Przewaga spółki akcyjnej nad z o.o.

• Autor wątku Autor wątku mariuszolek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariuszolek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Musze przynieść na zajęcia odpowiedź na pytanie: w czym spółka akcyjna jest lepsza od spółki z o.o.
Wiem tyle, że udziałowcy w spółce z o.o. odpowiadają finansowo za zobowiązania spółki tylko do wysokości wniesionego wkładu, czyli nie obawiają sie o majątek prywatny. Wyjątek stanowią zaległości podatkowe spółki, które odpowiednie organa mogą ściągać z majątku udziałowców. Czy jest coś jeszcze w czym spółka akcyjna ma przewagę?

Np. w s.a.nie ma subsydiarnej odpowiedzialności zarządu za długi.

Z uwagi na moje prawne laictwo, byłbym wdzięczny za przetłumaczenie mi słów "subsydiarna odpowiedzialność".;) Jest coś jeszcze?

Subsydiarna odpowiedzialność członków zarządu spółki z o.o. oznacza w skrócie, że w określonych sytuacjach odpowiadają oni za długi spółki, jeżeli ona nie jest w stanie sama ich spłacić.

Jest jeszcze mnóstwo różnic, ale nie ma sensu ich wymieniać. Pan po prostu powinien się zastanowić nad tym, co planuje zrobić i do tego dobierać rodzaj spółki, a nie odwrotnie.

A ja zapytam inaczej.

A dlaczego S.A. ma być lepsza od sp. z o.o. ? To jest inna forma prawna o innych zasadach. Ale nie ma powodu twierdzić, że jest lepsza. Każda ze spółek handlowych ma swoje plusy i minusy, a to czy jest lepsza czy gorsza, to już kwestia dla kogo.

Generalnie tak postawione pytanie jest wg mnie z założenia błędna, jako że wartościuje z góry obie spółki. Chyba jednak rozważanie jedynie podobieństw lub różnic mogłoby być trafniejsze.

Dokładnie jak mówi przedmówca, każda spółka nadaje się do różnych celów i różnej skali biznesu.

A moim zdaniem jeśli nie mamy zamiaru wchodzić na giełdę i pozyskiwać w ten sposób kapitału to wystarczy spółka z. o. o. bo jest mniej sformalizowana i nie powoduje powstawania dodatkowych kosztów takich jak np 312 ksh dotyczący biegłego rewidenta.

Kiedyś, gdy jeszcze istniał podatek od spadków opłacało się czasem założyć rodzinna S.A. w celu obejścia tego podatku (anty-datowanie akcji, które zamiast wejść do masy spadkowej, były przenoszone na spadkobierców z data wsteczna do otwarcia spadku). Ale teraz moim zdaniem smallbiznesowa rodzinna S.A. ma chyba tylko jedną zaletę jaką jest "większe zaufanie do brzmienia firmy". Chodzi mi o to, że sp. z.o.o. cieszą się niesławą od czasów wczesnych lat 90 i spółek nomenklaturowych, a także przez to, że często są wydmuszkami i wystawia się tam np. bezrobotnych jako "słupy" (299 ksh)

a na papierze różnic jest mnóstwo i także zalet S.A. można uzbierać sporo, pytanie tylko jak duzą działalność ma ta spółka prowadzić. I czy ma to być spółka publiczna czy nie...

oczywiście pewne rodzaje działalności nie mogą być prowadzone przez z o.o. tylko przez S.A. np banki, towarzystwa ubezpieczeniowe. Odwrotnie chyba nie ma

Powrót