Przewoźnik nie uznaje ulg na bilety jednorazowe, czy to legalne??

• Autor wątku Autor wątku addme96
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

addme96

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Pytanie jak w temacie.
Jeżdżę co jakiś czas busami jednej podkrakowskiej firmy i mimo, że proszę o bilet ulgowy to kierowca mi go nie daje, daje mi normalny, czyli 2 x droższy. Za 3-cim razem i 3-cim kierowcą (taka sama sytuacja) pytam więc o co chodzi z tym wszystkim, przecież mi przysługuje ulga (na podstawie legitymacji-szkoła średnia). Kierowca kazał zadzwonić do szefostwa więc dzwonię. Dodzwoniłem się do dyżurnego kierowcy, który twierdzi że firma nie dostała jakiegoś tam dofinansowania czy zwrotu ulg z urzędu miasta Krakowa na bilety jednoprzejazdowe i że ulgi są tylko na bilety miesięczne.
:mad:
Proszę o wyjaśnienie, ponieważ do tej pory jeździłem różnymi busami różnych przewoźników i wszyscy uznawali ulgi. Nie znalazłem żadnego zapisu w internecie, który by mi to wyjaśnił.
Jeśli to nie legalne to gdzie mogę to zgłosić?

Zmieniło się prawo. Gminy maja określać, jakie kierunki i przez jakie firmy obsługiwane będą dofinansowane. Więc trzeba w Gminie dowiadywać się, które kierunki będą uprawnione do respektowania ulg.
Idiotyczne, ale jest to skutkiem naszego wyboru władzy ustawodawczej.

Dziękuję za informację. Czy to są efekty "dobrej zmiany"? :confused:

A według mnie każdy przewoźnik musi respektować ulgi ustawowe. Czytałam o tym na blogu prowadzonym przez ekspertów [...]: "Ulgi ustawowe są obowiązkowe. Ci przewoźnicy, którzy nie honorują ulg ustawowych, a są do tego zobowiązani, łamią prawo. Narażają się na mandaty karne, a w skrajnym przypadku grozi im odebranie pozwolenia na przewozy regularne"

Ostatnią edycję dokonał moderator:
a ja to przeczytałbym ze zrozumieniem :
zouza86 napisał:
Ci przewoźnicy,którzy nie honorują ulg ustawowych,a są do tego zobowiązani, łamią prawo.

nie wiemy czy ten przewoźnik jest zobowiązany... i to należy sprawdzić ...

Powrót