Przygotowanie zawodowe dorosłych PUP

• Autor wątku Autor wątku Zielony89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zielony89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam!! Jakieś 3 tygodnie temu przyjąłem propozycje z urzędu pracy tzw. "przygotowania zawodowego dorosłych" i od dwóch tygodni uczęszczam na zajęcia do pracodawcy.Niestety wydaje mi się że pracodawca wymaga ode mnie zbyt wiele. Narzuca tempo które nie daje rady wyrobić, albo chcę abym czasami zostawał dłużej lub przychodził w soboty mimo że ustalone mam 5 dni w tyg po 8godz. Na to się zwyczajnie nie zgadzam i dochodzi do nie miłych sytuacji bo nie dam sobie "w kasze dmuchać" za 850zł miesięcznie. Na razie chcę spróbować jak będzie dalej ale jeśli nic się nie zmieni to nie widzę tam dla siebie przyszłości. Wiem że że jeżeli sam zrezygnuje to zostanę obciążony kosztami szkolenia i wyrejestrowany na 6 miesięcy. Teoretycznie chciałbym się dowiedzieć czy istnieje jakiś sposób aby uniknąć tej kary oprócz podjęcia innej pracy?? Czy w przypadku gdy pracodawca ze mnie zrezygnuje bo np. uzna że nie jest ze mnie zadowolony czy również wtedy grozi mi kara?? Chciałbym się również dowiedzieć czy ma on taka możliwość przedstawienia sprawy w PUP abym w konsekwencji został wyrzucony i płacił kare?? Bardzo proszę o wasze opinie na ten temat. Z góry dziękuje i pozdrawiam!!!

W sytuacji, którą opisałeś nie ma "złotego środka" (poza podjęciem pracy), aby móc jednoznacznie stwierdzić, że nie grożą Ci żadne konsekwencje. Sprawa jeśli trafi do PUP będzie rozpatrywana indywidualnie.
Dlatego też istotne jest, aby PUP był na bieżąco informowany na temat wymagań pracodawcy dotyczących np. pracy poza ustalonym czasem pracy. Samo stwierdzenie pracodawcy, że nie jest z Ciebie zadowolony to trochę za mało, abyś poniósł konsekwencje, ale jeśli pracodawca udowodni, że problemy wynikają np. z Twojego braku zaangażowania, niedbalstwa itp., wtedy możesz mieć problem.

Dobrze. A czy ma on prawo w takiej sytuacji wymagać ode mnie nadgodzin?? Powiedzmy co w sytuacji gdy nie nadaje się do tej pracy np. całkowity brak talentu, przecież nie każdy nadaje się do wszystkiego. pozdrawiam!!

Jak już wyżej napisałam, takie sprawy są rozpatrywane przez PUP indywidualnie, dlatego nie jestem w stanie przewidzieć jakie będzie tutaj rozstrzygnięcie.
Zielony89 napisał:
czy ma on prawo w takiej sytuacji wymagać ode mnie nadgodzin??
Nie i to powinieneś zgłosić do PUP.
Zgodnie z art. 53e ust. 1 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy "Wymiar czasu odbywania przygotowania zawodowego dorosłych nie może przekraczać 8 godzin zegarowych dziennie i 40 godzin zegarowych tygodniowo".

A jest Pan w stanie określić ile może wynieść taka kara w tej chwili? Jak na razie PUP opłacił moje badania lekarskie czyli to jakieś 50zł. Pracuje już 2tyg ale nie otrzymałem żadnego wynagrodzenia ani nie odbyłem jeszcze przygotowania teoretycznego.

To nie dużo. Zajęcia teoretyczne to już chyba większy koszt prawda? 6000zł? Ta kara zawsze polega tylko na zwrocie kosztów czy naliczane jest coś "ekstra"?

Powrót