Przypadkowe uzycie logo firmy

• Autor wątku Autor wątku verona81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

verona81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,

mam nastepujace pytanie, na ktore nie moge sie doszukac jednoznacznej odpowiedzi, dlatego pisze do Was.

Mam taka sytuacje. Otoz od niedawna zajmuje sie nagrywaniem video do swoich utworow muzycznych. Przy okazji nakrecania video zauwazylam, ze w ujeciu pojawil sie parasol w ogrodku piwnym na ktorym dosc widoczny jest napis Zywiec. Film chce opublikowac w mediach spolecznosciowych. Nie chce z tego zandych korzysci finansowych. Czy moge spokojnie taki film opublikowac czy musze pytac firme Zywiec o zgode? Dodam, ze jest to krotkie ujecie i nie pojawia sie dalej w filmiku. Dziekuje z gory za odpowiedz. Jeszcze jedno..a co jesli widac np. tylko polowe znaku i nie jest on pokazany w calosci? Bo akurat tak sie nagral drugi filmik. Na przyszlosc bede uwazac zeby nie popelniac takich sytuacji jednak teraz mam dylemat.

Pozdrawiam

Dziekuje za szybka odpowiedz ale czy mozesz mi troche dopisac skad takie przekonanie?
Gdzies czytalam, ze jak sie pojawia znak jakiejs firmy to moze to byc uznane za wykorzystanie logo do celow komercyjnych a to podobno juz zabronione bez zgody.
Moim celem jest tylko prezentacja swojego video no i ten nieszczesny znaczek w tle troche mnie nurtuje.

verona81 napisał:
Dziekuje za szybka odpowiedz ale czy mozesz mi troche dopisac skad takie przekonanie?...
Zasada wyczerpania prawa, temat opisywany wielokrotnie.

PS.
Gdzieś czytałem, że wczoraj był koniec świata.

Przeczytalam o zasadzie wyczerpania prawa ale jednak dalej nie mam pewnosci poniewaz niektore firmy na swoich oficjalnych stronach wyraznie zakazuja upubliczniania w jakimkolwiek przypadku swojej nazwy firmy bez zgody wiec jakby ta zasada wyczerpania prywatnosci nie dotaczy wszystkich znakow towarowych? To znalazlam na oficjalnej stronie Coca Coli : ,,Bez upoważnienia udzielonego przez Coca-Cola Company na piśmie nie wolno rozprowadzać, przesyłać, modyfikować, zamieszczać na innych stronach ani wykorzystywać zawartości strony do celów publicznych lub komercyjnych, co dotyczy tekstów, obrazów oraz plików audio i wideo,,

Polityka prywatności: The Coca-Cola Company

Wiec jak ta zasada wyczerpania prawa ma sie do tego typu wpisu?

Pozdrawiam

A co ma treść strony Coca cola do Twojego filmu?

to, ze wlasnie w drugiej czesci filmiku mam ten napis tak jak pisalam wyzej, na samym poczatku. Z reszta chyba najlepiej napisac maila do tych firm i po prostu zapytac jak jest w rzeczywistosci.

Wklejasz zastrzeżenie praw autorskich do treści na stronie internetowej i widzisz tu jakiś związek ze swoim filmem? Poważnie? LeszekS jest specjalistą prawa autorskiego, ale możesz oczywiście zapytać Żywiec o zdanie, tyle że ich zdanie niezgodne z ustawą i tak nie będzie miało znaczenia.

nie znam sie w tym temacie ale na logike jesli czytam, ze firma cos zakazuje bez zgody to po prostu nie chce lamac prawa wiec lepiej jak usune po prostu te fragmenty i spokoj z glowy. Zapytalam, bo jest to wszystko dosc skomplikowane i nie che miec problemow.

verona81 napisał:
Przeczytalam o zasadzie wyczerpania prawa ale jednak dalej nie mam pewnosci ...
Firma nie może ograniczać praw ustawowych, cokolwiek pisze na swojej stronie.

verona81 napisał:
... ze firma cos zakazuje bez zgody to po prostu nie chce lamac prawa wiec ...
Czytaj ze zrozumieniem czego zakazuje. W Twoim przypadku nie ma to żadnego zastosowania, nie popadaj w paranoję. Niczego nie musisz usuwać ani żadnej informacji umieszczać. To nie jest korzystanie ze znaku towarowego.

Ostatnia edycja:
chyba macie racje..znalazlam cos w necie w formacie PDF i pisze jakis prawnik, ze jesli znak towarowy pojawia sie incydentalnie w tle np. lezy na polce to nie narusza to prawa ochronnego znaku towarowego.

a tak przy okazji jeszcze...a co z filmami gdzie np. widac kogos kto jest ubrany w bluze np. Adidas i widac napis firmy? albo jakis charakterystyczny znak dla danej firmy na ubiorze?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dokładnie to samo, zasada wyczerpania prawa.

Abrakadabra3210 napisał:
... prawa autorskiego, ...
Pytająca ma wątpliwości z zakresu Prawa własności przemysłowej, z Prawem autorskim nie ma żadnego problemu:
Przepis prawny:
Art. 29^2

Wolno w sposób niezamierzony włączyć utwór do innego utworu, o ile włączony utwór nie ma znaczenia dla utworu, do którego został włączony.
http://forumprawne.org/prawo-autors...-autorskim-prawach-pokrewnych.html#post660873

Ostatnia edycja:
Powrót