Przeterminowane/spłącone zadłużenie noty 40 EUR

• Autor wątku Autor wątku zlotyx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zlotyx

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam

Mam pytanie, prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą, kilka lat temu podpisałem umowę na usługę wynajmu, które już się zakończyła. Z końcem 2018 dostałem noty księgowa każdana na 40 EUR za zbyt póżne wpłaty o kilka dni.

W umowie było napisane że płatność ma następować w ciągu 7 dni od wystawienia faktury. Poszukałem i wiem że mają do tego prawo ale mam kilka pytań:
1. Jeżeli faktury była zapłacone w 2015 i 2016 co miesiąc to termin przedawnienia liczy się od daty noty czy daty zapłaty należności głównej? Znalazłem że od daty należności głównej ale wystawca twierdzi że od daty noty.
2. Czy termin płatności liczy się od daty dostarczenia czy daty wystawienia. Jeżeli faktury były wysyłane zwykłym listem i nie mają żadego potwierdzenia dostarczenia czy mogą liczyć 7 dni od daty wystawienia, Czy nie powinno być 7 dni od daty dostraczenia, a jeżeli nie ma potwierdzenia to od daty potwierdzenia przez ze mnie że ją dostałem. Ponieważ były wysyłane zwykłym listem, zdarzało się że były dostarczane po terminie.
3. w ostatnich kilku miesiącach(ostatnie dwie faktury) zaczeli dostarczać faktury mailem, Jak wtedy liczona jest data dostarczenia,(też zdarzało się że wysyłali ją po terminie jedna druga w terminie 7 dni od daty wystawienia). Nie mieli mojej zgody na wysyłkę drogą elektroniczną.
4. Czy mogą sprzedać to zadłużenie, pisałem do nich reklamację ale nie uznają lub nie udzielają odpowiedzi (czy tu się liczy 30 dni i reklamacja jest zasadna).
5. Jak mogę zaprotestować że nie zgadzam się z notą.

Pozdrawiam
Robert

faktury była zapłacone w 2015 i 2016 co miesiąc to termin przedawnienia liczy się od....
Odsetki za zwłokę naliczane są od następnego dnia po dniu wymagalności. Okres wymagany do uznania odsetek za przedawnione wynosi 3 lata od dnia wymagalności. Większość jak nie wszystkie uległy przedawnieniu.
4. Mogą sprzedać.
5. Po co?

Tu nie chodzi o odsetki, te są pomijalnie małe chodzi o opłatę 40EUR od każdej faktury (która jest większa od miesięcznej faktury, które były wystawiane)
Podejrzewam że chodzi o coś innego, czy przedawnienie noty jest po 3 latach? (bez względu na roszczenie którego dotyczy?
Jeżeli nie złożyłem sprzeciwu do noty to nie jest to cicha akeptacja?
Jeżeli tak to jak się obecnie od niej odwołać?

Ostatnia edycja:
Powrót