przyjęcie mandatu a jego skutki prawne

• Autor wątku Autor wątku rudy64
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rudy64

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Czy przyjmując mandat za jakieś wykroczenie np wjazd na skrzyżowanie przy czerwonym świetle mogę później w czasie sprawy w sądzie podawać zupełnie inną wersje zdarzeń i twierdzić że wcale nie wjechałem na czerwonym

przecież przyjmując mandat przyznałeś sie do zarzucanego czynu....

też to rozumiem że przyjmując mandat przyznaję się do winy ale przyjęcie mantatu kończy postępowanie. Sprawa w Sądzie toczy się przeciwko innej osobie, de facto dotyczy tego samego zdarzenia ale ja występuję w niej jako świadek zeznający przeciwko tamtej właśnie osobie i czy moje wyjaśnienia mogą być sprzeczne z faktem przyjęcia tego mmandatu innymi słowy czy mogę zaprzeczyć że wjechałem na czerwonym

pytam o to bo tak naprawdę to ja jestem tym który nie przyjął mandatu i sprawa jest przeciwko mnie a gość który przyjął mandat wymyśla jakieś cuda i twierdzi że mandat przyjął tylko żeby nie mieć kłopotów ale tak naprawdę to on jest niewinny a sprawcą klizji byłem ja. Zastanawiam się czy mogę coś z tym zrobić np zaskarżyć go w oddzielnym procesie za składanie fałszywych zeznań czy krzywoprzysięstwo

Powrót