Przychód brutto

• Autor wątku Autor wątku wowsko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wowsko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie.
W skrócie postaram się dokładnie opisać mój problem.

Byłam zatrudniona w roku 2012 na umowę o dzieło u zleceniodawcy, wystawiałam rachunki i na ich podstawie rozliczyłam się z urzędem skarbowym. Ważnym jest też to, że umówiliśmy się w umowie na kwotę netto za poszczególne zlecenia.

Kwota netto, którą otrzymałam fizycznie od zleceniodawcy równa się kwocie netto, która widniała na rachunkach. Jednak złożone przeze mnie PIT 37 różni się od PITu 11 który otrzymałam dzisiaj o 1zł.

Ze względu na to, że boję się konsekwencji zalegania nawet 1 złotówki urzędowi skarbowemu piszę do Was z prośba o pomoc.

Dzwoniąc do biura rachunkowego, które wystawiło PIT 11 oraz do zleceniodawcy dowiedziałam się, że chodzi o jeden konkretny rachunek, który składał się na całość dochodu, mianowicie:

umówiliśmy się na netto, więc kwota rachunku netto wyniosła 450,00zł
obliczyłam z tego brutto - 495,00zł
jednak płatnik obliczył, że będzie to jednak kwota 494,00zł i stąd różnica

Czy istnieją jakieś przepisy regulujące obliczanie kwoty brutto na podstawie netto? (bo wpisując w różnego rodzaju przeliczniku znalezione w internecie wychodzi mi 494,51 więc zaokrągliłam to w górę do 495,00)

Nie mam możliwości złożenia korekty ponieważ wyjeżdżam na stałę z kraju a tak jak wcześniej zaznaczyłam (słysząć różne historię) boję się zalegania urzędowi skarbowemu nawet tak niewielkiej kwoty w wysokości 1zł.

Umowa o dzieło z przeniesieniem praw autorskich, mówiliśmy się na netto.

Z góry dziękuję za pomoc

twój strach jest przesadny bo zadłużenia do 2,20 zł nie są egzekwowane.

złóż korektę dołącz wyjaśnienie (może być takie jak wyżej) i po sprawie.

Dziękuję Ci za odpowiedź :)

Masz rację, może przesadny, ale ze względu na to, że na stałę wyjeżdżam z kraju nie chcę mamie sprowadzać na głowę zmartwień ewentualnymi wezwaniami do sądu.

Jeszcze raz dziękuję za uspokojenie, pozdrawiam.

wowsko napisał:
Nie mam możliwości złożenia korekty
Przecież można się przez internet rozliczyć.
Niemniej, i tak to US musi Tobie zwrócić nadpłatę podatku.

Powrót