Przywlaszczenie cudzej wlasnosci - Anglia - Polska

• Autor wątku Autor wątku malina0406
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malina0406

Użytkownik
Odpowiedzi
47
Witam Serdecznie.
Wrocilem tydzien temu z anglii. W anglii pozyczylem kolezance aparat fotograficzny i laptopa gdyz siostra kolezanki wracala do polski wczoraj tj. 29 wrzesnia i miala wziac ze soba mojego laptopa i aparat fotograficzny. Wczoraj dzwonilem do siostry mojej kolezanki i powiedziala mi ze laptop i aparat zatrzymala sobie dla siebie jej siostra w anglii. Probowalem sprawe zalatwic polubowanie ale ta dziewczyna nie chce mi oddac mojej wlasnosci. Prosze o pomoc. Co mam w tej sprawie zrobic? Wartosc laptopa to 3500zl a aparatu 2000zl. Prosze o szybka i fachowa pomoc.

Pozdrawiam.

[cytat:17blzmnn]Kodeks karny
Art. 284.

§ 1. Kto przywłaszcza sobie cudzą rzecz ruchomą lub prawo majątkowe, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
§ 2. Kto przywłaszcza sobie powierzoną mu rzecz ruchomą, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 3. W wypadku mniejszej wagi lub przywłaszczenia rzeczy znalezionej, sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
§ 4. Jeżeli przywłaszczenie nastąpiło na szkodę osoby najbliższej, ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.[/cytat:17blzmnn]

Przywłaszczenie jest ścigane w tym wypadku z urzędu więc wystarczy, że udasz się na posterunek policji i zgłosisz całą sprawę.
Dobrze byłoby gdybyś miał jeszcze dowody zakupionych rzeczy bo podejrzewam, że na policji będą pytali o takowe. Reszte co i jak powie Ci pan w niebieskim mundurze.... :)

ok dzieki.. tylko czy polska policja bedzie mogla cos zdzialac skoro ta osoba przebywa poza granicami kraju? (znam dokladny adres pobytu)

będzie mogła. Czyn jest ścigany z urzędu więc wystarczy twoje zgłoszenie a o reszte koledzy w niebieskich będą się martwic.
Pozdrawiam

Powrót