Przymusowy urlop w UK i inne...

• Autor wątku Autor wątku Przemo83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Przemo83

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam
Mój ojciec pracuje już 2,5 roku w Anglii, zawarł umowa o pracę w formie ustnej czyli nie ma żadnego papierka co do zasad zatrudnienia, płaci Insurance Number i podatki (odciągane są z automatycznie z zarobków) chciałbym się dowiedzieć kilka rzeczy:
1) czy ojciec może być wysłany na przymusowy urlop (szykuje sie taka sytuacja) bez konkretnej przyczyny ( w domyśle pracodawca nie ma inwestorów i stoi krucho z funduszem wiec chce sie pozbyć ludzi wysyła ich na urlopy bezpłatne żeby sami sie zwalniali).
2) czy dni urlopu przymusowego będą odliczone z puli rocznego przysługującego urlopu?
3) czy rok "urlopowy" ( a w związku z tym limit dni wolnego) liczy się od 1 stycznia danego roku do ostatniego grudnia, czy rok od dnia zatrudnienia?
4) jakie warunki trzeba spełnić i jakie posiadać dokumenty aby starać się o zasiłek dla bezrobotnych?

Z góry dziękuje za pomoc!

Czyli przymusowy urlop obciąży te 4 tygodnie na rok przyznane przez prawo? Pytam ponieważ w tekście jasno nie omówiono tego problemu. :tuptup:

dziękuje bardzo za informację

[cytat:w1ttvcgk]
Mój ojciec pracuje już 2,5 roku w Anglii, zawarł umowa o pracę w formie ustnej czyli nie ma żadnego papierka co do zasad zatrudnienia, płaci Insurance Number i podatki (odciągane są z automatycznie z zarobków) chciałbym się dowiedzieć kilka rzeczy:
[/cytat:w1ttvcgk]
LO.czy umowa ustna to umowa o pracę i na jakiej podstawie ściągają podatek jak nie ma nic w ręce.czy do podjęcia pracy na umowe ustną to nie praca na czarno??????????????????????????

W UK umowa ustna jest tak samo wazna jak pisemna. Tu w UK jest zupelnie inaczej jak w Polsce - minimum biurokracji. Wypelniasz WRS (badz nie - chociaz to jest niby obowiazkowe) podaje sie tam adres pracodawcy wysyla do Home office i dostajesz karte rejestracyjna. Jezeli zatrudni ktos z ominienciem tej rejstracji to po prostu zglasza pracownika do Inland Revenue zostaje mu przydzielony kod podatkowy zglasza go na interview w sprawie insurance i ma ubezpieczenie. W taki sposob pracodawca odprowadza z pensji podatek i ubezpieczenie.

Pracuje legalnie, z zarobków ma odliczane podatki m.in ten wynikający z ubezpieczenia zdrowotnego. W przypadku umowy ustnej wydaje mi sie ze jeśli coś nie było w niej omówione to stosuje sie wytyczne Angielskiego prawa pracy. Mam racje?

Podejmując pracę u pracodawcy brytyjskiego musimy mieć świadomość tego, że w tym kraju umowa ustna jest honorowana na równych prawach co umowa zawarta na piśmie. Jeśli więc pracodawca nie zawrze kontraktu na piśmie, nie oznacza to, że jesteśmy zatrudnieni nielegalnie - po prostu obowiązuje nas gentlemans agreement (dżeltemeńskie porozumienie).

ale powinien dac informacje !

Pracodawca w ciągu 60 dni od daty zatrudnienia ma obowiązek przedstawienia pracownikowi na piśmie pełnej informacji o sposobie i warunkach zatrudnienia. Informacja taka powinna zawierać:

* dane osobowe pracodawcy i pracownika
* data rozpoczęcia zatrudnienia
* wysokość wynagrodzenia i częstotliwość jego wypłaty,
* godziny pracy,
* uprawnienia wynikające z urlopu wypoczynkowego i chorobowego,
* szczegóły dotyczące uzgodnień emerytalnych,
* okres wypowiedzenia,
* nazwę stanowiska pracy lub opis obowiązków pracownika,
* wskazanie na odpowiednie umowy zbiorowe

Wydaje mi sie ,ze pracodawca nie do konca dziala zgodnie z prawem niech tata lepiej idzie do tego biura.

witam,mam taki problem;
Pracuje w UK od 2 lat pracuje przez agencje w jednym zakładzie(pralnia) i wogole nie mam płacone ze urlop...pytałem w agencji to powiedzieli ze skoro zakład czyli (pralnia) nie płaci za urlop to agencja nie bedzie dawała ze swojej kieszeni mi za urlop i tak juz to trwa 2 lata...byłem w CAB ale nie wiele mi gosc pomogł bo był młody i nie znał sie zabardzo...ogolnie to przez te 2 lata pracy w pralni zmienili na inna agencje ale zasady sa nadal takie same czyli brak urlopu dla polaków...mam jakies szanse starac sie gdzies o to??z gory dzieki za odpowiedz... :what:

Po pierwsze musisz sprawdzic swoja umowe o prace w niej powinne byc zawarte pkt. odnosnie urlopu. Musisz jeszcze raz wybrac sie do CAB bo to co piszesz jest nie do pojecia .....oni tam maja pomagac a nie zaslaniac sie nie wiedza - spytaj kiedy masz przyjsc aby byl ktos kompetentny.

