Przesylka z niemiec

• Autor wątku Autor wątku Marcino7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marcino7

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
dzis rano przyszedl do mnie listonosz z paczka ktora zostala wyslana do mnie z niemiec, i od razu przy wejsciu zawolal oplate celna ponad 520zl.
wczesniej nie dostalem zadnego listu od urzedu celnego ze na te paczke bedzie nalozone clo.
wyczytalem ze od kiedy jestesmy w UE i jestesmy czlonkiem schengen to nie ma takiego czegos jak oplaty celne pomiedzy jego czlonkami.
co mam teraz zrobic ? i czy da rade jakos uniknac tego cla ? bo nie mam zamiaru tyle placic

to zalezy co w tej paczce bylo...

od normalnej paczki nie placi sie cla...

jednak ja wysylalam sprzet(laptop itd)
na kwitku pani na poczcie kazala mi lepiej nie wpisywac co znajduje sie w srodku,tylko napisac drobiazgi..itd

znalazlam takie cos..

Każda paczka spoza granic Polski musi przejśc przez odprawę i jeśli jest wysyłana z terenu Unii Europejskiej to jest zwolniona z cła, ale TRZEBA opłacić VAT od wartości towaru i kosztów transportu...

Ostatnią edycję dokonał moderator:
w tej paczce jest ipod, ale czy osoba wysylajaca go powiedziala na poczcie co jest w srodku czy nie to juz nie wiem

pozatym vat i koszt transportu nie jest chyba w wysokosci ponad 500zl ????

poczytaj tu..jak nie znasz jezyka wrzuc na Google tlumacz

Am 1. Dezember 2008 wurde die Höchstgrenze für die zollfreien Einfuhr auf 150 Euro erhöht. Das heißt, dass man bei Sendungen bis zu einem Warenwert von 150 Euro keine Zollabgaben zahlen muss. Die Wertgrenze für die Einfuhrumsatzsteuer bleibt jedoch bei 22 Euro!

FACT: Auslandsbestellungen und Zollgebühren » PreisJaeger.at

Ostatnią edycję dokonał moderator:
POMOCY
chce sprowadzic z niemiec kilka kontenerow biorowych , czy podlegaja one oplatom celnym lub innym ??????

Powrót