przysposobienie dziecka prze konkubenta Matki

• Autor wątku Autor wątku victoria03
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

victoria03

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,
Moze ktos mogłby udzielic mi informacji w nurtujacej mnie sprawie.Mimo ze szukam podobnego przypadku jakos nie moge natrafic na własciwe przepisy.Jestem w zwiazku partnerskim-zamierzamy sie w najblizszym czasie pobrac.Mam dziecko z poprzedniego zwiazku, którego ojciec jest sadownie pozbawiony praw rodzicielskich.Moj obecny Partner chce moje dziecko przysposobic (usynowic).
1.Czy jest to mozliwe juz teraz tzn przed zawarciem przez nas zwiazku malzenskiego?Jesli tak wniosek skladamy oboje czy jedynie moj Partner?
2.Czy ja jako matka z pelnia praw rodzicielskich zachowuje je w 100%nadal?
3.Czy mozemy od razu zmieniec nazwisko dziecka na nazwisko partnera( i tak wkrótce zamierzamy sie pobrac wiec i ja zmienie nazwisko)-chce bys cala rodzina miala identyczne?Obecnie dziecko nosi nazwisko ojca biologicznego.
Dodam ze moj partner jest rozwiedziony ale wyrok rozowodwy zapadl zaledwie 2mce temu i nie jest jeszcze prawomocny.
Bardzo goraco prosze o pomoc i informacje.
v.

Teoretycznie mógłby przysposobić, ale pod warunkiem, że Pani odebrano by też prawa rodzicielskie i pokrewne (zerwanie np. więzi pokrewieństwa), więc kompletnie mija się to z założonym celem.
Najwłaściwszą decyzją jest przysposobienie po ślubie, gdzie ta czynność nie ma wcześniejszych mankamentów.

Bardzo dziekuje za odpowiedz.Taka tez informacje uzyskałam jakis czas temu (tzn ze przysposobienie mojego dziecka przez Partnera pozbawia mnie praw), ale pozniej inny prawnik temu zaprzeczyl, stwierdzajac iż wcale tak nie jest i swoje prawa nadal zachowuje....ale nawet logika laika jakim jestem podpowiada mi jednak ze to pierwsza opinia jest prawdziwa.
Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam.
Viki.

[cytat:2t88vd23]ale pozniej inny prawnik temu zaprzeczyl[/cytat:2t88vd23]
Czy tym prawnikiem był radca prawny, czy adwokat?
To pytanie nie jest podszyte sarkazmem, tylko chciałbym wiedzieć, bo może ja mam jakieś luki w wiedzy, więc chciałbym sobie tą kwestię wyjaśnić, bo być może tak jest, ale jest to informacja do zweryfikowania.
Z reguły nie posiłkujemy się informacjami z innych portali, ale w tym wypadku zastosuje wyjątek, który potwierdza moje słowa:
[cytat:2t88vd23]Z formalnego punktu widzenia jest możliwe przysposobienie dziecka jednego konkubenta przez drugiego, jednak, zgodnie z art. 123 par. 1 ustawy Kodeks rodzinny i opiekuńczy, przez przysposobienie ustaje dotychczasowa władza rodzicielska nad przysposobionym dzieckiem. W tej sytuacji, gdyby dodzło do przysposobienia Pana dziecka przez konkubinę, ustałaby Pańska władza rodzicielska nad dzieckiem i stosunek rodzinny między panem, a córką. Przysposobienie Pana córki przez partnerkę w sposób, który umożliwiałby zachowanie przez Pana władzy rodzicielskiej i stosunku rodzinnego między Panem, a dzieckiem i jednoczesne powstanie stosunku rodzinnego między córką, a konkubiną jest możliwe dopiero po zawarciu małżeństwa z aktualną partnerką.[/cytat:2t88vd23]
Źródło: http://e-prawnik.pl/przysposobienie/adopcja-dziecka-konkubenta,odpowiedzi,prawo-rodzinne

Mamy tu do czynienia z analogiczną sprawą tylko role są odwrócone.

Powrót