Przewoz papierosów do UK

• Autor wątku Autor wątku mariuszy21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariuszy21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam chcialbym sie dowiedziec co moze mi grozic za wywozenie papierosow za granice np anglia jakie konsekwencje i od jakiej ilosci co moze mnie czekac... mowie tu o ilosci 150 wagonow papierosow slyszalem ze sa mandaty i ze zabieraja wszystko ale czy tylko to?? zadnych innych konsekwencji karnych?? jak np aresztownie?? co moga mi zrobic anglicy a co niemcy
Dziekuje z gory za pomoc

hehe chcialbym sie doweidziec jakie sa kary albo jak je ominac wrazie zlapania:D

Info:
Witam.To jest tak.Gdy złapią cię z papierosami na granicy,lub w Niemczech wypisują kwit na podatki (haut...).Następnie odbywa się sprawa w Sądzie i jest grzywna(zależy od ilości złapań,ile papierosów)jest ona niższa niż podatek.Za podatki nie zamykają (,może być egzekucja przez naszą skarbówkę,lecz to już od wyższych sum np 15 000 e,mogą zabrac pieniądze,lub auto na granicy(musi być nasze).Za grzywnę trzeba płacić(zamkną na granicy).Można rozłożyć na raty.Warto jechać na sprawę do Niemiec,inaczej patrzą(znam przypadek za 50 sztang 130e kary)a podatki nie płacone(dot.obywatela Polski).Wiem to wszystko,mam kolegę na 4 roku prawa w Niemczech.Pozdrawiam.

50 sztang co masz na mysli?? 50 wagonow??

Do wielkiej Brytani mozna wziasc tylko 200szt. czyli jeden karton papierosow na wlasny uzytek!

Przewoz Papierosów do UK

Witam !
Proszę o pomoc ,mój kuzyn wyleciał do Anglii z 50 kartonami papierosów z Ukrainy( bez banderoli) Został złapany .Dzwonił do mnie z lotniska,rozmawiałem z nim minutę.Co mu za to grozi ? Jest studentem -nie był karany.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Zostanie oskarzony o przemyt papierosow bez akcyzy. Trudno powiedziec co mu za to grozi powiem tylko, ze w uk na tym punkcie sa przewrazliwieni - Przeciez wiedzial co wiezie i , ze nie wolno tego robic.

Duzo zalezy od interpretacji calego wykroczenia przez sedziego.

Jezeli zatrzymany nalezal do grupy przestepczej, zajmujacej sie przemytem papierosow, grozi mu nawet do 7 lat pozbawienia wolnosci.

Jezeli byla to zwykla glupota i odosobniony incydent, sady sa bardziej poblazliwe. Najprawdopodobniej kontrabanda zostanie skonfiskowana, moze zostac nalozona kara pieniezna lub/i nakaz wykonania prac spolecznych.

No nie calkiem..........w zeszlym roku kierowca tira zostal skazany na 3 miesiace wiezienia i grzywne. Wczesniej nie byl karany.

czyli chodzi o interpretacje tego wykroczenia przez sad. ja moja odpowiedz udzielilem nie na podtawie wyodrebnionego precedensu, lecz na podstawie instrukcji Home Office skierowanej do sadow z zaleceniami jak maja rozpatrywac takie przypadki.

przyznaje jednak racje, ze w prawie anglosaskim, sad czesto powoluje sie na precedensy...

l

Witam ja slyszalem z pewnego zrodla ze przy zlapaniu na przemycie papierosow nie duzym w Irlandii jest tylko kserowany dowod i delikwenta odsylaja do domu.Prosze o odpowiedz kogos zorientowanego czuy to prawda.
Z gory dziekuje.

napewno bedzie konfiskacja tego co przemycal czyli calej ilosci tych papierosow i raczej napewno bedzie musial zaplacic kwote na ktora oszukal HM Revenue and Customs czyli mowiac krotka akcyze. generalnie jesli ilosc fajek jest taka jak podales to bedzie to bardzo droga impreza.

RE: Przemyt Papierosów

Zabiorą mu papierosy dadzą kwit z ostrzeżeniem że przy następnej próbie przemytu będzie mu groziło do 7 lat więzienia

na pewno nie za 50 kartonow :). Zapewne autor pierwszego postu juz wie jaka jest kara

Witam,
mam podobny problem. Poniewaz złapali mnie na granicy polsko ukrainskiej. Mialem wtedy 70 paczek czyli 7 sztang papierosów bez akcyzy. Zapłaciełm cała kare na miejscu i przyznałem się do winy. Teraz z sądu grockiego przyszło do mnie pismo ze odbedzie sie rozprawa;/ Było napisane ze Urzad Skarbowy jest usatysfakcjowany ze zaplacilem i nic juz do mnie nie maja. Wiec mam pytanie co mi grozi dalej?? Moge pojechac na rozparwę z adwokatem, jezeli napisali ze obecnosc jest nieobowiazkowa?? Wczesniej nie bylem karany.

Dziekuje za pomoc

Witam,
ja tez mam pytanko, mój mąż pracuje w Anglii i niestety pali papierosy, chcialabym mu przesylac je poczta, wiem ze jest to zabrobione, ale cos poradzic, jakos musze mu je dostarczyc. Może ktoś wie w jaki sposób zapakować papierosy by nie zostaly wykryte?
pozdrawiam

Niem ma takiej mozliwosci. Mozesz przeslac mezowi papierosy poczta ale bedzie musial on uiscic oplate aby odebrac przesylke.

Witam
Czy mogę przewieźć 1 karton tzn(10 paczek papierosów) z rosyjską akcyzą do Szwecji.Dodam, że lecę samolotem i papierosy sa do mojego użytku.Z góry dziękuję za odpowiedź.

Powrót