przewlekle chory emeryt ipobyt w niemczech

• Autor wątku Autor wątku staszek0207
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

staszek0207

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Mieszkam z rodziną w Niemczech od pięciu lat,mam chorego teścia który mieszka w Polsce sam i jest ciężko chory,ma raka z przerzutami i niewiele mu życia zostało ,czy wie ktoś czy mogę go tu do Niemiec przywieść na ostatnie jego dni... mogę go zameldować itp.ma swoją emeryturę wiec tez nie ma problemu tylko nie wiem jak to jest z ubezpieczeniem itp..czy jak coś mu się stanie np.wyląduje w szpitalu lub co najgorsze umrze to czy nie będę miał jakiś gigantycznych kosztów...

Najważniejsze ubezpieczenie na wypadek choroby może uda ci się załatwić w niemczech
może AOK.
Bo nasze ubezpieczenie ci wszystkiego nie pokryje a turystyczne też wiele nie ratuje,
Z resztą problemów sobie poradzisz.
Powodzenia

Pytanie jak najbardziej aktualne- jesli przeniesie sie ubezpieczenie i emeryture tego emeryta do Niemiec, to chyba Polska nie wyplaci nic po jego smierci krewnym??

Tak mi przyszlo na mysl, bo w Polsce umieranie jest zdecydowanie mniej kosztowne.

Sama procedura przeniesienia emerytury z Pl do De jest procesem długotrwałym. Nie daj Boże coś się temu Panu przydarzy i koszty Was pochłoną. Poza tym w razie śmierci w De, pogrzeb tutaj bardzo drogi i nie ma zadnych zasiłków pogrzebowych. Ewentualny transport zwłok do Pl też kosztuje nie mało:(

Do marian1 - to ubezpieczenie na skutek choroby w De jest mało optymistycznym rozwiązaniem, gdyż człowiek już choruje i to na chorobę nieuleczalną, więc nie sądzę, że jakakolwiek ubezpieczalnia chciałaby go ubezpieczyć:(

Dziekuję bardzo wam za wszystkie odpowiedzi.Jednak nie zdąze teścia przywieśc gdyż jest już w szpitalu i rokowania sa nieciekawe...aczkolwiek dzieki za odpowiedzi.
Pozdrawiam.

Powrót