Przetrzymywanie sprzetu jako zakladnika

• Autor wątku Autor wątku dixis93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dixis93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Pewna firma na finiszu sprawy przetrzymuje mój sprzet do czasu uznania go jako rekompensatę. Polega to na tym ze nie mieli outletu pomimo ze go kupiłem. Nie wiem czy to błąd lub sprzedanie w tym samym czasie 2 osobom ale po wyekzekwowaniu nowego sprzętu i zabezpieczeniu go na potrzeby realizacji tego zamowienia czyli uzyskania w moim rozumieniu świadczenia zastępczego chcą mnie zmusić do stwierdzenia ze uznaje to jako rekompesate plus 10 % bonu od zamowienia do wykorzystania na 15 dzień od dostarczenia mi towaru. Co o tym myślicie?

gryffinian napisał:
Nic z tego nie zrozumiałem.

Rozwiń myśl o co chodzi?
Kupiłem sprzet outlet przez ich strone oraz kredyt był zaciągnięty przez ich strone. Więc skutecznie zawarłem umowę poprzez ich portal.

Więc skutecznie zawarłem umowę poprzez ich portal.
Czy skutecznie tego nie wiem. Natomiast zakładając, że tak to skoro wykonali umowę to ewentualna "rekompensata" za zwłokę w wydaniu rzeczy jest kwestią do ustalenia miedzy stronami i NIE jest w żaden sposób regulowana prawnie odnośnie wysokości (ogólnikowo art. 491 KC mówi o naprawieniu szkody) zatem musisz sobie sam odpowiedzieć na pytanie czy to jest odpowiednia wysokość "rekompensaty".

Powrót