Przesyłka kurierska uszkodzona w transporcie lub punkcie pickup

• Autor wątku Autor wątku Esmerald1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Esmerald1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,

29 października wysłałem paczkę z Polski do Holandii firmą DPD.

2 listopada zgodnie z informacjami dostępnymi na stronie firmy kurierskiej paczka została dostarczona do punktu pickup w Holandii bez wizyty u adresata oraz bez poinformowania go o przesyłce. Kurier nie wysłał nawet wiadomości sms.

4 listopada zaniepokojony brakiem powiadomienia uzyskałem informację na infolinii o miejscu pozostawienia paczki. Pech chciał, że był to sklep z używanymi smartfonami prowadzony przez imigrantów.

Poinformowałem odbiorcę gdzie ma się udać celem odebrania paczki. Tego samego dnia odbiorca zjawił się w określonym miejscu z dokumentem tożsamości gdzie zastał rozdartą paczkę i natychmiast mnie o tym poinformował, a ja zadzwoniłem na infolinie celem wyjaśnienia.
Zachowanie szefa lub pracownika punktu odbioru nie było uprzejme, jednocześnie budzące podejrzenia.
Odbiorca niczego nie podpisywał jedynie zrobił zdjęcie uszkodzenia paczki, a obsługa sklepu natychmiast ją schowała.
Na temat paczki pojawiła się informacja
Przesyłka niedoręczona - rezygnacja klienta z przesyłki

Zgodnie z zaleceniami pracowników infolinii 4 listopada złożyłem stosowną reklamację oraz elektroniczny protokół szkody.
Z lokalizacji paczki wynika, że jutro do mnie wróci.
Teraz powinienem spisać kolejny protokół szkody z kurierem?
Należy to zrobić przed potwierdzeniem odbioru czy natychmiast po? Nie odbierać? do momentu wyjaśnienia?
Będę musiał prawdopodobnie uiścić opłatę za zwrot czy muszę zapłacić i dopiero żądać zwrotu?

Pozdrawiam

Powrót