koledzy mieli obrażenia, porobili obdukcje i pownosili zawiadomienia do Prokuratury? A może też chcąc podnieść swój prestiż w otoczeniu zaczeli opowiadać jak to im łomot Cebosie spuścili.....?
8. Standardowo świadków nie zatrzymuje się na lonisku. Przeważnie wychodzi się z założenia że świadek to czlowiek powazny. No chyba że świadek udowadnia że jest człowiekiem niepoważnym... Radziłbym jak najszybciej zglosić się do Prokuratury lub Wydziału CBŚ prowadzącego sprawę i wyjaśnić całą sytuację. I w ten sposób pokazać że jest Pan czlowiekiem poważnym... :ok:

Powrót