Przestepstwo komputerowe, rozprawa glowna, ugoda

• Autor wątku Autor wątku dsk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dsk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,

Dłuższą chwile temu 'włamałem' sie pewnej osobie na konto email,
sprawa trafiła na policję,
było przesłuchanie itd, przyznałem sie do winy,
ja i osoba, której sie włamałem podpisalismy jakies papiery, ugodę czy coś podobnego - nie pamiętam dokładnie nazwy, ogólnie chodziło o to żeby nie pobrudzić mi papierów

biegły po analizie komputera wydał opinie (trzymał komputer kilka miesiecy)

Kilka dni temu dostalem odpis aktu oskarzenia,
jest w nim linijka
"i wzywa do zgloszenia wnioskow dowodowych w terminie 7 dni"
nie bardzo rozumie o jakie wnioski dowodowe chodzi, przeciez przyznalem sie do winy

Dostalem tez wezwanie na rozprawe głowna,
Tylko nie rozumie co na takiej rozprawie moze byc, skoro przyznalem sie wczesniej do winy i złozone zostaly papiery "ugodowe"
Jakie są mozliwe zakonczenia tej sprawy ?
Tzn. jakieś kary, zadoścuczynienia, inne zobowiazania ?

Proszę o rozjaśnienie sytuacji

Pozdrawiam i bardzo dziekuje

1. To że zawarł Pan ugodę czy jakakolwiek inną formą porozumienia nie oznacza że przepisy kodeksu postępowania karnego przestają obowiązywać. Oskarżony ma prawo składania wniosków dowodowych, i Sąd musi go o tym powiadomić. To że oskarzony przyznał się do winy jest tu całkowicie bez znaczenia.
2. Wnioski dowodowe mogą dotyczyć np przesluchania jakiś świadków, wydania dodatkowych opinii etc. To że wnioski może Pan składać, nie oznacza że musi to robić. To jest Pana prawo a nie obowiązek. Jeżeli uważa Pan że w sprawie zostało wszystko zrobione i nic więcej nie ma potrzeby zrobić to po prostu żadnych wniosków Pan nie będzie składał.
3. Czy w akcie oskarżenia jest zawarta jakaś propozycja wyroku?

dziekuje bardzo za odpowiedz,

W akcie nie ma propozycji wyroku,
Napisane jest, ze sprawa podlega rozpoznaniu w trybie uproszczonym

Jak moze to wygladac w sądzie, tzn czy będa jescze przesłuchania itd ?
Może ktoś ma jakies informacje na temat mozliwych kar, zobowiazan w tym przypadku, lub jakies przypuszczenia ?

To jest wezwanie czy zawiadomienie?
Jest tam coś o stawiennictwie?

jest wezwanie i akt oskarzenia
"stawiennictwo osobiste obowiazkowe"

No to musi się Pan stawić.
Albo sąd skierował sprawę na rozprawę główną, albo jest to posiedzenie i cos tam trzeba dopracować.
Tak czy owak nalezy sie stawić.
Może chodzi o jakąś kwestię techniczną.

dziekuje wszystkim za odpowiedzi,

moze mi jeszcze ktos mniej wiecej rozswietlic sprawę co moze się na takiej rozprawie wydarzyć

tzn,
- czy to bedzie raczej tylko ogłoszenie wyroku/ugody itd ?
- czy będzie przeprowadzany cały proces, tzn bede przesłuchiwany, i wszystko bede musial opowiadac od poczatku ?

Dodam, ze przesluchiwany juz bylem przez policje (wszystko to co powiedzialem zostało zapisane), dowodow jest zebrane kilkadziesiat kartek, ktore były wypisane na akcie oskarzenia jako dowody

Jeszcze jedna sprawa, komputer trafił do biegłego; kto ponosi koszty za ekspertyzę ?

Bardzo proszę o odpowiedz,
Pozdrawiam i dziekuję

zapomnialem dodacm
papier jaki składały obie strony to z tego co pamiętam, wniosek o umorzenie postepowania

Trudno powiedzieć. Skoro dostał Pan wezwanie na rozprawę, to powinna odbyć się normalna rozprawa-przesłuchania etc.
Koszty opinii należą do kosztów procesu. Sąd wydajac wyrok rozstrzyga kto te koszty ponosi.
Bedzie to albo Pan albo Skarb Państwa.

dziekuje bardzo za odpowiedz,

moze orientuje sie Pan jakie mniej/wiecej moga byc koszty takiego procesu ?

A Pan się orientuje ile zapłacono biegłemu?

Powrót