Przeterminowane produkty

• Autor wątku Autor wątku zar_a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zar_a

Użytkownik
Odpowiedzi
138
Witam, zakupiłam przez internet zapieczętowany kosmetyk.
Po jego użyciu dostałam silne uczulenia. Po konsultacji z lekarzem i
Producentem danego kosmetyku okazało sie, ze był przeterminowany
4 miesiące. W jaki sposób można pociągnąć sprzedawcę do odpowiedzialności za taka sprzedaz? Zakup od osoby nie prowadzącej działaności gospodarczej.

Wezwanie do naprawienia szkody a także zapłaty zadośćuczynienia, a gdy to będzie nieskuteczne - pozew do sądu wraz z powołaniem/załączeniem dowodów na poparcie twierdzeń.

Pamiętaj o art 6 KC

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka

1. Czy sprzedawca może w tym przypadku żądać ode mnie odesłania towaru na mój koszt, a dopiero pózniej zwróci środku?
2.Czy wezwanie do wypłaty odszkodowania powinno być w formie tylko listownej? Kwotę ustalam wg uznania?
3. Raczej kupując na święta zafoliowana produkt sie odruchowo go otwiera i lekko testuje. Nie sadzać, ze będzie on przeterminowany...

Jeśli towar był przeterminowany, a termin przydatności był a opakowaniu, to w tym wypadku Twoja wina. Odszkodowanie się nie należy, jedynie zwrot środków lub wymiana. Jednak powinnaś udowodnić, że to akurat ten produkt kupiłaś. Do tego, że akurat z winy przeterminowania powstało uczulenie. Według mnie jednyne co jesteś w stanie wywalczyć to zwrot pieniędzy za produkt. O reszcie możesz zapomnieć.

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka

Pytanie podstawowe: jak zamierzasz udowodnić, że kupiłaś przeterminowany produkt? A nie na przykład znalazłaś w szafce pełną tubkę kremu sprzed 5 lat o którym zapomniałaś więc kupiłaś nowy i chcesz jeszcze dostać odszkodowanie?

Bo w tym momencie to, że dostałaś przeterminowany produkt musisz udowodnić Ty.

Nie zrozum mnie źle, ja Ci nic nie zarzucam, chce Ci tylko uświadomić, że jak sprzedawca się zaprze to Ty jesteś w trudniejszej sytuacji.

Złóż reklamacje. Żądaj czego chcesz i na co masz ochotę. Jak oprócz zwrotu zaproponują Ci coś więcej. Super. Jak nie, będzie ciężko uzyskać cokolwiek.

Ostatnia edycja:
Co jeśli zrobię zdjęcie przeterminowanego produktu na półce i go zakupię ? Wtedy mogę żądać odszkodowania