Przesyłka pobraniowa

• Autor wątku Autor wątku Mateusz1229
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mateusz1229

Użytkownik
Odpowiedzi
71
Witam. Wczoraj wieczorem zamówiłem w sklepie internetowym (Neonet) , aparat z wyprzedaży, przesyłka pobraniowa (koszt 19 zł) ma dojść w ciągu 48h. Jednak po przeczytaniu wielu opinii na temat tego marketu, chciałbym zrezygnować z zamówienia. Napisałem kilka maili do Biura Obsługi Klienta i do obsługi zamówień internetowych. Nie otrzymałem żadnej odpowiedzi, dzwoniłem na infolinię , niestety jest nieczynna. Otrzymałem kilka minut temu maila, że moje zamówienie jest realizowane. Co mogę zrobić w takiej sytuacji ? Czy mogę po prostu odmówić odbioru przesyłki pobraniowej ? Czy grożą mi jakieś konsekwencję prawne, finansowe ? Jestem gotowy pokryć ponowne koszty przesyłki tj. ponownie do Marketu. Czy muszę wystosować jakieś pismo ?

To jeszcze popatrz w kalendarz. Chyba nie oczekujesz, że ktoś w wolne dni się tym zamówieniem zajmuje. Zadzwoń w poniedziałek rano i się wszystkiego dowiesz.
PS. Dla mnie po prostu zmieniłeś zdanie, nie zrzucaj tego na jakieś "opinie z netu".

Ok, ale ja chcę wiedzieć, co mógłbym zrobić, gdyby ta przesyłka już faktycznie przyszła, a ja jednak się rozmyśliłem i jej nie chcę.

masz 14 dni na zwrot bez podawnia przyczyny ---> niestety koszty przesyłki musisz ponieś
najlepiej odeślij tym samym kurierem

Rozumiem, a czy istnieje możliwość otworzenia przesyłki w obecności kuriera i sprawdzenia jej zawartości ?

Przesyłke możesz odebrać, otworzyć i obejrzeć, tylko po co jak jej nie chcesz?
Towar ma wrócic nie uzywany do sprzedawcy, najlepiej oryginalnie zapakowany.
Jeśli przesyłki nie odbierzesz, powiesz kurierowi że rezygnujesz, nie płacisz za jej odesłanie i sprzedawca nie "marudzi" że ją używałeś.

Sytuacja jest taka, że zamówiłem ten aparat, ale potem usłyszałem wiele negatywnych opinii, że sprzęty z wyprzedaży mogą być używane, są niestarannie zapakowane, mogą być uszkodzone , naprawdę różne rzeczy słyszałem. I myślę , że zamówię to w innym sklepie, jednak chcę wiedzieć czy jest taka możliwość , abym obejrzał sprzęt i stwierdził czy jest sprawny i warto kupić.

Jest, zresztą poczytaj sobie regulamin zakupów, tam będzie opisane jak wygląda rezygnacja z zakupu i zwrot towaru. Od 1 stycznia masz na zwrot 14 dni wcześniej było 10 dni. Jest jeden warunek sprzęt nie może być używany. Czyli nie porobisz sobie zdjęć aparatem, ale spokojnie możesz go obejrzeć z każdej strony. Sprzęt z wystawy może być używany jeśli taki zamówiłeś.

Jeśli przesyłka nie ma specjalnej opcji umozliwiającej sprawdzenie jej zawartości, to możesz jedynie skorzystać z art.74 prawa przewozowego.

kaczorek33 napisał:
Jest jeden warunek sprzęt nie może być używany.
To nie jest prawda.

Do maila była dołączona taka informacja :

Prawo odstąpienia od umowy nie przysługuje konsumentowi w przypadkach wymienionych w art. 38 pkt 1 - 13 ustawy o prawach konsumenta, tj. w szczególności w przypadku umowy:
w której przedmiotem świadczenia jest rzecz ulegająca szybkiemu zepsuciu lub mająca krótki termin przydatności do użycia;
w której przedmiotem świadczenia jest rzecz dostarczana w zapieczętowanym opakowaniu, której po otwarciu opakowania nie można zwrócić ze względu na ochronę zdrowia lub ze względów higienicznych, jeżeli opakowanie zostało otwarte po dostarczeniu;
w której przedmiotem świadczenia są rzeczy, które po dostarczeniu, ze względu na swój charakter, zostają nierozłącznie połączone z innymi rzeczami
w której przedmiotem świadczenia są nagrania dźwiękowe lub wizualne albo programy komputerowe dostarczane w zapieczętowanym opakowaniu, jeżeli opakowanie zostało otwarte po dostarczeniu.

Więc wynika z tego, ze mogę otworzyc, sprawdzic zawartosc i odeslac ?

Mateusz1229 napisał:
Więc wynika z tego, ze mogę otworzyc, sprawdzic zawartosc i odeslac ?

Tak, możesz odstąpić od umowy i odesłać towar - o ile to zakup konsumencki.
Ale sam będziesz musiał zorganizować odesłanie do sprzedawcy.

Dziękuję. Ponoszę jedynie koszty odeslania ?

Tak, z zastrzeżeniem poniższego:

Konsument ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości rzeczy będące wynikiem korzystania z niej w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania rzeczy

Rozumiem. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy sklep ma prawo odmówić mi anulowania zamówienia ?

Załóżmy, ze jest taka sytuacja. Zamówiłem towar i chcę anulować to zamówienie. Czy sklep ma prawo do odmowy ?

Powrót