Tylko jest mały a raczej dość spory problem - nie znam na tyle dobrze języka niemieckiego, by móc czytać niemiecki kodeks w oryginale (jeszcze przeczytać to nie problem, bo podstawy znam, lecz zrozumieć coś z niego to już inna sprawa:???

. Udało mi się jedynie dostać kodeks postępowania karnego Niemieckiej Republiki Demokratycznej z 1969 roku po polsku, oraz "Prawo karne i wymiar sprawiedliwości państw UE". Książki które przeczytałam na temat niemieckiego procesu karnego w języku polskim (niestety na polskim rynku jest dość uboga literatura jeżeli chodzi i przymus adwokacki jak i o proces niemiecki) piszą dość ogólnikowo i niezbyt jasno, głównie o obronie z urzędu i o obronie obligatoryjnej. Mam jeszcze zamiar przeczytać "ZARYS NIEMIECKIEGO PROCESU KARNEGO" -P. GIRDWOYŃ. Może tam będzie coś więcej na ten temat napisane.
W polskim procesie karnym przymus adwokacko-radcowski jest ograniczony tylko do tego, że kasacja, zażalenie, apelacja lub wniosek o wznowienie postępowania muszą zostać sporządzone i podpisane przez adwokata lub radcę prawnego, o ile pochodzą od strony innej, niż prokurator.
Przymus adwokacko-radcowski występuje w czterech przypadkach:
1. przy wnoszeniu subsydiarnego aktu oskarżenia (art. 55 § 2 Kodeksu postępowania karnego),
2. przy składaniu kasacji oraz zażalenia na zarządzenie o odmowie przyjęcia kasacji (art. 526 § 2 i art. 530 § 3 kodeksu),
3. przy składaniu apelacji od wyroku sądu okręgowego (art. 446 § 1 kodeksu),
4. przy składaniu wniosku o wznowienie postępowania (art. 545 § 2 kodeksu).
Więc na początek byłabym wdzięczna gdyby ktoś z góry napisał czy taki przymus adwokacki w Niemczech istnieje.