[cytat:2g4her0f]Prawa osób zatrudnionych przez agencje pracy
1. Brak opłat
• Biuro pośrednictwa pracy nie może żądać zapłaty wyłącznie za znalezienie ci pracy lub zarejestrowanie cię w biurze.
• Biuro pośrednictwa pracy nie może wymagać od ciebie, jako warunek usługi szukania pracy, byś zakupił od nich inne produkty czy usługi, takie jak np. pisanie CV, szkolenia, osobisty sprzęt ochronny.

Biura pośrednictwa pracy powinny dostać pieniądze od pracodawców poszukujących robotników, nie od tych, którzy pracy szukają.

2. Otrzymywanie płacy
Biuro nie może wstrzymać wypłaty twojego wynagrodzenia ze względu na to, że nie otrzymało ono swojej zapłaty od przedsiębiorstwa, czy organizacji, dla której pracowałeś, lub dlatego, że nie możesz przedstawić podpisanego rachunku (time sheet- karta wyszczególniająca liczbę przepracowanych godzin dla danego rodzaju pracy).
W przypadku, kiedy przedsiębiorstwo zatrudniające odmawia podpisania takiego rachunku, obowiązkiem biura jest ustalenie liczby godzin, które przepracowałeś. Za te godziny powinieneś otrzymać zapłatę.

3. Pisemna deklaracja warunków i zastrzeżeń
Kiedy zapiszesz się do biura pośrednictwa pracy, powinieneś otrzymać pisemną deklarację warunków i zastrzeżeń, zanim rozpoczniesz jakąkolwiek pracę. Dotyczy to równocześnie przypadku, kiedy biuro szuka dla ciebie pracy tymczasowej, jak również w przypadku nowej, stałej pracy. W momencie, kiedy warunki zostały uzgodnione i potwierdzone na piśmie, nie powinny one ulec zmianie bez twojej zgody. Wszystkie uzgodnione zmiany powinny być potwierdzone na piśmie w przeciągu pięciu dni roboczych.

Jeśli biuro pośrednictwa poszukuje pracy tymczasowej dla ciebie, wówczas pisemne porozumienie powinno określać:
• czy jesteś klasyfikowany, jako pracownik biura, czy też jako robotnik na ‘umowie o świadczeniu usług’. Zwykle będziesz robotnikiem (więcej szczegółów o tej istotnej różnicy można sprawdzić na stronie xx)
• powinno być napisane, że otrzymasz zapłatę za każdą wykonaną pracę;
• jak długi powinien być termin wypowiedzenia, który ty jesteś zobowiązany złożyć, a masz prawo otrzymać, w celu zerwania umowy;
• stawkę płacy, którą otrzymasz, lub minimalną stawkę, którą w oparciu o rozsądne podstawy, biuro może spodziewać się dla ciebie. Musi to odpowiadać przynajmniej stawce godzinowej określonej przez Krajową Płacę Minimalną;
• czy wypłacane będzie ci tygodniowo, czy miesięcznie;
ilość dni płatnego urlopu, który otrzymasz. Większość zatrudnionych przez biura pośrednictwa pracy podlega Przepisom Wymiaru Godzin, i przysługuje im prawo do przynajmniej czterech tygodni płatnego urlopu .
W ciągu roku powinieneś otrzymać cztery tygodnie (24 dni) płatnego urlopu wypoczynkowego. Uwaga! Czasami biura pośrednictwa pracy próbują obejść ten przepis twierdząc, że płaca za urlop jest wliczona w twoją stawkę godzinową i w związku z tym pracodawca nie musi wypłacać ci poborów podczas urlopu. Jeśli zgadzasz się na takie rozwiązanie, powinno być ono jasno opisane w umowie o pracę.

4. Bezpieczeństwo i higiena pracy
Biura pośrednictwa pracy mają obowiązek poinformować o wszelkich rodzajach zagrożeń w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy, które znane są przedsiębiorstwu zatrudniającemu, oraz podjętych środków przeciwdziałających lub kontrolujących te zagrożenia.

