przymus podpisania oświadczenia (spoldzielnia mieszkaniowa)

• Autor wątku Autor wątku dariusz666
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dariusz666

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie,
Chcialbym poradzic sie, prawnie jak wyglada sytuacja kiedy spoldzielnia przychodzi z pismem ze u sasiada wykryto usterke ktora lezy po mojej stronie do naprawienia i mam podpisac oswiadczenie ze zostalem poinformowany o tej usterce i zobowiazuje sie do usuniecia jej. Czy moge wymagac aby podali podstawe prawna takiego roszczenia i poki nie przedstawia czegos konkretnego to moge zignorowac podpisywanie czegokolwiek?

Z gory bardzo dziekuje za interpretacje takiej sytuacji od strony prawnej.

Masło maślane. Co Ciebie interesuje usterka u sąsiada. Ma usterkę, to niech sobie usunie we własnym zakresie. Chyba, że piszesz o wyrządzonej szkodzie, do której powstania przyczyniłeś się Ty.

Dziekuje za odpowiedz jednak liczylem bardziej na odpowiedz w stylu, nie trzeba nic podpisywac jezeli nie ma podstawy prawnej, a maslo maslane bierze sie stad ze spoldzielnia twierdzi ze rura ktora jest u sasiada jest moja.

dariusz666 napisał:
spoldzielnia twierdzi ze rura ktora jest u sasiada jest moja.

To absolutnie jest możliwe, mam podobnie, rury mojego mieszkania idą u sąsiada ze względu na projekt i wykonanie budynku. Konstrukcyjnie należą do tego mieszkania i ja jestem objęty odpowiedzialnością za ich utrzymanie, po za oczywistościami jak np. sąsiad przy remoncie uszkodzi, to on naprawia.

Nic bym nie podpisywał, zweryfikował sam stan faktyczny i dogadał się z sąsiadem, gdyż ten pewnie nieświadomy konstrukcji budynku zwrócił się do wspólnoty, a nie do Ciebie.

Pozdrawiam.

Powrót