Przewoz papierosów do UK

• Autor wątku Autor wątku mariuszy21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: Przewoz Papierosów do UK

Amelia ja juz przerabialem konfiskate, przepadek w magistrates i crown courts stad moja wiedza. Nie jest ona tylko teoretyczna. Jesli mowisz prawde to kazda ilosc jest bezpieczna, jesli ktos wiezie na handel i twierdzi ze to prezenty to zadna nie jest bezpieczna i jesli z przesluchania wyjdzie ze fajki sa na handel czy to 4 czy 50 kartonow wszystko podlega konfiskacie. Doskonale zdaje sobie sprawe z tego na ile wystarcza 50-60 kartonow jako ja latam z takimi ilosciami. Z tym ze ja nie wymyslam bajek tylko mowie prawde. Zreszta w tej chwili jest 1-0 dla mnie i wyglada na to ze celnicy odpuscili sobie jako ze 3 ostatnie razy nawet nikt sie nie fatygowal by mnie zatrzymywac. Wiec jesli ktos chce pohandlowac to jeden karton jest bezpieczny, wieksze ilosci groza lzami i gorycza po stracie kasy.

witaj Boloney.
widze ze ty oczytany jestes, niestety jak wiekszosc tu z nas mnie tez siegnela reka angielskich celnikow i na dodatek jakas agencja od wlasnie crime cos tam. i mam miec sprawe karna nawet. limit przekroczylem niewiele po te sprawy sa podobno po przekroczeniu 50 kartonow a ja mialem cos kolo 52 moze 53 ( wpisali mi w sztuach) co moz emi grozic za to?? niemam szans na wytlumaczenie sie zreszta chcialem przyykozaczyc i dalem sie zagonic w kozi rog. latalem ostanio co tydzien.

dodam ze teraz cos tam w ciagu 15 dni musze zadzwnic do nich i powiedza mi co jak mam robic. wskaza mi jakis posterunek policji i polise investigation mam miec. zapewne sprawa dotrze do sadu. strasza mnie zebym wzial sobie prawnika. nie rozumialem o czym mowili ale chyba nie o dozorze jakims policyjnym czy cos w stylu obrozy. choc tak mi sie wydawalo ze cos wspominali i ze to jest powazna sprawa. a jak powazna. |???? czy oprze sie o jakies tam 1000 czy 2000 funtow czy cos gorszego??

jak sprawdzam teraz to bylo ich 10 320

niby tez znalazlem cos takiego.....

COURTS GO EASY ON MINOR SMUGGLING. - Free Online Library

COURTS GO EASY ON MINOR SMUGGLING.

Link/Page Citation
Byline: DON MACKAY

SMALL-SCALE smugglers of alcohol and tobacco will face lighter punishments under new guidelines revealed yesterday.

They will no longer be sent to jail if the amount of excise duty evaded is less than pounds 10,000, the Court of Appeal ruled. But organised and sophisticated gangs of smugglers will continue to be hit hard with sentences of up to life imprisonment.

In a group of test cases, three appeal judges headed by criminal division vice-president Lord Justice Rose adopted recent recommendations by a watchdog for more leniency.

From now on someone caught illegally bringing in goods with a duty of less than pounds 1,000 will normally be dealt with by a conditional discharge or a moderate fine. A smuggler of up to 65,000 cigarettes, involving evasion of duty less than pounds 10,000, will receive a community sentence or tagging under curfew. Penalties for smugglers evading up to pounds 100,000 in duty are cut from two years to nine months.

But higher level smugglers, usually sophisticated criminal gangs involving sums of up to pounds 1 million, face sentences of three to five years.

In particularly serious cases the maximum sentence would still be life.

More than pounds 800m of revenue was lost through alcohol smuggling and pounds 2.7 billion from cigarettes during 2000-2001.
COPYRIGHT 2003 MGN LTD
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 2003 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.

Jesli robia ci sprawe karnan to musi byc cos grubszego, przyznales im sie ze co tydzien miales taka sama ilosc? Clo ktore ty miales zaplacic jest duzo wieksze niz 1000 funtow wiec wpadasz w drugie widelki.

