przestepstwo z art. 193 kk help

• Autor wątku Autor wątku email
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

email

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Sprawa wyglada tak:
Dokonalismy z kumplem wdarcia na teren lotniska poprzez przejscie przez ogrodzenie, powodujac zaklocenie w ruchu powietrznym.
przestepstwo z art. 193 kk
jest to podrzedne lotnisko w Wawie, z ktorego startuja male samoloty i szybowce, zadne Okecie czy cos w tym stylu....
Czy przestępstwo to kwalifikuje sie tylko jako przestępstwo z art. 193 kk?
Czy zakłócenie ruchu powietrznego to także inny artykuł?
wlasnie dostalem akt oskarzenia z sądu i teraz pytanie - co powinnismy robic, jak sie bronic w sadzie? co nam za to grozi?
slyszalem, ze mozna isc do prokuratora, podpisac proponowaną przez niego kare i uniknac sprawy w sadzie? a jak bedzie sprawa w sadzie to obciażą nas jeszcze kosztami sadowymi?

naruszenie miru to jedno...a sprowadzenie niebezpieczeństwa katastrofy (art.174 &1 KK ) - bo tak to chyba zostało zakwalifikowane to drugie... i oba te występki mogą być w zbiegu...

Czy poddasz się dobrowolnie karze czy nie tak czy inaczej oprócz wyroku będziesz miał jeszcze do pokrycia koszty postępowania (sądowe)...

atmosphere napisał:

a jest jakas szansa, ze to przejdzie? czy raczej nie ma sensu o to walczyc?

Markiz32 napisał:
naruszenie miru to jedno...a sprowadzenie niebezpieczeństwa katastrofy (art.174 &1 KK ) - bo tak to chyba zostało zakwalifikowane to drugie... i oba te występki mogą być w zbiegu...

w akcie oskarzenia jest tylko wymieniony art. 193 kk, nie powinno byc w nim dodatkowo napisane o art. 174, jesli bysmy byli oskarzenie o katastrofe?

skoro nie umieszczono w AO spowodowania niebezpieczeństwa katastrofy to prawdopodobnie na podstawie materiałów nie blo takiego niebezpieczeństwa -bo np. nie było lotów w danym momencie(albo w danym sektorze lotniska)....itp.

"... dokonał wdarcia na teren lotniska poprzez przejscie przez ogrodzenie, powodujac zaklocenie w ruchu powietrznym.
to jest o przestepstwo okreslone w art. 193 kk"

dokladnie tak jest napisane, czyli jestesmy oskarzeni tylko o wejscie na lotnisko (193 mowi tylko o wejsciu na teren prywatny)? jest wzaminka o zakloceniu ruchu (faktycznie samolot nie mogl wyladowac), ale nie dodali zadnego artykulu, wiec jak to jest? nie ma po prostu artykulu do tego (bo pod niebezpieczenstwo katastrofy to sie chyba nie kwalifikuje) a bedzie to brane pod uwage?

pewnie będzie brane pod uwagę, ale tylko w ramach zagrozenia karą z art. 193

Ma Pan prawo napisac odpowiedź na akt oskarzenia. W tej odpowiedzi może Pan wnosić o warunkowe umorzenie postępowania, najlepiej jakoś to motywując.

dziekuję bardzo za pomoc, sporzadzilem odpowiedz na oskarzenie, gdzie wnosze o umorzenie, jednak, jako ze nie znam sie na tym, nie wiem czy jest dobrze:

Odpowiedz na akt oskarżenia

W dniu xxx w xxx przy ul. xxxx wraz z xxx wszedłem na teren mało uczęszczanego Lotniska "Babice" w celu szybszego dotarcia do osiedla "Chomiczówka". Nie zdawałem sobie sprawy, że jest ono jeszcze otwarte oraz jakie będą tego konsekwencje. Nie chciałem komukolwiek zakłócić pracy ani w jakikolwiek sposób stwarzać problemów na w/w lotnisku. Tym niemniej przyznaję, ze postąpiłem głupio, a wręcz bezmyślnie, w związku z czym pragnę wyrazić najgłębszą skruchę ...........
Nigdy wcześniej nie byłem karany, jestem studentem czwartego roku oraz uważam siebie za osobę przestrzegającą porządku prawnego, a w szczególności moje czyny w założeniu są dalekie od przestępstwa.
W związku z powyższym wnoszę o umorzenie sprawy ..............

Tak to powinno wygladac? Czego ewentualnie brakuje, a moze cos jest zle? A moze ma to miec kompletnie inną postac?

Ja bym jeszcze napisał o uprzedniej karalności tj że jej nie było, jesli jej nie było.
Jedna uwaga-przedmiotowym pismem wnosi Pan o umorzenie postępowania, a nie jego warunkowe umorzenie.

Ponadto muszą być jeszcze takie elementy jak :data, podpis, sygnatura sprawy.

atmosphere napisał:
Ja bym jeszcze napisał o uprzedniej karalności tj że jej nie było, jesli jej nie było.
Napisalem "Nigdy wcześniej nie byłem karany", tzn. to nie wystarczy, mam to jeszcze jakos rozwinąć?
atmosphere napisał:
Jedna uwaga-przedmiotowym pismem wnosi Pan o umorzenie postępowania, a nie jego warunkowe umorzenie.
aha, ok, czyli brakuje slowa "warunkowe" przed umorzenie :)

Sorki nie doczytałem.

Tak, wnosząc o warunkowe umorzenie, powinien być zwrot warunkowe umorzenie postępowania.

ok dzieki, jeszcze jedno pytanie - nie trzeba pisac z ktorego art. jestesmy oskarżeni, ani na ktory art. sie powolujemy (art. 66)?

Lepiej napisać, zawsze pismo będzie wyglądać czytelniej.

Witam ponownie, zlozylem wniosek o warunkowe umorzenie postepowania i dostalem dzisiaj wezwanie na posiedzenie w przedmiocie rozważenia warunkowego umorzenia postępowania...
Na czym polega takie posiedzenie, czego moge sie spodziewac? Bede przesluchiwany? Bedzie tam juz wyrok, bez rozprawy glownej? Czy moze oznacza to, ze wniosek o umorzenie na pewno zostanie przyjęty czy dopiero sąd zadecyduje na tym posiedzeniu?
pozdrawiam

Sąd zadecyduje na tym posiedzeniu-bedzie rozważał własnie czy stosowac umorzenie czy nie.

czyli bedą swiadkowie, bede zeznawal, a od rozprawy to sie rozni tylko nazwą?

Powrót