E
expert77
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
W przyszłym tygodniu mam sprawę w sądzie o nabycie spadku i nie wiem co dalej??? : Spadek jest po zmarłych 22 lata temu dziadkach, którzy mieli 6 dzieci, dwóch braci też już nie żyje (jednym z nich był mój ojciec - zmarł 15 lat temu ). Rodzina chce się pozbyć działek ziemi ( to ten spadek ) i bez przyjecia przeze mnie i moją siostrę spadku nic nie zrobią. Nadmieniam, że o tym, że mogę coś dziedziczyć dowiedziałam się niedawno, dopiero teraz rodzinka przypomniała sobie, że należę do ich rodziny, bo chcą się pozbyć działek, a beze mnie nic nie zrobią. Na tych działkach istnieje zaległość za podatek od nieruchomości (niektóre osoby płacą, niektóre nie), który również mnie dotyczy ( nie płaciłam, bo nie wiedziałam, że coś mam ). Jeśli przyjmę ten spadek, to co dalej? Gdzie mam to zgłosić? Czy istnieje możliwość przynajmniej częściowego umorzenia zaległości podatkowych? I co należy dalej zrobić w celu pozbycia się spadku przez wszystkich spadkobiercow oczywiście. Nie ma założonych ksiąg wieczystych. Syszałam, że muszą złożyć kolejną sprawę o dział spadku, ale nie wiem po co i czy może to zrobić jedna osoba w imieniu wszystkich spadkobierców? Pomóżcie