Przyjęte zamówienie i po kilku dniach anulowane.

• Autor wątku Autor wątku lipalegacy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lipalegacy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,

mam pytanie czy ktoś miał może doświadczenia ze sklepem ***, zamówiłem u nich produkt kilka dni temu, zamówienie zostało przyjęte do realizacji (dostałem stosowny mail) co zgodnie z regulaminem sklepu:

"Jeżeli Sprzedawca przyjmuje zamówienie Klienta, przesyła mu informację drogą elektroniczną o zatwierdzeniu zamówienia do realizacji. Z chwilą otrzymania takiego oświadczenia przez Klienta pomiędzy stronami zostaje zawarta Umowa sprzedaży na odległość"

oznacza że zawarliśmy umowę, po czym dziś sklep (bez żadnego maila lub telefonu z wyjaśnieniem) anulował moje zamówienie, a gdy zadzwoniłem usłyszałem "a no tak przepraszamy błąd produktu"

Czy tak można postępować i zrywać umowę bez mrugnięcia okiem?

Z góry dziękuje za odpowiedź.
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
lipalegacy napisał:
zamówienie zostało przyjęte do realizacji (dostałem stosowny mail)
Jaka jest treść maila ?
Ile maili otrzymałeś ?

Otrzymałem 2 maile, pierwszy "Informacja o złożonym zamówieniu" oraz drugi po ponad 1h (czyli zakładam że było weryfikowane i sprawdzane" "Zamówienie zatwierdzone" o treści:
"Drogi Kliencie,
Twoje zamówienie xxxxxxxxx zostało zatwierdzone.

Zamówienie zostanie dostarczone w dniu: 2021-02-05.

W dniu wysyłki zostanie wysłana do Ciebie informacja z nadaniem zamówienia.

Pozdrawiamy,

Po czym dziś bez niczego wchodzę na status i mam ANULOWANE, a na infolinii "no był błąd więc anulowaliśmy"
moderacja

Zatem doszło do zawarcia umowy i masz prawo domagać się jego realizacji. Sprzedający ma możliwości uchylić się od skutków prawnym złożonego oświadczenia woli pod wpływem błędu.

Dziękuje Ci za odpowiedź,

jak dobrze zrozumiałem jestem na straconej pozycji, a regulaminy sklepów to tylko zapiski od których można się uchylić.

jeżeli sprzedający ma możliwość uchylić się od skutków prawnych, do tego widzę że strona przedmiotu zniknęła więc temat jest ładnie zatuszowany, to co taki zwykły kolega jak ja może zrobić w stosunku do takiego sklepu?

lipalegacy napisał:
jeżeli sprzedający ma możliwość uchylić się od skutków prawnych
Ma możliwości, pytanie czy skorzysta.
lipalegacy napisał:
co taki zwykły kolega jak ja może zrobić w stosunku do takiego sklepu?
Domagać się wywiązania z umowy.

Kanas napisał:
Ma możliwości, pytanie czy skorzysta.

Domagać się wywiązania z umowy.

Czy możesz mi poradzić od czego mam zacząć? Gdzie takie pismo pisać i w jakiej formie ewentualnie? Nigdy mnie nie spotkała podobną rzecz i nie mam zupełnie doświadczenia.

Zapłaciłeś już za towar ?

Edit;
Napisz maila z wezwaniem do wywiązania się z umowy, załącz potwierdzenie jej zawarcia. Możesz dołączyć zapisy z regulaminu.
lipalegacy napisał:
Twoje zamówienie xxxxxxxxx zostało zatwierdzone.

Zamówienie zostanie dostarczone w dniu: 2021-02-05.

W dniu wysyłki zostanie wysłana do Ciebie informacja z nadaniem zamówienia.

Ostatnia edycja:
Kanas napisał:
Edit;
Napisz maila z wezwaniem do wywiązania się z umowy, załącz potwierdzenie jej zawarcia. Możesz dołączyć zapisy z regulaminu.

Ok, dzięki tak zrobię.

Powrót