Przestępstwo a przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku submarin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

submarin

Użytkownik
Odpowiedzi
254
Jeżeli osoba popełniła 3 przestępstwa zagrożone np. 2, 3 i 3 latami pozbawienia wolności to ile wynosi okres przedawnienia? Czy te lata sie np. sumują by nie uległy przedawnieniu? Czy osoba popełniająca szereg przestępstw zagrożonymi do 3 lat więzienia uniknie kary po 5 latach?

Przedawnienie karalności dla każdego czynu następuje odrębnie.
Termin przedawnienia pięcioletni we wskazanym przez Ciebie wypadku - co do zasady - będzie miał zastosowanie, tylko wówczas, gdy w tym czasie nie zostanie wszczęte postępowanie o ten czyn przeciwko osobie. Wszczęcie takiego postępowania (czyli postawienie danej osobie zarzutu) powoduje przedłużenie terminu przedawnienia karalności czynu wobec tej osoby o kolejne 5 lat (zob. art. 101-102 k.k.)

5+ 5 = 10.....dzięki. Znaczy to ,że muszę nie przez prokuraturę a bezpośrednio do sądu by się nie przedawniło !!!

Wszczęte postępowanie.....czy to znaczy zgłoszone do prokuratury?

Wszczęcie postępowania przeciwko osobie (w sprawie o przestępstwo ścigane z oskarżenia publicznego) następuje z momentem przedstawienia podejrzanemu zarzutu przez prowadzącego postępowanie przygotowawcze.

Jeśli czyn jest ścigany z oskarżenia publicznego, wniesienie sprawy bezpośrednio do Sądu bez postępowania przygotowawczego nic nie da w kwestii przedawnienia, a dodatkowo wydłuży postępowanie.

Postawiono mi zarzut w 2003r. Teraz znalazłem dokument , że osoby te wyłudziły poświadczenie nieprawdy, tak sfałszowane dowody dali do prokuratury i sądu z góry zakładając zatajenie prawdy i złożenie fałszywych zeznań. Sprawę przegrałem. Co teraz mogę zrobić....czy te czyny im się przedawniły?

Powrót