Przychód bez pracy

• Autor wątku Autor wątku Beata4376
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Beata4376

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
W 2019 roku pracowałam na umowie zlecenie (od września do grudnia). W 2021 udałam się do urzędu skarbowego po zaświadczenie o dochodach za rok 2020. Ku mojemu zdziwieniu ukazała się tam kwota przychodu - prawie 7 tysięcy. Nie pracowałam nigdzie w 2020, wystawił mi to szef z pracy tej z 2019. Wytłumaczono mi, że mógł to być przychód z grudnia 2019, ale mój dochód w tym miesiącu wyniósł mniej niż 500 zł. Nie otrzymałam także PIT-11 za 2020. Co mogę zrobić w tej sytuacji? Utrudnia mi to otrzymanie stypendium na uczelni.

Sprawdź na portalu podatkowym dokumenty źródłowe, na których podstawie zostałaś rozliczona za 2020 rok. Dowiesz się z jakiego źródła jest ta kwota.

Już to sprawdzałam. Zostało to rozliczone na podstawie PIT-11 za 2020, wystawionego przez mojego dawnego pracodawcę. Kwota widnieje w rubryce nr 86 "Przychody ze stosunku pracy i stosunków pośrednich oraz z umów zlecenia.". Jednak jak już wspomniałam w 2020 nie pracowałam, a kwota przychodu z grudnia 2019 nie wyniosła nawet 500 zł, a co dopiero 6970 zł. Jestem studentką i nigdy nawet tyle nie zarobiłam.

Jeśli w tym jednym dokumencie widnieje tylko 500 zł, a innych pitów nie ma, to radziłabym to wyjaśniać z urzędem skarbowym. Nikt inny Ci nie powie skąd wzięła się taka kwota.

Zupełnie nie rozumie Pani wątku. Nie ma żadnego dokumentu, na którym widnieje 500 zł. Jest to po prostu realna kwota wynagrodzenia za grudzień 2019, która widnieje tylko na potwierdzeniu przelewu od byłego pracodawcy. Te, które jako jedyne mogło się wliczać w rozliczenie z 2020. Po prostu były pracodawca prawdopodobnie ukrył swój przychód w moim rozliczeniu.

Dzwonisz do pracodawcy byłem i pytasz się dlaczego ci wystawili i niech złożą korektę.

Dzwoniłam już o świadectwo pracy, którego do dziś nie mam, kolejnych telefonów nie odbiera i nie odpowiada na wiadomości.

Powrót