Przyłącze prądu na mojej działce bez tytułu prawnego.

• Autor wątku Autor wątku tkmk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tkmk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Sąsiad wcześniej był właścicielem mojej działki i zrobił przyłącze energetyczne na tej działce do swojego domu wybudowanego na działce obok. Następnie sprzedał mi tą działkę ze swoją skrzynką przyłącza prądu i zrobił służebność przejazdu i przechodu. Po 17-stu latach zrobił nowe przyłącze prądu na swojej działce gdzie stoi jego dom i odłączył kabel od licznika w skrzynce na mojej działce. Ale kabel w ziemi pozostał i zostawił sobie licznik w skrzynce na mojej działce. Dalej ma umowę z energetyką mimo tego, że nie pobiera prądu z przyłącza na mojej działce. Służebność też ściągnął, więc nie ma żadnego tytułu prawnego do mojej działki. I nie jest to jego przyłącze konieczne.
I pytanie jak pozbyć się jego umowy z energetyką oraz licznika ze skrzynki. Sama skrzynka może zostać. I co z jego kablem w mojej ziemi?
Co i jak można z tym zrobić?

Witam ponownie, może tym razem ktoś coś podpowie. :)
Napisałem do energetyki opisując całą sytuację, oraz zadałem pytanie - na jakiej podstawie sąsiad ma umowę na licznik prądu na mojej posesji, do której nie ma tytułu prawnego? A skoro nie ma podstawy i tytułu prawnego to proszę o rozwiązanie z nim umowy.
I odpowiedzieli wymijająco:
Informacje dotyczące zawartej umowy dla wskazanego przez Pana punktu poboru energii (PPE) stanowią dane sensytywne, podlegające szczególnej ochronie. EOP nie może zatem odnieść się do formalności związanych z zawartą umową ze wskazanym przez Pana Odbiorcą.
I teraz pytanie jak w takim razie nakazać energetyce zdemontowanie ich skrzynki ZK z mojej działki, do której też nie mają żadnego tytułu prawnego -żadnej służebności gruntowej, przesyłu? I nie mają ode mnie żadnej zgody na drugą skrzynkę ZK sąsiada na mojej działce.

Powrót