Przysposobienie dziecka w uk

• Autor wątku Autor wątku no12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

no12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam mam pytanie czy ktos orientuje sie jak wyglada przysposobienie dziecka w uk.mieszkam w uk od 10 lat mam dziecko w wieku 8 lat.dziecko posiada podwojne obywatelstwo polskie i angielskie ,urodzone w angli akt urodzenia dziecka angielski na akcie ojciec nieznany.od dluzszego czasu mieszkam wraz z partnerem ,dziecko ma bardzo dobre relacje z partnerem ,mowi do niego tato.chodzi mi o to aby dziecko w razie mojej smierci nie trafilo do domu dziecka lub rodziny zastepczej,chce pelna opieke nad dzieckiem dac mojemu partnerowi.nie wiem czy ma byc to zrobione jako testament czy inna forma notarialna,jesli tak to czy moze to zrobic polski notariusz czy angielski,czy bedzie to respektowane przez polskie prawo jak napisze taki akt anglik i odwrotnie .w lipcu spodziewam sie dzidziusia i na akcie urodzenia bedzie juz wpisany partner tylko boje sie o pierwsze dziecko.bardzo prosze o informacje.

no12 napisał:
witam mam pytanie czy ktos orientuje sie jak wyglada przysposobienie dziecka w uk.mieszkam w uk od 10 lat mam dziecko w wieku 8 lat.dziecko posiada podwojne obywatelstwo polskie i angielskie ,urodzone w angli akt urodzenia dziecka angielski na akcie ojciec nieznany.od dluzszego czasu mieszkam wraz z partnerem ,dziecko ma bardzo dobre relacje z partnerem ,mowi do niego tato.chodzi mi o to aby dziecko w razie mojej smierci nie trafilo do domu dziecka lub rodziny zastepczej,chce pelna opieke nad dzieckiem dac mojemu partnerowi.nie wiem czy ma byc to zrobione jako testament czy inna forma notarialna,jesli tak to czy moze to zrobic polski notariusz czy angielski,czy bedzie to respektowane przez polskie prawo jak napisze taki akt anglik i odwrotnie .w lipcu spodziewam sie dzidziusia i na akcie urodzenia bedzie juz wpisany partner tylko boje sie o pierwsze dziecko.bardzo prosze o informacje.
W Polsce pani partner nie moglby przysposobic pani dziecka z uwagi na to że nie jesteście małżeństwem
Tutaj moze pani.poczytac na jakiej zasadzie odbywa sie to w wielkiej brytani
http://www.familylives.org.uk/advice/your-family/stepfamilies/stepfamilies-legal-information/adopting-stepchildren/
jeśli będzie miała pani wyrok o przysposobieniu dziecka w Anglii będzie on respektowany w Polsce.

witam dziekuje za odpowiedz mam jeszcze pytanie czy musi byc to zalatwiane przez sad czy wystarczy akt notarialny (testament)w ktorym moja wola jest aby w razie czego partner sie opiekowal starszym dzieckiem(zeby byl taki akt respektowany w polsce i angli).nikt nikogo do trumny nie wklada ale wole byc pewna ,czy moge zrobic to tak ze ide do notariusza spisuje akt i po mojej smierci jak chca odebrac dziecko to partner okazuje moja wole i dziecka nie zabieraja i potem jak trzeba podejmuje odpowiednie kroki prawne (sad jak trzeba).patrzac na sytuacje byloby tak ze dziecko starsze byloby zabrane a to ktore sie urodzi (ojciec mlodszego dziecka na akcie bedzie wpisany starszego n/n) to rozdzielili by rodzenstwo ?i czy ma byc to angielski czy polski notariusz.szczerze mowiac niewiem bo opinie sa podzielone.jak zadzwonilam do polskiego notariusza to mi powiedzial ze polski akt notarialny w polsce bedzie respektowany ale tu to on nie wie bo nie zna angielskiego prawa ,a moja wola bedzie brana pod uwage ale nie jest powiedziane ze sad przychyli sie do tego.prosze o odpowiedz i dziekuje

jezeli nawet ustali pani notarialnie w polsce kto ma zajac sie dzieckiem po pani smierci to opieka taka nie zostanie uznana automatycznie sad nadal rozpatrzalby czy pani partner jest odpowiednia osoba do zajmowania sie dzieckiem
pani partner nie bedzie mial zadnych praw do dziecka nawet jesli wyrazi pani wole zeby zostalo z nim. to nadal nie zmienia to stosunkow prawnych miedzy nim a dzieckiem
jest malo prawdopodobne zeby sad w polsce odebral dziecko ojczymowi szczegolnie jesli mieszka zagranica po pierwsze ktos musialby zglosic fakt ze pani nie zyje i dziecko zyje bez opiekuna prawnego
nikt nie bedzie szukal pani dziecka i wystepowal z takim postepowaniem tylko dlatego ze dziecko jest obywatelem polski
bardziej bym sie skupila na uregulowaniem tej kwesti prawnie w uk tam gdzie dziecko przebywa
w tym linku ktory pani podalam jest wszystko wyjasnione
takie sprawy w uk zalatwia sie przez sad nie u notariusza

Powrót