Przesyłki sądowe.

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A ja mam pytanie: czy wybierając podmiot inny niż poczta polska pozbawiono wszystkich obywateli możliwości wskazania skrytki pocztowej jako adresu do korespondencji?

Seb72 napisał:
czy wybierając podmiot inny niż poczta polska pozbawiono wszystkich obywateli możliwości wskazania skrytki pocztowej jako adresu do korespondencji?
Nie. Ale trzeba teraz odbierać w dwóch miejscach.

Seb72 napisał:
A ja mam pytanie: czy wybierając podmiot inny niż poczta polska pozbawiono wszystkich obywateli możliwości wskazania skrytki pocztowej jako adresu do korespondencji?

A to można było/można obecnie wskazać sądowi jako adres do doręczeń na terenie Polski skrytkę pocztową?

A co da wskazanie? Korespondencję doręcza nowy operator, on nie ma dostępu do skrytek PP

korf napisał:
A co da wskazanie? Korespondencję doręcza nowy operator, on nie ma dostępu do skrytek PP

To już nie moje zmartwienie a operatora i ew. sądu :)
Przetarg wygrał więc niech doręcza na wskazany adres.

Ponawiam pytanie.
Urząd skarbowy nie pozwolił mi na podanie skrytki i część banków także.
A jak z sądem?

nie wiem jak ma sie sprawa w sądach cywilnych i karnych, ale wrocławski sąd rejestrowy wysłał mi w 2011 na skrytkę pocztową postanowienie o zarejestrowaniu fundacji a następnie w 2012 o zarejestrowaniu spółki komandytowej - nie wiem czy sąd postapił prawidłowo, ale ja byłem zadowolony że wysłał tam gdzie prosiłem.

przypuszczam, że obecnie będzie to niemożliwe.

Mnie parę dni temu dostarczył list z sądu Inpost i powiem Wam że totalna TRAGEDIA!!! Nie dosyć że kilka przystanków musiałem jechać żeby ten list odebrać to jeszcze punkt odbioru był gdzieś w blokowisku i musiałem się nieźle natrudzić że to odnaleść a nawet ludzi pytać! Bo na awizie niby adres był ale adres duży obszar oebjmował, gdyby chociaż numer telefonu napisali na awizie to już by było niezłe ułatwienie!

Ja dostałem awizo na stary adres, wyprowadziłem się już stamtąd ale obecny lokator poinformował mnie o awizie. No więc skończyłem pracę ok 16:30 i jadę całą Warszawę. Dojeżdżam 17:15 i co? zamknięte. Kpina.

Obecnie dostałem na nowy adres i oczywiście też 10 km do odbioru tylko w inne miejsce. Kto to powierzył takiej firmie

Przepis prawny:

Art. 66. 1. Operator wyznaczony posiadający:
1) skrytki pocztowe,
2) własne oddawcze skrzynki pocztowe,
3) system kodów pocztowych identyfikujących obszary doręczeń,
4) bazy informacji o zmianie adresu w celu przekierowania przesyłek pocztowych
– zwane dalej „elementami infrastruktury pocztowej”, jest obowiązany zapewnić dostęp do tych elementów operatorom pocztowym świadczącym usługi wchodzące w zakres usług powszechnych.
2. Operator wyznaczony jest obowiązany zapewnić operatorom, którzy nie świadczą usług wchodzących w zakres usług
powszechnych dostęp do elementów infrastruktury pocztowej, o których mowa w ust. 1 pkt 3 i 4.
3. Operator wyznaczony jest obowiązany zapewnić dostęp do elementów infrastruktury pocztowej w zakresie określonym w umowie o dostęp do elementów infrastruktury pocztowej, zwanej dalej „umową o dostęp”.
4. Umowa o dostęp jest zawierana w formie pisemnej pod rygorem nieważności.

Dostałem 2 awiza z poczty polskiej z adnotacją sąd (nie są to awiza powtórne), a obydwa są z końca stycznia. Czy to możliwe by rzeczywiście przesyłka była z sądu skoro zajmuje się tym już inny operator? Czy to może być przesyłka z innych organów typu komornik itp.

to na pewno jest komornik sądowy - oni zazwyczaj mają podpisane umowy z pocztą (dzięki którym nie muszą naklejać znaczków tylko robią przelew pod koniec miesiąca)

skoro prokuratura bada sprawę złożenia przez prezesa polskiej grupy pocztowej który miał fałszywie oświadczyć że posiada placówkę w każdej gminie...

to może zorganizujmy się i niech każdy złoży doniesienie do prokuratury o tym że miejscowa "placówka pocztowa" to jest kpina w żywe oczy a nie placówka i niech prokuratorzy obejrzą sobie te wszystkie kioski ruchu do których dziecinnie łatwo można włamać się.

pytanie prawne: czy taki ruch (2.900 powiadomień z ok. 2.900 gmin w Polsce) pomógłby Poczcie Polskiej SA?

Powrót