Powinni oni sprawdzić, czy przedsiębiorstwo zatrudniające przeprowadziło szczegółową ocenę ryzyka związanego z bezpieczeństwem i higieną pracy, oraz poinformować cię o sytuacji przed umieszczeniem w danej organizacji.[/cytat:2g4her0f]

Jeśli pracodawca łamie twoje prawa, możesz dociekać sprawiedliwości w kolegium do spraw zatrudnienia (Employment Tribunal). Pamiętaj, że zażalenie powinieneś złożyć w ciągu trzech miesięcy od zaistnienia zdarzenia. Jeśli chodzi o zwolnienie z pracy – masz na to sześć miesięcy. Zażalenie na formularzu ET1 możesz wypełnić online na stronie: http://www.employmenttribunals.gov.uk/login_et1.asp. Możesz też udać się osobiście do najbliższego biura, którego adres znajdziesz wpisując swój kod pocztowy na stronie: http://www.employmenttribunals.gov.uk/t ... ffices.asp.

- W Wielkiej Brytanii działa wiele organizacji, które mogą udzielić ci porady i wsparcia. Należą do nich:

+ Obywatelskie Biuro Porad (Citizens Advice Bureau) – oferuje nieodpłatne, poufne, bezstronne i niezależne porady. Doradcy pomagają w wypełnieniu druków, pisaniu listów, negocjacjach z wierzycielami oraz mogą reprezentować klienta w sądzie lub przed kolegium sądowym. Najbliższe biuro CAB znajdziesz na stronie: http://www.nacab.org.uk.
+ Inspektorat Standardów Biur Pośrednictwa Pracy (Employment Agency Standards Inspectorate) – jeśli biuro, dla którego pracujesz łamie prawo, możesz zgłosić swoje zastrzeżenia do urzędu rządowego, które ustala przepisy dla biur. Telefon: 0845 955 5105.
+ Zrzeszenie Rekrutacji i Zatrudnienia (Recruitment and Employment Confederation) – część biur pośrednictwa pracy należy do Zrzeszenia Rekrutacji i Zatrudnienia. Jeśli twoje biuro narusza prawo pracy, złóż skargę do REC. Telefon: 020 7462 3260.
+ Kierownictwo do Spraw Higieny i Bezpieczeństwa Pracy (Health and Safety Executive – HSE) – rady i informacje dotyczące zagadnień bezpieczeństwa i higieny pracy. Telefon: 08701 545 500.
+ Helpline Krajowej Płacy Minimalnej (National Minimum Wage Helpline) – Telefon: 0845 600 0678.
+ Infolinia Kolegium do Spraw Zatrudnienia (Employment Tribunal Service Enquiry Line) – Telefon: 08457 959 775.
+ Służba Doradztwa, Pojednania i Arbitrażu (Advisory, Conciliation and Arbitration Service) – instytucja publiczna, której zadaniem jest promowanie dobrych stosunków w miejscu pracy. Zapewnia odpowiedzi na pytania dotyczące zatrudnienia i ogólne porady związane z prawami pracodawców i pracowników w pracy. Telefon: 08457 47 47 47.
+ Komisja do Spraw Równouprawnienia (Equal Opportunities Commission) – Telefon: 0845 601 5901, http://www.eoc.org.uk/.
+ Komisja do Spraw Równości Rasowej (Commission for Racial Equality) – Telefon: 020 7939 0000, http://www.cre.gov.uk/.
+ Komisja Praw dla Niepełnosprawnych (Disability Rights Commission) – Telefon: 08457 622633, http://www.disability.gov.uk/
+ Prawo Pracy dla Homoseksualistów i Lesbijek (Lesbian and Gay Employment Rights) – Telefon: 020 7704 6066, http://www.dti.gov.uk/er/equality/LAGER.htm.
- Na Wyspach działają też związki zawodowe. Każdy ma prawo do nich należeć, bez obowiązku informowania o tym pracodawcy. Związek zawodowy może udzielić ci wsparcia, jeśli jesteś ofiarą mobbingu, dyskryminacji lub zostałeś bezprawnie zwolniony z pracy. Informacje o tym, jak wstąpić do związku zawodowego i który z nich będzie dla ciebie najlepszy uzyskasz pod numerem telefonu 0870 600 4 882 lub na stronie internetowej: http://www.workSMART.org.uk/unionfinder.

Witam,jesli chodzi o umowe to jej nie mam bo to wygladało tak ze gosc z agencji przyjechał do zakładu dał nam papiery do podpisania czyli nasze dane nr. NIN,konto bankowe i nasz podpis..mielismy na to 15 min czyli nasza cała przerwe sniadaniowa...udało mi sie tylko zdobyc niedawno zaswiadczenie ze pracuje dla tej agencji i pisze ze pracuje w wymierze 30-40h tygodniowo i od kiedy pracuje dla tej agencji..

tak bo nie znam na tyle angielskiego,a do tego było jakies 4 strony czytania..(podpisywało to razem 15 osob przy mnie) ogolnie to niby była rejestracja w ich nowej agencji,przez ktora obecnie pracuje od 9 miesiecy...

Powrót