no powiedzmy ze nawet oni mi sa w stanie udowodnic ze te 9 kartonow zawsze mialem co tydzien. bo ja glupi kupowalem i placilem karta kredytowa na lotnisku i pokazalem im karte wiec on poweidzial ze moze sprawdzic ze co tydzine na tym lotnisku kupowalem ta karta papierosy. wpadlem wiec. sa slady chociaz by tego typu. juz nie o to mi chodzi. tylko co mi grozi a konkretniej czy grozi wiezienie obroza i takie tam. nie moglem go do konca zrozumiec. o czym on mowil. mam zadzwonic w cioagu 15 dni i ma mi wskazac jakis posterunek policji gdzie ma msie udac i zlozyc zeznania. choc w ciszy licze ze m i powiedza. 1000 2000 czy tam piec mam do zaplacenia

od 50 kartonow jest sprawa karna. dodatkowo moze mnie obciazac te 9 kartonow na lotnisku. bio sobie zaczalem tak pozwalac ze ich nie bylo nigdy. przyloty byly w nocy i wiedzialem ze ich nie bedzie. a teraz powiem szczerze ze na poczatku grudnia spodziewalem sie wzmozonych kontroli. i powinem na teraz sie uspokoic do po swietach. styczen luty bedzie spoko. powinien byc spoko

BOLONEY.jak bylo w teoim przypadku. Ile miales ze soba. Ile palisz na ile czasu.mowisz ze byles w dwoch sadacch.crown i majesfry.obydwa dityczyly jednej spdawy?odwoluwales sie i poszl
i do crown?

ja mialem 57 kartonow i nikt mnie do sadu nie pozwal. ja sie odwolalem od konfiskaty i dlatego sprawa skonczyla sie w sadzie, ale byla to cywilna sprawa nie karna.
bylem w dwoch bo przegralem w pierwszej instancji, dlatego odwolalemsie do drugiej i tak sprawa skonczyla w Crown court.
w Crown sprawe wygralem.

Tak.ale napisz mi ile na ile itd.to co pytalem

Ok.ale napiss jak mozesz.co jak ile na ile ma starczyc

slawcio36 napisał:
Ok.ale napiss jak mozesz.co jak ile na ile ma starczyc
jakie ma znaczenie na ile mi mialo wystarczyc?
kazdy palacz wie ile pali dziennie, wystarczy podzielic i bedzie wiadomo na ile wystarcza. twoje papierosy nie byly dla mnie wiec moje wyliczenia sa tutaj zbedne. to ty lepiej napisz ile razy byles poza UK w ciagu ostatnic 12 miesiecy wtedy bedzie wiadomo jakie masz szanse.
jest wiele rzeczy ktore sa brane pod uwage, m.in. twoj stosunek dochodu do wydatkow, czestotliwosc latania itp.

Wujek przewoził w samochodzie 14.000 papierosów jednej marki dla siostry mieszkającej w UK ( czerwiec ). Został złapany, zatrzymano mu samochód, musiał zapłacić 5tys funtów by mu go zwrócono.Nie dyskutował.
Kilka dni temu dostał pismo z HM Revenue z żądaniem zapłaty akcyzy. Total excise duty - 4.576 funtów, total penalty - 1841 funtów. Czy może się odwoływać wskazując na to że papierosy były na własny użytek/dla siostry ?
Czy ma jakieś szanse na zmniejszenie kwoty do zapłaty/ rozłożenie na raty ? Generalnie - co powinien Pana zrobić ? Z góry dziękuję i liczę na odpowiedź.

Mam podobną sytuację. Złapali mnie na przewożeniu papierosów, przyszło teraz pismo, do zapłaty total excise duty 3426, total penalty 1361.
Nie znam angielskiego, więc wszystko podpisałem i się głupio przyznałem że część papierosów jest dla rodziny a reszta dla znajomych którzy zapłacą za nie.
Czy mogę się jakoś odwołać, zmniejszyć karę albo przynajmniej rozłożyć na raty?
Bardzo proszę o pomoc!

czesc,el paso.jutro ide w tej samej sprawie co ty do komornika. nie odpowiadalem na pisma przychodzace z angli przez rok,teraz dostalem wezwanie,wiem tylko tyle ze kwota jest nie mala.bede wiedzial wiecej to cos napisze:

Mozesz nic nie placic. Olej sprawe

Jorgi, czekam na informację niecierpliwie. Jak Angole mogli pójść do polskiego komornika?Nie powinni jakiegoś wyroku w Polsce uzyskać?Dowiedz się proszę Jorgi.
Boloney- jak nie płacić ? Złapali mnie na gorącym uczynku tyle że kwota ogromna. Jak by mnie życie nie zmusiło to bym nie przemycał...

el paso poprostu nie plac.

sprawa wyglada tak,polski komornik ma obowiazek zciagnac ze mnie kwote ktora naliczyl mi urzad angielski,prawo unii,mam czas na odwolanie tylko w urzedzie uk. ktory minie obciazyl,czas 7 dni.zabrali mi 52 rakiety warte jakies 6000tys.zl. a musze zaplacic kare w wysokosci 15443zl.

Powrót