E
Eksmitowany
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 20
Witam.Mam problem z przeterminowanym mandatami z Zakładu komunikacji Miejskiej.Są to cztery mandaty z 2006(pierwszy)reszta z 2009 roku.Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym datowany na 4 .08.2011.Kolejne pisma z dnia 04-09-2013 otrzymałam od komornika sądowego tj „Częściowe postanowienie o ustaleniu kosztów zastępstwa w postępowaniu egzekucyjnym” jak i „Pismo przewodnie do dłużnika z załącznikami”oraz żądanie udzielenia wyjaśnień” -wskazanie jaki posiadam majątek.Następne pismo z dnia 11-09-2013″Wezwanie do dokonania potrąceń z renty lub emerytury”.Według mnie te mandaty są przeterminowane.Dnia 28.10.2013 wniosłam „sprzeciw do nakazu zapłaty”.Jak się w sądzie dowiedziałam mój sprzeciw do dnia dzisiejszego nie został rozpatrzony.Również napisałam skargę na referendarza sądowego 25 września 2013 na postanowienie referendarza sądowego z dnia 30 listopada 2011 o nadaniu nakazowi zapłaty z dnia 4 sierpnia 2011.Również „wniosek o prawidłowe doręczenie nakazu zapłaty oraz zażalenie na nadanie klauzuli wykonalności.Skargę odrzucono bo przekroczyłam termin do wniesienia skargi.
Proszę o poradę co mam robić bo komornik już od dawna zabiera mi część emerytury.Niebawem zabierze całą żądaną kwotę.Według przepisów (jeżeli się nie mylę)mandaty są przeterminowane Art 77 ustawy prawo przewozowe
o roku wystąpienia wydarzenia(czyli od daty widocznej na mandacie)
Niestety nie otrzymałam sądu nakazu w postępowaniu upominawczym do zapłaty.Wtedy w terminie mogła bym złożyć sprzeciw ze względu na przedawnienie.
Jak teraz mam „prosić o przywrócenie terminu sprzeciwu od nakazu zapłaty”.
Jak mam napisać że żądam obciążenia od wierzyciela kosztami tego postępowania.
Proszę o zwrot wszystkich sum zabranych przez komornika.
Znalazłem przepisy na które mogłabym się powołać.Bo jak wcześniej pisałam nie otrzymałem z sadu nakazu w postępowaniu upominawczym od którego mogłabym złożyć „sprzeciw do nakazu zapłaty”(zawiniła poczta)
Są to :Wznowienie postępowania (art. 399 – art. 416-1) Kodeks Postępowania Cywilnego.Art 169 § 4
Proszę o pomoc.
Proszę o poradę co mam robić bo komornik już od dawna zabiera mi część emerytury.Niebawem zabierze całą żądaną kwotę.Według przepisów (jeżeli się nie mylę)mandaty są przeterminowane Art 77 ustawy prawo przewozowe
Niestety nie otrzymałam sądu nakazu w postępowaniu upominawczym do zapłaty.Wtedy w terminie mogła bym złożyć sprzeciw ze względu na przedawnienie.
Jak teraz mam „prosić o przywrócenie terminu sprzeciwu od nakazu zapłaty”.
Jak mam napisać że żądam obciążenia od wierzyciela kosztami tego postępowania.
Proszę o zwrot wszystkich sum zabranych przez komornika.
Znalazłem przepisy na które mogłabym się powołać.Bo jak wcześniej pisałam nie otrzymałem z sadu nakazu w postępowaniu upominawczym od którego mogłabym złożyć „sprzeciw do nakazu zapłaty”(zawiniła poczta)
Są to :Wznowienie postępowania (art. 399 – art. 416-1) Kodeks Postępowania Cywilnego.Art 169 § 4
Proszę o pomoc.