Przewoz papierosów do UK

• Autor wątku Autor wątku mariuszy21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: Przewoz Papierosów do UK

witam niedługo jadę do Anglii i nie wiem ile mogę przywieść na dzień dzisiejszy tytoniu oraz Polskiej wódki.

32323343 napisał:
witam niedługo jadę do Anglii i nie wiem ile mogę przywieść na dzień dzisiejszy tytoniu oraz Polskiej wódki.
naucz sie czytac to bedziesz wiedzial, wszystko jest w linku powyzej.

Mam pytanie !jutro wyjezdzam autem do Angli jedziemy w trzy osoby chciala bym sie dowiedziec ile mozna przewiezc papierosów i ile tytoniu nie chce miec problemów jadąc przez Niemcy itd chciala bym konkretnej odpowiedzi !!z góry Dziekuje

do Niemiec 800 sztuk papierosów

Witam
Mam pytanie odnośnie wwożenia papierosów do Anglii.
Niedługo będę leciał samolotem do Anglii i chciałbym ze sobą wziąć trochę fajek. Ja nie palę dość dużo, ale za to w Anglii mam wielu ziomków palących i to dla nich te fajki.
W związku z tym gdybym chciał wziąć np. 20 wagonów (albo i więcej) to muszę to zgłosić i zapłacić akcyzę jak rozumiem. Tutaj pojawia się kilka pytań:
1)Jak wysoka będzie ta akcyza
2)W jaki sposób jest ona naliczana (od ceny za jaką zakupiłem papierosy? czyli będę potrzebował paragonów?)
3)Gdzie, jak i kiedy muszę wypełnić deklarację? Przed wylotem? Na lotnisku w Polsce? Na lotnisku w Anglii? A może to wygląda jeszcze inaczej.

Będę wdzięczny za wyjaśnienie mi tej kwestii.

Pozdrawiam

ps.wiem ile mogę wwieść legalnie (4 paczki bez problemów, przy większej ilości będą pytania), ale to jednak za mało, dlatego wolałbym już zapłacić tą akcyzę (o ile nie wyniesie ona 100%:D)

Witam, wyczytałem, że można wziąć 4 wagony lecąc samolotem, lecz nigdzie nie mogę znaleźć czy jest jakieś ograniczenie wiekowe.
Od ilu lat można przewozić papierosy do UK ?

Chodziło mi o 40 paczek..

mniejsza, to wie ktoś jak jest z tym wiekiem ?

Lece jutro, więc zadałam sobie trudu, aby przeczytać link cytowany wielokrotnie. kawałek wklejam:
Customs checks when coming from the EU

If a customs official from the UK Border Agency (UKBA) thinks you may be bringing in excise goods such as alcohol and tobacco from the EU for commercial use - perhaps to sell to other people or simply for reimbursement - they may ask you questions and make checks. You may be asked about:

the type and quantity of goods you've bought
why you bought them
how you paid for them
how often you travel
how much you normally smoke or drink

Although there are no limits on the amount of alcohol and tobacco you can bring in from EU countries, customs officials are more likely to ask you questions if you have more than the following:

Goods brought to the UK from the European Union

From 1 October 2011

Cigarettes

800 "

Czyli nawet zatwardziali przemytnicy mogą przewieźć do UK 4 sztangi, a dla zwykłych podróżnych zasadniczo w ogóle nie ma limitu. Mogą ile chcą, natomiast, jeśli maja powyżej te 4 sztangi, to będą sprawdzani jak często latają (jeśli rzadko - nie ma problemu), ile palą. Takie pytania z głupia frant , majace na celu ustalenie czy przewożą NA WŁASNY UŻYTEK , czy też na sprzedaż. Na sprzedaż - nie wolno. Na własny użytek wolno bez limitów.
Ja lecę jutro, ostatnio byłam w UK 5 lat temu, więc biorę 10 sztang i sie o nic nie martwię. Najwyżej trochę ew popytają (o ile w ogóle) i musza puścić.

Moga zabrać, zależy na ile lecisz i cel podróży. Bo jeśli na dwa tygodnie to 10 kartonów trochę za dużo.
Ja zamierzam zabrać około 50-70 kartonów, ostatnio w pl byłem w grudniu 2010 i mocno sie nie martwię.
Jeśli zabiorą to pójdziemy do sadu :)

Mam pytanie ile wynosi oplata za przesylke kartonu papierosow? I czy mozna nie przyjać przesylki nie ponoszac kosztow ?

Chodzi mi o wysylke poczta, ile za jeden karton bedzie wynosic oplata ?

Od dłuższego czasu poszukuje odpowiedzi na pytanie ile konkretnie wynosi cło od jednej paczki papierosów ponad limit wwożonych do UK z Polski, jednak na podanej wyżej stronie nie znalazłem tych informacji albo mój angielski jest jednak za słaby - czy mógłby ktoś podpowiedziec? Słyszałem, że w wypadku kontroli możliwe jest normalne opłacenie tej opłaty, bez wcześniejszych deklaracji (czyli na zasadzie wpadłem - płacę), tylko właśnie, ile? Z góry dzięki za pomoc.

moj kuzyn zostal zatrzynmany na granicy z niemcami. wiozl dla mnie papierosy i niemieccy celnicy go zatrzymali ( fakt mial 4 sztangi, ale 30 razem 960 sztuk). malo ze zabrali i kare wlepili 238,70 euro. ale co mnie najwiecej wnerwilo:mad:, ze jak kuzyn nie pali, to nie moze przewiezc nawet tej ustawowej ilisci 800 sztuk. czy jest na to jakis przepis, ze niepalacy nie moga wwozic papierosow. prosze o odpowiedz!

Witajcie,

lecę z Modlina, do Manchesteru już w weekend.

Modlin to nowe lotnisko, i jeszcze nie ma tam sklepików ani bezcłówki z prawdziwego zdarzenia.

Chciałem się zapytać, czy jak kupię na mieście 4 paczki tytoniu (ok. 200 g) i włożę do podręcznego to czy przejdzie mi to przez kontrolę celną? Nie chce w błoto wyrzucać pieniędzy skoro mogą na mnie krzywo spojrzeć, a Modlin jak to Modlin. Na razie to tam chyba tylko kiosk:)

Ostatnia edycja:

Okej, to są limity, więc się w nich łapie, to co chce przewieźć to jest niewiele.

Więc mam się nie stresować, kupiony tytoń nie na bezcłowej, tylko poza nią i włożone w bagaż podręczny przejdzie bez stresu?

Dziadziuś napisał:

A co za różnica gdzie go kupisz. Jeśli ma naklejki z akcyzą to jest legalny, masz prawo go mieć i przewieźć bez problemu.

Powrót