Przysługa

• Autor wątku Autor wątku sylwusia3610
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sylwusia3610

Użytkownik
Odpowiedzi
46
Witam, mam problem. Wykonałam znajomemu przysługę z rachunkowości. Otrzymałam kwotę 70 zł. W tym czasie byłam zarejestrowana jako bezrobotna. PUP dowiedział się o tym, ponieważ znajomy zgłosił ubezpieczenie od kwoty 70 zł. do ZUS_u. Jak mam wyjaśnić, że żadnej umowy nie podpisywałam, a to była tylko przysługa?

Umowę cywilnoprawną można zawrzeć także ustnie, a Pani otrzymała wynagrodzenie za wykonaną pracę. Nie bardzo ma tutaj Pani argumenty, aby tłumaczyć się w PUP.
A w czym tak naprawdę leży problem? Po prostu PUP Panią wyrejestruje z datą zgłoszenia do ubezpieczenia.

Problem leży w tym, że przy ponownej rejestracji w PUP, w lipcu br, . dowiedziałam się, że znajomy odprowadził składkę do ZUS-u. Pani kazała zgłosić się do ZUS-u, abym otrzymała potwierdzenie okresu składkowego. Z otrzymanym potwierdzeniem zgłosiłam się ponownie do PUP - u i zostałam zarejestrowana. Dziś otrzymałam pismo z Urzędu Pracy o wznowieniu postępowania w sprawie pozbawienia osoby bezrobotnej z 03.09.2015, a składka była płacona w lipcu 2015. Dnia 03.09.2015 wyrejestrowałam się sama.

W porządku, ale ta sprawa nie ma wpływu na aktualną Pani rejestrację.
Urząd po prostu musi wznowić postępowania, aby "uporządkować" sprawy. Jest to standardowe działanie.

Powrót