Przymusowy urlop??

• Autor wątku Autor wątku rony72
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rony72

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Czy pracodawca moze mnie wyslac na przymusowy urlop,gdy mam staly kontrakt bezposrednio z firma???Musze miec zapewnione 38 godz.tygodniowa.W firma nie ma zadnego przestoju,praca odbywa sie normalnie.Im raczej chodzi im o utrudnianie mi pracy zebym sie sam zwolnil.Z tego co wiem to urlop jest moj i wtedy gdy potrzebuje to z niego korzystam.Czy mozna poradzic sie oprocz adwokatow jakis Zwiazkow Zawodowych,bo do zadnych nie naleze.Slyszalem ze skargi na pracodawcow mozna zglaszac w instytucji Rechtswinkel.Byc moze ktos juz korzystal z uslug tej instytucji.Prosze o pomoc.

Zapisz sie do jakiegokolwiek zwiazku zawodowego - skladka nie jest jakas ogromna a bardzo pomgaja. Np. ABVV - skladka to 13.50 miesiecznie ale jesli chcesz skorzystac z pomocy prawnej (juridische dienst) to musisz oplacic 3 miesiace z gory. Jesli chcesz tylko zasiegnac porady to wydaje mi sie, ze przyslugje ci od pierwszego dnia. Pomoc prawna potrzebna jest np. w momencie gdy cie ktos nieslucsznie zwolni albo masz innz powazne problemy z pracodawca.

Co do urlopy - byc moze firma jest zamykana na jakis okres np. Wielkanoc, Boze narodzenie, 3 tygodnie w miesiacach wakacyjnych. Nazywa sie to wtedy colectief verlof.

Powrót