Przestępstwa podobne.

• Autor wątku Autor wątku gideon5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gideon5

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Czy przestępstwo z art.116 pkt.3 (Prawo autorskie) i przestępstwo z art. 18 pkt.3 KK w zw. z art. 297 pkt.1 KK to przestepstwa PODOBNE i czy grozi mi obligatoryjne odwieszenie wyroku za to pierwsze?Za drugie skazano mnie w okresie próby pierwszego (też w zawiasach, oba po 10 mies./3 lata zaw.)Czy ktoś zna odpowiedź?Proszę o pomoc.Termin posiedzenia w temacie zarządzenia kary mam już na 09.12.:(

Moim zdaniem są podobne gdyż w obu wypadkach przestępstwa mają na celu osiągnięcie korzyści majątkowej (art. 115 § 3 k.k.)

To już nic nie wiem:( Inny prawnik mówił mi że to NIE Są przestępstwa podobne, ponieważ art.18 pkt.3KK dotyczy POMOCNICTWA które wcale nie musi wiązać się z korzyścią materialną (co w przypadku SPRAWSTWA jest oczywiste)Ten artykuł nie stanowi o materialnych czy finansowych pobudkach podmiotu.Jeśli Sąd udowodniłby mi, że pomogłem sprawcy ABY OSIąGNąć KORZYść MATERIALNą to skazałby mnie z art.18 pkt.1KK.(współdziałanie).Uzasadniając mój wyrok sędzia nawet nie zasugerował że działałem dla korzyści majątkowej (potwierdziłem ustnie dla banku zawyżone zarobki pracownika firmy mojej żony)Sędzia stwierdził, że mimo przyjacielskich pobudek mój czyn wyczerpał znamiona przestępstwa z art.18pkt3, w zw. z art.297pkt1.Poprzedni wyrok z art.116pkt.3 Prawo Autorskie, dostałem za wypożyczanie płyt DVD bez licencji do wypożyczania(dobrowolnie poddałem się karze) Co sądzisz o powyższym wywodzie tłumaczącym NIEPODOBIEńSTWO moich obu wyroków?

Oczywiście ja tu nie przesądzam niczego ostatecznie - tym bardziej że nie znam dokładnie sprawy, a szczegóły mogą być istotne, ale mogę jeszcze dopisać, że zgodnie z art. 115 par. 4 k.k. korzyścią majątkową jest nie tylko korzyść dla siebie ale i dla kogoś innego.

Jeśli więc jednak są PODOBNE

to czy są na tyle podobne aby OBLIGATORYJNIE odwiesić mi wyrok?Czy sąd bierze pod uwagę stopień podobieństwa?Czy okoliczności i szczegóły spraw mają dla sądu znaczenie przy zarządzaniu wykonania kary?Czy warto na posiedzenie wziąć adwokata?:rolleyes:

Powrót