Przetrzymywanie wbrew woli

• Autor wątku Autor wątku BlackLadybird
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BlackLadybird

Witam serdecznie.

Chciałabym zasięgnąć informacji na pewien nurtujący mnie temat.
Postanowiłam zamieszkać ze swoim chłopakiem. Niestety nie spotkało się to z aprobatą mojej rodzicielki, dlatego że jest on osobą niepełnosprawną fizycznie (cierpi na achondroplazje)
Powiedziała kategorycznie "NIE I KONIEC DYSKUSJI" nie pozwalając nawet na rozwinięcie tematu.
Postanowiłam więc postawić ją przed faktem dokonanym i przyjechałam z chłopakiem do domu, oznajmiłam że się wyprowadzam i wyszliśmy. Niestety nie mieliśmy czasu na to, abym mogła się spakować więc po rzeczy przyjechaliśmy dnia następnego.
No i tu jest cały problem, dlatego że zostałam zmuszona do pozostania w domu, a mój chłopak został wyrzucony (w końcu mieli do tego prawo - był tylko gościem).
Bardzo mnie to zdenerwowało i postanowiłam wezwać policję (poniosło mnie)
Gdy przyjechali oznajmiłam, że jestem przetrzymywana przez matkę wbrew mojej woli i że chciałabym spakować się przy nich i wyjść z nimi, bo inaczej będzie to niemożliwe. Niestety przeliczyłam się, bo powiedzieli, że to wykracza po za ich kompetencje, ponieważ tym zajmuje się nie policja a sąd rodzinny i musiałabym pozwać matkę. Ograniczyli się do spisania nas i poszli, a ja dalej kwitnę w domu, w którym nie chcę być.

Czy panowie z policji mieli rację, czy po prostu nie wykonali swoich obowiązków? W końcu artykuł 189 kodeksu karnego jasno określa, że pozbawienie kogoś wolności to przestępstwo, a policja tym właśnie się zajmuje-przestępstwami?
Czy matka może mnie trzymać na siłę w domu, mimo iż w tym roku skończę 23 lata, nie jestem ubezwłasnowolniona?
Jak mam rozwiązać najlepiej te sytuacje, na co/kogo moge się powołać, ale tak, żeby nie powodować zbytniego rozgłosu? W końcu nie chcę wsadzić matki za kratki, tylko wyprowadzić się po prostu i rozpocząć samodzielne życie.

Bardzo proszę o szybką odpowiedź.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
W.

Jak jesteś pełnoletnia to masz prawo robic co chcesz aby zgodnie z prawem.Policjanci powinni Ci umożliwić opuszczenie domu . To co robi rodzina względem Ciebie to przestępstwo art. 189kk lub 191kk

Policjanci pewnie powiedzieli abyście porozumieli się między sobą, mając nadzieję że się dogadacie. Użyć środków to nie problem, problem to rozwiązać nieporozumienie rodzinne. Dziwisz się rodzicom? Jeśli nadal nie możesz wyjść z mieszkania i nie możesz dojść do porozumienia to powtórnie możesz wezwać patrol Policji. Niemniej zastanów się czy rodzice racji nie mają, żebyś potem nie płakała za kilka lat. 23 lata to zbyt mało żeby prawidłowo pojmować niektóre rzeczy.

>Czy matka może mnie trzymać na siłę w domu,

Ale jak cię trzyma na siłe? Przykuła kajdankami do kaloryfera? Założyła pancerne drzwi i okna w mieszkaniu? Trzyma cię za ręce 24 godziny na dobę?

Powrót