Przystanek autobusowy znak P-17

• Autor wątku Autor wątku autosan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

autosan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, na moim osiedlu powstała samorządowa rada osiedla, ludzi którym się nudzi w życiu i mając układ w Urzędzie Miasta z radnym wprowadzili przystanek w miejscu kompletnie do tego nieprzystosowanym.
Czy znak P-17 może wystawać za drogę wjazdową?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.

wedlug wyliczeń linijki dystans wynosi około ~~ 22m w lini prostej od bloku
czy jakiś inny przepis został tu złamany?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnia edycja:
Na fotografii nie widac podjazdu, ze to brama wjazdowa.

autosan napisał:
powstała samorządowa rada osiedla, ludzi którym się nudzi w życiu
Widać też szukasz wrażeń.
Zobacz po przeciwnej stronie P-17 jest przy przejściu dla pieszych. To też koliduje z przepisami. Czasami rozum ma więcej do powiedzenia niż przepisy

autosan napisał:
Czy znak P-17 może wystawać za drogę wjazdową?
A dlaczego nie? Nie ma (nie znam) przeciwwskazań.

victor.jan napisał:
Zobacz po przeciwnej stronie P-17 jest przy przejściu dla pieszych. To też koliduje z przepisami.
Jakimi przepisami?

Pan_robotnik napisał:
Jakimi przepisami?
Art. 49. 1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:
2) na przejściu dla pieszych, na przejeździe dla rowerów oraz w odległości mniejszej niż 10 m przed tym przejściem lub przejazdem; na drodze dwukierunkowej o dwóch pasach ruchu zakaz ten obowiązuje także za tym przejściem lub przejazdem;

O czym Ty piszesz? Przeczytaj jeszcze definicję zatrzymania oraz postoju. Do tego przy okazji dokształć się w kwestii kolejności obowiązywania (nadrzędności) przepisów. Znaki drogowe są ponad zasadami ogólnymi wynikającymi z przepisów.

victor.jan napisał:
2) na przejściu dla pieszych, na przejeździe dla rowerów oraz w odległości mniejszej niż 10 m przed tym przejściem lub przejazdem; na drodze dwukierunkowej o dwóch pasach ruchu zakaz ten obowiązuje także za tym przejściem lub przejazdem;
Jak nie masz legalnego prawa jazdy to lepiej się nie wypowiadaj.
Przeczytaj cały art. 49 Z ZROZUMIENIEM.

Po drugie pytanie dotyczy P-17

forg napisał:
Znaki drogowe są ponad zasadami ogólnymi wynikającymi z przepisów.
Co nie znaczy o prawidłowości ich rozmieszczenia. P-17 świadczy o miejscu nie nakazie

Pan_robotnik napisał:
Po drugie pytanie dotyczy P-17
Przecież opisałem o P-17 a art. 49 czytałem. Nie znalazłem tom wyjątku co też nie świadczy o braku możliwości w miejscu wyznaczonym na zatrzymanie autobusu

victor.jan napisał:
Przecież opisałem o P-17 a art. 49 czytałem. Nie znalazłem tom wyjątku co też nie świadczy o braku możliwości w miejscu wyznaczonym na zatrzymanie autobusu
I po kłamiesz? Jak zaraz widać, że nie czytałeś - może dlatego, że jest dosyć długi.
Przeczytaj ustęp 4.

Pan_robotnik napisał:
Przeczytaj ustęp 4.
Też czytałem. Chyba kompletnie nie rozumiemy się. Linia P-17 wyznacza miejsce zatrzymania postoju dla autobusu. " nie świadczy o braku możliwości w miejscu wyznaczonym na zatrzymanie autobusu" Te dwa zdania są jednoznaczne.
Moja odpowiedź odnosiła się do wyznaczania miejsca przystankowego. Zarzucane było że linia przystankowa "zachodzi" na drogę wjazdową. Ja dałem wskazanie że po przeciwnej stronie wyznaczona jest linia przystankowa która rozpoczyna się za przejściem dla pieszych. Koniec kropka. Dyskusja poszła w złym kierunku. Nie wiem dlaczego kazałeś mi zwrócić prawo jazdy. To jakbym był złośliwy i zalecił tobie zwrócić świadectwa szkolne lub dyplomy za brak czytania ze zrozumieniem.

Nigdzie ci nie kazałem zwracać prawa jazdy - to tak odnośnie "To jakbym był złośliwy i zalecił tobie zwrócić świadectwa szkolne lub dyplomy za brak czytania ze zrozumieniem." ;)

Więc po co wklejałeś
a wcześniej to:

Zobacz po przeciwnej stronie P-17 jest przy przejściu dla pieszych. To też koliduje z przepisami.

Jak to nie ma zastosowania (ustęp 4 art. 49) ? Tak z nudów?
Wyjaśnisz po co wkleiłeś cytat przepisu, który nie ma zastosowania?

"Zobacz po przeciwnej stronie P-17 jest przy przejściu dla pieszych. To też koliduje z przepisami"
Tak. Samo umiejscowienie koliduje z przepisami.
Jeżeli rozpatrujemy zatrzymanie autobusu w wyznaczonym miejscu to wszystko OK.
Jeżeli rozpatrujemy umiejscowienie tego "pola przystankowego" to ma zastosowanie cytowany artykuł.
Dyskusja powstało odnośnie umiejscowienia P-17 (patrz pierwszy post) i moje odpowiedzi były odnośnie tego zagadnienia.
Namalowanie pola P-17 legalizuje (w miejscu niedozwolonym) zatrzymanie/postój określonych pojazdów.

victor.jan napisał:
Namalowanie pola P-17 legalizuje (w miejscu niedozwolonym) zatrzymanie/postój określonych pojazdów.
Bez namalowania P-17 uważasz, że autobus wykonujący publiczny przewóz pasażerów na linii komunikacyjnej nie mógłby się zatrzymać na takim przystanku? To jednak nie zrozumiałeś ustępu 4

victor.jan napisał:
Jeżeli rozpatrujemy umiejscowienie tego "pola przystankowego" to ma zastosowanie cytowany artykuł.
Nawet nie wiem jak tą - pisze świadomie - GŁUPOTĘ co napisałeś skomentować - jeżeli nada uważasz, że ma tu zastosowanie art. 49, bez wyjątku z ustępu 4. Echhhh...

forg napisał:
że autobus wykonujący publiczny przewóz pasażerów na linii komunikacyjnej nie mógłby się zatrzymać
Nic takiego nie napisałem. Aby autobus zatrzymał się wystarczy słupek z tabliczką. Pole P-17 maluje się nawet dużo dłuższe niż obejmują przepisy o odległościach od przystanki. Uwarunkowane to jest ilością autobusów mogących podjechać na przystanek w tym samym czasie.
Pan_robotnik napisał:
GŁUPOTĘ co napisałeś skomentować
Nadal nie rozumiesz kwestii zagadnienia umiejscowienia. Rozpatrujesz tylko powstałe już miejsce. Przecież napisałem że jeżeli miejsce wyznaczone to autobus może się zatrzymać. Punk 4 dokładnie to mówi co opisałem.
Cały czas pisałem o umiejscowieniu nie zatrzymaniu autobusu.
Jednak masz problem z czytaniem ze zrozumieniem

Powrót