Przewlekłość postępowania Sąd Rodzinny

• Autor wątku Autor wątku Daniel.O
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Daniel.O

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam,
w styczniu 2023 roku wpłynęła sprawa do Sądu Rodzinnego złożona przez powódkę o ograniczenie kontaktu z dzieckiem oraz władzy rodzicielskiej z powodu postępowania karnego z stycznia 2023 roku oraz leczonej depresji.

Wyznaczono termin rozprawy na dzień 6 marca 2023( wynik odroczona) oraz 13 kwietnia 2023 roku z obligacji na przesłuchanie świadków oraz 30 maja 2023 roku ponieważ jeden ze świadków się nie stawił.

W międzyczasie w dniu 24 kwietnia Sąd wydał postanowienie o oddaleniu zawieszenia władzy rodzicielskiej oraz zmienił widzenia na kontakt telefoniczny ( którego de facto matka nie przestrzega ale w tym kierunku założono skargę wraz z nakazem zapłaty).
W okresie od dnia 30 maja Sędzia wyznaczał mi biegłego psychologa , biegłego psychiatrę ( obie opinie pozytywne dla mojej osoby ostatnia w dniu 15.11.2023), sprawa karna zakończona w Sądzie umorzeniem ze względu na brak faktycznych dowodów ( wyrok prawomocny zapadły w 4 grudnia 2023r)

I tak od dnia 15.11.2023 czyli ostatniej opinii psychiatry w sprawie do dnia dzisiejszego nie wydarzyło się nic mimo iż złożyłem wniosek o wyznaczenie końcowego terminu rozprawy co być może pozwoli mi powrotu do wcześniejszych widzeń. Sędzia działa ospale np wyznaczając czas na opinie biegłego psychologa okres 3 miesiące, by następnie na opinie psychiatry wyznaczyć termin 7 dniowy.

Czy warto złożyć skargę na przewlekłość postępowania, wiem że to z automatu wydłuży czas rozprawy ale z drugiej strony też nie wiem ile czasu będę czekał na termin rozprawy a od 2,5 miesięcy nic się nie wydarzyło aby zakończyć postępowanie.
Z góry dziękuje za opinie. Pozdrawiam

Powrót